Viikko takaperin elokuvateattereissa nähtiin Megalopoliksen ensi-ilta. Päätähti Adam Driver näyttelee arkkitehtia, jonka haaveena on rakentaa utopiakaupunki katastrofin runteleman, New Yorkia muistuttavan metropolin raunioille. Tämä suunnitelma ajaa päähenkilön vastakkain vihamielisen pormestarin ja muiden vaikutusvaltaisten pelureiden kanssa.
Varsinkin yksi seikka erottaa Megalopoliksen Hollywoodin tusinatuotannoista. Näyttelijäkaartiin kuuluu nimittäin varta vasten kiistanalaisia tähtiä. Kenties tunnetuin heistä on veteraaninäyttelijä Jon Voight, joka on kuohuttanut viihdemaailmaa konservatiivisilla näkemyksillään ja Trump-myönteisyydellään.
Ohjaajalegenda Francis Ford Coppola kommentoi uusinta elokuvaansa Rolling Stone -lehdelle: “En halunnut, että leimautuisimme jonkinlaiseksi woke-henkiseksi Hollywood-tuotannoksi, joka vain saarnaa katsojilleen”.
Bram Stokerin Draculasta, Vietnamin sotaan sijoittuvasta Ilmestyskirja. Nyt. -eepoksesta ja Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaaja haluaa antaa uuden mahdollisuuden cancel-kulttuurin kurittamille tähdille: “Näyttelijäkaartiin kuuluu ihmisiä, jotka ovat tulleet hyllytetyksi jossain kohtaa.”
Ajatus saattaisi kuulostaa pelkistetyltä konservatiiviselta vastavedolta vasemmistohenkiselle valtavirralle, mutta Coppola yllättää: “Mukana oli ihmisiä, jotka ovat arkkikonservatiiveja, ja sitten on muita, jotka ovat jyrkän vasemmistolaisia”. Yksi heistä on takavuosien äänekäs Trump-kriitikko Shia LaBeouf, joka ryvettyi itse ahdistelukohun seurauksena vuonna 2021.
Asenteiltaan monimuotoisen tähtikaartin kokoaminen toi mukanaan uudenlaisia haasteita, mutta ajan hengessä myös erityistä merkityksellisyyttä. “Kuitenkin työstimme kaikki samaa elokuvaa yhdessä. Se oli mielestäni kiehtovaa.”, Coppola kuvailee.
LaBeouf ei ollut tähdittänyt yhtään elokuvaa kohunsa jälkeen. Ohjaaja ylisti näyttelijää myöntäen samalla, että työskentely hänen kanssaan oli ajoittain jännittynyttä: “En ollut työskennellyt hänen kanssaan aikaisemmin, mutta hänellä on tapana asettua jyrkästi vastakkain ohjaajan kanssa.” Coppola sanoi, että myönnytysten vastapainoksi tuli kuitenkin loistavaa suorittamista.
Megalopolis on saanut kiistanalaista huomiota Cannesin filmivestivaaleilla järjestetyn ensi-iltansa jälkeen. Kriitikoiden näkemykset poikkeavat jyrkästi toisistaan. Coppolaa on myös syytetty elokuvan tuotantotiimin avustajien suutelemisesta juhlakohtauksen kuvauspaikalla. Elokuvayhtiö Lionsgate joutui vetämään elokuvan trailerin pois netistä, koska siihen oli päätynyt tekaistuja lainauksia elokuvakriitikoilta.
Woke ja viihdeteollisuuden politisoituminen ovat verrattain uusia ilmiöitä, jotka ovat kärjistyneet viime vuosina. Coppolan suurtyötä ei voi enää pitää yhden miehen kamppailuna tuulimyllyjä vastaan. Tätä nykyä yhä useampi tähti on rohkaistunut kritisoimaan aikalaishullutuksia. Kriitikoita löytyy eri ikäluokista ja tyylilajeista.
American Pie -kappaleen vuonna 1971 levyttänyt Don McLean irvaili ikivihreän hittinsä ennustaneen “kaiken tämän woke-paskan”. “The Rockina” tunnettu näyttelijä Dwayne Johnson puolestaan avautui wokesta, cancel-kulttuurista ja kansan kahtiajaosta. Aiemmin Joe Bidenia tukenut tähti kertoi, että jatkossa hän haluaa mieluiten yhdistää ihmisiä ja pitää poliittiset näkemyksensä omana tietonaan.
Loppukesästä Wall Street Journal uutisoi jopa enteistä, että Hollywoodin woke olisi vähitellen laantumassa. Arvovaltainen finanssilehti totesi ääneen, että katastrofielokuva Twisters oli kassamagneetti ilman ilmastonmuutoksesta paasaamista tai vastaavaa yhteiskunnallista herännäisyyttä.