LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Hoitoalalla on osattava kotimainen kielitaito – työperäinen maahanmuutto ei ole vastaus hoitajapulaan
Suomesta puuttuu hoitajareservi, jota sote-uudistus ei pysty paikkaamaan. – Hoitoalalta poistuneet on saatava palaamaan alalle, ja ala on saatava houkuttelevaksi myös nuorille opiskelijoille. Myös hoiva-alalta eläköityneet mutta alalta edelleen keikkatöitä haluavat hoitajat on huomioitava, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.
Sairaanhoitaja Minna Ikonen työskentelee leikkaus- ja anestesiaosastolla uudessa keskussairaalassa Jyväskylässä. Sairaala Nova otettiin käyttöön viime tammikuussa.
– Meillä on uusi ja hieno sairaala. Pitäisi leikata paljon, mutta henkilöstöpulan takia kaikkia saleja ei voida pitää auki. Osalla erikoisaloista leikkausjonot ovat kasvaneet, eivätkä ihmiset pääse hoitotakuun määräämässä ajassa hoitoon. Toki tähän vaikuttaa myös muutto uuteen sairaalaan, koska sen yhteydessä toiminta oli supistettua, Ikonen kertoo.
Myös osa vuodeosastoista on ollut kiinni koko maata vaivaavan hoitohenkilöstön pulan takia. Hoitoalalla odotetaan nyt, vaikuttaako sote-uudistus henkilöstöresursseihin.
– Se mietityttää, että onko tulossa resursseja hoitajamitoitukseen. Mistä niitä hoitajia saadaan, jos heitä ei ole tälläkään hetkellä? Toivotaan, että uudistus toisi henkilöstölle parannuksia. Henkilöstö kuitenkin tekee sen sote-uudistuksen ruohonjuuritasolla, Ikonen sanoo.
Hallintohimmeli ei poista ongelmaa
Eduskunta hyväksyi sote-uudistusta koskevan lain viime kesäkuussa. Tavoitteena on muun muassa, että kaikki suomalaiset saavat yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut, ammattitaitoista työvoimaa on riittävästi sekä kustannusten kasvua voidaan hillitä.
Uudistuksen myötä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymistä 21 hyvinvointialueen vastuulle. Helsinki toimii itsenäisesti myös jatkossa. Varsinaisesti hyvinvointialueiden toiminta käynnistyy vuonna 2023.
– Ajatus on hyvä, mutta jos ei ole resursseja, niin ei se hyväkään tavoite toteudu, vaikka minkälaisia hallintohimmeleitä perustetaan ja lykätään pystyyn, Ikonen toteaa ja jatkaa:
– Minua huolestuttaa, jos resurssit tulevat vastaan ja aletaan ajamaan alas jotain toimintoja. Kuitenkin palveluja tarvitaan, kun esimerkiksi väestö vanhenee ja tulee lisää hoidettavia.
Luotto sote-uudistukseen alhaalla
Sairaanhoitajaliitto selvitti vuonna 2017 jäsenistönsä käsityksiä sote-uudistuksesta. Kyselyn perusteella vain reilu viidesosa hoitajista uskoi uudistuksen onnistuvan.
Sairaanhoitajat pitivät uudistusta tarpeellisena, mutta sen onnistuminen näytti käytännön hoitotyötä tekevien näkökulmasta hyvin epävarmalta. Enemmistö vastaajista ei myöskään uskonut, että asiakkaan tai potilaan asema parantuu sote-uudistuksessa. Epävarmuutta on vieläkin ilmassa.
– Se on mahdoton ajatus, että asiakkaan palvelut paranisivat kertaheitolla. Pitkällä tähtäimellä niin voi käydä, Ikonen tuumii.
Palkan vastattava työn vaatimustasoa
Ikonen on työskennellyt sairaanhoitajana vuodesta 1989 lähtien ja ollut valtaosan urastaan kuntapuolen leivissä. Uudistuksen myötä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä uusien hyvinvointialueiden palvelukseen. Ikosen mukaan palkkausasia on kuuma puheenaihe.
– Toivomme, että palkkaus olisi yhdenvertainen eli samasta työstä maksettaisiin sama palkka. Palkan pitäisi olla myös sellainen, että se vastaa työn vaativuutta.
– Saimme oman sote-työntekijöiden sopimuksen. Pystymme olemaan neuvotteluissa omana joukkona, jotta saadaan palkkoihin parannusta, Ikonen kertoo.
Sote-sopimuksen piiriin tuli noin 180 000 työntekijää: lähihoitajat, sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, ohjaajat ja sosiaalityöntekijät.
– Jotain pitäisi tehdä, jotta sosiaali- ja terveysala kiinnostaisi nuoria ja vanhat työntekijät pysyisivät alalla. Kovasti ovat hoitajat äänestäneet jaloillaan ja lähteneet. Aikaisemmin ei ole ollut samanlaista vaihtuvuutta. Uusien perehdyttäminen kestää aikansa, Ikonen selvittää.
Hän tietää, mikä on tärkeää paremman palkan lisäksi:
– Hyvät työolosuhteet merkitsevät paljon. Jos hoitohenkilöstö joutuu hirveän tiukoille resurssipulan takia, niin ala ei houkuttele ja potilastyö kärsii. Kyllä päättäjät ymmärtävät tilanteen, mutta ratkaisukeinot puuttuvat, Ikonen sanoo.
Ikäihmisille luvassa armotonta menoa
Ensi vuoden talousarvioesityksen mukaan ikäihmisten kotihoidon tarpeen arvioidaan kasvavan. Samaan aikaan vanhainkotien paikkamäärät vähenevät ja omaishoidontuen saajien määrän oletetaan myös kasvavan.
– Yhtälö on hyvin haasteellinen. Ikäihmisille on luvassa armotonta menoa, uskoo perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.
Ikääntyneiden kotihoidon tarve kasvaa, mutta palvelutarpeeseen ei kyetä tälläkään hetkellä vastaamaan. Hoitohenkilöstöä puuttuu, ja yhä huonokuntoisemmat ja ikääntyneemmät vanhukset joutuvat odottamaan palveluja. Jos hallitus ei kykene ratkaisemaan tätä vanhusten hyvinvoinnin suurta ongelmaa, pelkää Juvonen edessä olevan vanhusten heitteillejätön.
– Samalla omaisilta odotetaan suurempaa hoivavastuuta. Se velvoittaa omaishoitajuuteen, mutta raskailla ehdoilla. Omaishoitajat ovat jo nyt liian kovilla hallituksen vanhustenhoidon linjausten kanssa. Omaishoidon tuen määrä on alhainen, ja omaishoitajien lakisääteisten vapaapäivien toteutumisessa on haasteita, Juvonen kertoo.
Työperäinen maahanmuutto ei ole vastaus
Suomesta puuttuu hoitajareservi, ja Juvonen kehottaa hallitusta ryhtymään toimiin sen eteen. Hoitoalalta poistuneet on saatava palaamaan alalle, ja ala on saatava houkuttelevaksi myös nuorille opiskelijoille. Myös hoiva-alalta eläköityneet mutta alalta edelleen keikkatöitä haluavat hoitajat on huomioitava.
Vanhusten kotihoidossa tulisi ottaa käyttöön myös henkilökohtaisen avustajan mahdollisuus.
– Hoitoalalla on osattava kotimainen kielitaito, eli työperäinen maahanmuutto ei ole vastaus hoitajapulaan. Jo huoltovarmuuden kannalta Suomen on vahvistettava omia hoitajaresurssejaan, Juvonen toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kielitaitovaatimus hoitajapula resurssit hoitajamitoitus hoitotyö palkka sosiaali- ja terveyspalvelut sote-uudistus halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto vanhustenhoito perussuomalaiset Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vihreät, kepu ja kokoomus himoitsevat Suomeen töihin ulkomaalaisia hoitajia, perussuomalaiset torppaa – Purra: ”Meidän pitää kyetä houkuttelemaan takaisin hoitoalalta lähteneitä henkilöitä”
Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ole ratkaisu hoitoalan kriisiin
Juvonen: Suomi riistää ulkomaalaisia sairaanhoitajia
Koponen: Työelämä huutaa muutosta – “Suomesta katoaa pian viimeisetkin ammattitaitoiset hoitajat”
SDP ratkaisisi hoitajavajetta työperäisellä maahanmuutolla, PS puuttuisi hoitoalan ongelmiin ja keventäisi työn kuormittavuutta – Purra: ”Filippiiniläiset eivät auta”
Kokoomus hakisi hoitajat Filippiineiltä ja Ukrainasta – perussuomalaiset haluaa työllistää suomalaisia ammattilaisia: ”Potilaalla ja hoitajalla täytyy olla yhteinen kieli”
Hoitajapulaa ei ratkaista hallituksen keinoilla – Purra: ”Meidän tulee korjata alan ongelmia eikä peitellä niitä EU:n ulkopuolisella maahanmuutolla”
Jopa 72 000 koulutettua sote-ammattilaista vaihtanut alaa heikon palkan ja huonojen työolojen vuoksi – hallituksen vastaus: Haetaan osaajat ulkomailta
Pitkän linjan kuntapoliitikko Matti Mäntylä: ”Vanhus ei voi olla mikään esine, jota siirretään paikasta toiseen kustannussyistä”
Viikon suosituimmat
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Riikka Purraa puukotetaan uudessa graffitissa – Vigelius: “Tällainen väkivallalla ja veriteoilla uhkailu ylittää rajan”
Uudessa graffitissa tummanpuhuva hahmo lävistää Riikka Purran teräaseella. Uusi graffiti maalattiin keskiviikkona Helsingin Suvilahdessa poistetun tilalle. Alkuperäisessä graffitissa Purra kuvattiin veriset sakset kädessään ja hakaristit silmissään. Asiasta ovat uutisoineet Helsingin Sanomat ja Iltalehti. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius pitää teosta demonisoivana ja verrannollisena tappouhkaukseen.
Oikeusministeri Leena Meri: Muiden ihmisten hengelle ja terveydelle erittäin vaarallisten henkilöiden on pysyttävä vangittuna
Oikeusministeriössä on valmistunut arviomuistio varmuusvankeudesta ja sen käyttöönotosta. Uusi seuraamus olisi tarkoitettu vaarallisimpia väkivaltarikoksia tekeville.
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Metsästys on Suomessa paljon enemmän kuin pelkkä harrastus – se on syvälle juurtunut osa kulttuuriamme, perinteitämme, jonka lisäksi se on keskeinen keino luonnon tasapainon ylläpitämisessä. Metsästäjän vastuu ei kuitenkaan pääty riistanhoitoon tai saaliin hyödyntämiseen. Tärkeä osa metsästäjän tehtävää on varmistaa, että aseenkäyttötaidot ovat kunnossa – paitsi saaliin kunnioituksen, myös turvallisuuden tähden, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Jari Ronkainen.
Ampuma-aserikosten rangaistukset kiristyvät – oikeusministeri Leena Meri: “Uudella sääntelyllä pyritään erityisesti torjumaan järjestäytynyttä rikollisuutta”
Hallitus esittää aserikoksia koskevan lainsäädännön merkittävää uudistusta. Hallitusohjelman mukaisesti törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta. Jatkossa tästä rikoksesta tuomittaisiin pääsääntöisesti ehdoton vankeusrangaistus.
Useita muutoksia rikoslakiin ensi vuoden alusta: Rangaistukset kovenevat, naisten ja tyttöjen silpominen kriminalisoidaan entistä selvemmin
Oikeusministeriön hallinnonalalla tulee voimaan muutoksia 1. tammikuuta 2025 alkaen. Muun muassa avioliittoon pakottamisen rangaistavuutta selkeytetään, tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kriminalisoidaan rikoslaissa entistä selkeämmin, lapsensurmaa koskeva lainsäännös kumotaan ja tappo on jatkossa vanhentumaton rikos.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää