Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on erityisen suosittu nuorten äänestäjien keskuudessa. / PS ARKISTO
HS-gallupin mukaan perussuomalaiset on ensi kertaa äänestävien ylivoimainen suosikkipuolue – ”Viestimme on mennyt perille”
Perussuomalaiset on Helsingin Sanomien teettämän gallupkyselyn perusteella ylivoimaisesti suosituin puolue ensimmäistä kertaa äänestävien keskuudessa. Tulos näyttäisi olevan jossain määrin ristiriidassa sen valtamediassa usein esitetyn näkemyksen kanssa, että nuoret kärsivät erityisesti ilmastoahdistuksesta ja vaativat translakeja.
Helsingin Sanomien ensimmäistä kertaa äänestäville suunnattuun kyselyyn vastanneista liki kolmekymmentä prosenttia kertoo kannattavansa perussuomalaisia.
Nuoret arvostavat suoraa puhetta
Kaukana perässä tulee kyselyssä toiseksi sijoittunut SDP, jota äänestäisi 13 prosenttia kyselyyn vastanneista. Kolmanneksi kyselyssä sijoittui vihreät, jota äänestäisi 11 prosenttia vastaajista.
– Perussuomalaisten suosio viestii siitä, että erotumme vahvalla linjallamme muista ja että viestimme on mennyt perille. Kun puhutaan esimerkiksi maahanmuutosta, katujengiytymisestä, ilmastoteoista, pakkoruotsista, sukupuolen vaihtamisesta ilmoituksella tai vastaavista teemoista, on perussuomalaiset selkeä vastavoima muille puolueille. Nuoret myös osaavat arvostaa suorapuheisuutta yli poliittisen jargonin, mikä on niin ikään meidän eduksemme, kertoo Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Joakim Vigelius.
Maahanmuuton ongelmat näkyvät
Vigeliuksen mukaan nuoret ovat syystäkin kiinnostuneita siitä, mihin suuntaan Suomea viedään. Tälläkin hallituskaudella on nuorten maksettavaksi kasattu valtava määrä velkaa, korkokuluja ja kalliita ylikansallisia sijoituksia.
Myös maahanmuuttopolitiikan arkiset ongelmat, kuten rauhattomuus kouluissa ja turvattomuus kaduilla, ovat selkeimmin juuri nuorten nähtävissä.
– Kyllä nuorta kiinnostaa sekin, menevätkö hänen tienesteistään maksamansa veroeurot vaikeassa elämäntilanteessa olevan kaverin mielenterveyskuntoutukseen vai kipataanko eurot surutta Afrikan savanneille. Nämä ovat arvovalintoja, ja niissä nuoret ovat perussuomalaisten puolella, Vigelius toteaa.
Maalaisjärki ei ole katoava luonnonvara
Perussuomalaisten linjat kiinnostavat kaiken ikäisiä, myös nuoria. Tämä on nähtävissä niin tuoreissa gallupeissa kuin pidemmän aikavälin tutkimuksissakin.
Perussuomalaiset esimerkiksi oli kannatetuin puolue kaksissa viimeisissä eduskuntavaaleissa sekä 18–34-vuotiaiden että 35–54-vuotiaiden ikäryhmissä. Vain vanhuskannatuksessa perussuomalaiset jää jälkeen perinteisistä suurista puolueista.
– Perussuomalaisten suosio nuoremmissa äänestäjäikäryhmissä on ennen kaikkea etu, sillä se viestii linjallemme olevan kysyntää jatkossakin. Kannatuspotentiaali on siten pitkällä aikavälillä kaikkein vakaimmalla pohjalla. Perussuomalaisten suosio myös viestii siitä, että maalaisjärki ja isänmaallisuus eivät suinkaan ole katoavia luonnonvaroja, vaan ne jatkavat eloaan nuoremmissa polvissa, Vigelius pohtii tyytyväisenä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sukupuolen vaihtaminen ilmoituksella koulurauha katujengit HS-Gallup Joakim Vigelius ilmastotoimet maalaisjärki nuorten äänestäminen ilmastoahdistus Isänmaallisuus Translaki Maahanmuuttopolitiikka Mielenterveyspalvelut Turvattomuus vihreät perussuomalaiset SDP pakkoruotsi kehitysapu maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kokoomusnuoret vaatii tiukempaa ilmastopolitiikkaa – ei haluaisi perussuomalaisia hallitukseen
Junnila: Suomettumisesta siirrytty mamutukseen – ”Yhteiskunta sulkee silmänsä ja antaa kansalaisten kohdata pahoinpitelyt, ryöstöt ja raiskaukset”
Perussuomalainen Nuoriso: Elokapina ei kuulu kouluihin
Perussuomalainen Nuoriso: Translaki ampui yli
Opiskelija kyseenalaisti yliopiston opetuksen “miesten kuukautisista” – seurauksena somekohu ja äkkilähtö kurssilta
Melko sakeaa: Oikeusministeriö kehottaa nuoria äänestäjiä etsimään eduskuntavaaliehdokasta ilmastolakkoja organisoivan poliittisen järjestön vaalikoneesta
Suomalaislapset maksavat kovaa hintaa epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta – Rantanen vaatii toimenpiteitä lasten väkivallan kitkemiseksi
Maahanmuuttajatkin äänestävät nyt perussuomalaisia: “Poliittisen eliitin tulisi tiedostaa maahanmuuton ongelmat eikä sortua populistisiin heittoihin äänestäjien valloittamiseksi”
Uudenmaan piiri painaa täyttä höyryä kohti vaalivoittoa – ”Kaikki ovat tehneet valtavasti töitä tämän homman eteen”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää