

LEHTIKUVA
Hoitajien rokotuspakko historiaan? Liian monta hoitajaa vetänyt johtopäätökset ja lähtenyt rivistä, keskustavaikuttaja luopuisi pakkorokottamisesta – PS esittänyt samaa keinoa jo pitkään
Sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoo nostavansa “kissan pöydälle”. Hän toteaa koronan tuleen jäädäkseen, ja esittää hoitajien rokottamista koskevan tartuntatautilain pykälän poistamista. Hän perustelee kantaansa sillä, että nyt tarvitaan jokainen ammattilainen hoitotyöhön. Perussuomalaiset ovat nostaneet saman kissan pöydälle jo monta kertaa aikaisemmin.
Lohi kirjoittaa: “Asiantuntijoiden mukaan Covid 19 virus/tauti on tullut jäädäkseen. On siirryttävä normaaleihin terveydenhuollon toimintatapoja. Nostan nyt ”kissan” pöydälle. Tulisiko tartuntatautilain 48a § poistaa nopeasti. Tarvitsemme nyt jokaisen ammattilaisen hoitotyöhön.”
Viestin sävy on hyvin erilainen kuin joulukuussa, jolloin Lohen johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi puoltavan lausunnon hoitajien rokotuspakosta. PS on esittänyt pakkorokotusten sijaan hoitajille korona-pikatestejä. Hallitus päätti toisin ja otti valtavan riskin hoitajien irtisanoutumisesta. Tämä riski on nyt realisoitunut, ja Markus Lohi sanoo asian ääneen. Hän toivoo puolueilta tukea asialle.
Eriävä mielipide joulukuussa
Perussuomalaiset on toistuvasti puhunut pakkorokotuksia vastaan. Perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kritisoivat jo joulukuussa tapaa, jolla hallitus yrittää painostaa rokottamattomia hoitajia:
– Perussuomalaiset kantavat vakavaa huolta terveydenhuoltojärjestelmämme kantokyvystä. Niin kantoi hallituskin aikaisemmin, kun hoitajia painostettiin töihin lepoajoista ja vuosilomista välittämättä sekä kiireettömän hoidon määräajoista luovuttiin valmiuslailla. Nyt hallitus on kuitenkin valmis sulkemaan jopa 55 000 sote-alan ammattilaista pois töistään puutteellisen rokotesuojan perusteella, Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kuvailivat tilannetta jouluna.
He jättivät sote-valiokunnassa hoitajien pakkorokotusasiasta eriävän mielipiteen.
Rokotuspakosta luopumisesta lakialoite
Perussuomalaisten kansanedustajat Jani Mäkelä ja Juha Mäenpää muistuttavat keskustakansanedustajaa rokotuksia koskevasta helmikuussa tehdystä lakialoitteesta:
Lohi nostaa kissan pöydälle reilut puoli vuotta myöhässä.@MarkusLohi tuossa se jo on https://t.co/U89j8JMz78 https://t.co/WtoxTd9JiA
— Juha Mäenpää (@maenpaa_juha) August 10, 2022
Hallituspuoluetta edustava sotevaliokunnan pj voisi kissojen nostelun sijaan nostaa valiokunnan käsittelyyn @maenpaa_juha laatiman ja minunkin allekirjoittaman lakialoitteen kyseisen hoitajien pakkorokotuspykälän kumoamisesta! https://t.co/Fi7UGD0qzc
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) August 10, 2022
Mäenpään lakialoite perusteli rokotuspakosta luopumista:
“Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek totesi mediassa olleiden tietojen mukaan tammikuun 2022 lopussa, että hoitohenkilöstön koronarokotusvelvoitetta ei voida enää perustella yksinomaan potilaiden suojelemisella. Suoja omikrontartuntaa vastaan putoaa 2—3 kuukauden kuluttua kolmannesta annoksesta alle 50 prosenttiin. Hänen mukaansa omikronin jyllätessä yhteiskunnassa ei hoitajien rokotevelvoitetta voi enää perustella potilaiden suojaamiseen pohjaten.
Tämä terveydenhuoltohenkilökunnan “pakkorokottaminen” on keskeyttänyt palkansaannin sekä saanut lukuisan määrän alan työntekijöitä irtisanoutumaan työstään. Jo ennestään työntekijäpulasta kärsivän alan hoitohenkilökunnan yhtäkkinen väheneminen vaarantaa potilasturvallisuuden. “
Keskustelu rokotepakosta luopumisesta jatkuu.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää