Suurpedot karhu, susi, ilves ja oletettavasti muutaman vuoden kuluttua myös ahma, aiheuttavat pelon lisäksi myös aineellisia vahinkoja mehiläistarhaajille ja lampureille poronhoitoalueen ulkopuolella jopa eteläisessä Suomessa, muistuttaa perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Hongisto.
– Kun karhu oppii käyttämään ravinnokseen hunajan tuotantoon tarvittavaa keinopesää, niin se hävittää muutaman yön aikana kaikki tarhurin pesäpöntöt, vaikka niitä siirrettäisiinkin.
Sudet ja karhut tuholaisina
Tilanteessa tarhaaja pyytää yleensä poliisilta apua häirikkökarhun häätämiseksi tai poistamiseksi. Yleensä lupaprosessi kestää kuitenkin niin kauan, että karhu ehtii tuhota kaikki pesät ennen kuin viranomaiset ryhtyvät tarvittaviin toimiin häirikön häätämiseksi tai poistamiseksi.
– Viime vuonna karhut hävittivät lähes 230 mehiläispesää. Tänä keväänä karhujen aiheuttamia vahinkoja on ilmoitettu tehdyn 15 paikkakunnalla, Hongisto huomauttaa.
– Samankaltainen ongelma on myös lampureilla. Susilauma saalistaa lammaslaumaa niin kauan kuin saalista riittää. Häätö- ja poistotoimi eivät ehdi vaikuttaa, koska se on aikaa vievä ja monimutkainen usean viranomaisen hyväksynnän tarvitsema prosessi.
Vuosituotanto turvattava
Susien aiheuttamat vahingot lampaille ovat olleet nousussa. Tilastojen mukaan sudet tappoivat vuosina 2010–15 lähes 170 lammasta.
Hongisto kysyykin, millä tavalla asiasta vastaava ministeri aikoo sujuvoittaa normien purkua ja käytäntöjä, jotta häiriköivien suurpetojen häätäminen ja/tai poistaminen nopeutuisi niin, etteivät mehiläistarhaajat tai lampurit menettäisi vuosituotantoaan.