Eduskunta teki torstaina historiaa. Kansalaisaloite johtaa ensimmäistä kertaa lainmuutokseen.
Ympäristövaliokunta luovutti torstaina mietinnön energiatodistuslain muuttamisesta, joka tehtiin 60 000 kansalaisen allekirjoittaman kansalaisaloitteen sekä samansisältöisen Pirkko Ruohonen-Lernerin (ps.) lakialoitteen pohjalta.
Priimaa yritettiin, direktiivi estää
Rakennusten energiadirektiivistä on väännetty kättä vuodesta 2002 saakka. Vuonna 2008 energiatodistus tuli käyttöön kaikessa uudisrakentamisessa ja vuodesta 2009 asti myynti- ja vuokraustilanteissa suurissa rakennuksissa ja uusissa pientaloissa.
Jatkossa energiatodistus tarvitaan myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Ennen vuotta 1980 rakennetuille pientaloille energiatodistus tarvitaan vasta heinäkuussa 2017.
Sekava direktiivi pyrkii säästämään energiaa
Energiadirektiivi kannustaa rakentamaan talot siihen kuntoon, että energiaa säästyy. Asuntojen ostajien pitäisi tietää, kuinka paljon rakennus kuluttaa energiaa. Todistus maksaa nykyään noin 150 euroa omakotitaloa kohti.
Ongelmina ovat vaikea määrittely ja sekavat kertoimet. Rakennuksen energiankulutus määritellään direktiivissä niin sekavasti, etteivät asiantuntijatkaan saa aina siitä selvää.
Tämän vuoksi asiasta on tullut epäselvä myös rakennusten myyjille ja ostajille. Lisähämminkiä aiheuttavat kertoimet. Direktiivin mukaan rakennusten lämmitystavat lasketaan kertoimien avulla niin, että sähkölämmitys saa kertoimen 1,7, kun kaukolämmön kerroin on 0,7. Direktiivi pyrkii suosimaan uusiutuvia energiamuotoja.
– Ihminen saattaa luulla, että sähkölämmitys kuluttaa enemmän energiaa, vaikka siitä ei ole kyse, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) sanoo.
– Kertoimilla pyrittiin tekemään politiikkaa ja tulos oli huono, valiokunnan jäsen Martti Mölsä (ps.) toteaa.
Energiatodistus
sortaa sähkölämmitystä
Valiokunta vaati tähän muutoksia. Sen mukaan energiatodistuksen kerroin sortaa sähkölämmitystä väärin perustein: se ei huomioi sähkön tekotapaa – Suomessa jo 30 prosenttia sähköstä tehdään uusiutuvalla energialla ja maailmalla jo 44 prosenttia ja osuus kasvaa koko ajan.
– Vastaavasti kivihiilellä tehtävä kaukolämpö tai öljylämmitys saisi halvemman kertoimen, valiokunnan jäsen Timo Heinonen (kok.) huomautti.
Valiokunta tutustui muiden EU-maiden lainsäädäntöön. Versioita on monia. Ruotsissa vasta onkin monimutkainen lainsäädäntö. Eurooppalaisista laeista ei Suomessa voinut ottaa paljon oppia, koska olosuhteet ovat toiset.
Aloitteet eivät
toteudu sellaisinaan
Kansalaisaloite ei mennyt läpi aivan sellaisenaan. Siinä esitettiin, että kaikilta myytäviltä taloilta vaadittaisiin toteutuneen kulutuksen mukainen todistus. Valiokunnan mukaan sellaista ei ole aina mahdollista saada esimerkiksi kuolinpesistä tai puulämmitteisistä taloista. Aloitteessa esitettiin myös ennen vuotta 2008 rakennettujen pientalojen vapauttamista energiamuotojen kertoimista. Tämän estää energiadirektiivi.
Hallitus esittää
direktiivin muuttamista
Ympäristövaliokunta vaatii hallitusta muuttamaan energiatodistusten sisältöä kiireellisesti niin, että tavallinen ihminenkin sen ymmärtää. Energiamuotojen kertoimista aiheutuvat vertailuongelmat täytyy poistaa niin, että ilmoitetaan energian kulutus sellaisenaan. Valiokunta vaatii myös, että hallitus pyrkii muuttamaan energiatehokkuusdirektiiviä niin, että energiatodistus voitaisiin säätää vapaaehtoiseksi ennen vuotta 1980 rakennetuille pientaloille.
– Vapaaehtoisuus voisi toimia aremmin, kun ihmiset ryhtyisivät vaatimaan todistuksia, Heinonen totesi.
Valiokunnan ohjeet ovat poikkeuksellisen tiukat ja niiden takana on koko eduskunta. Valmista pitäisi tulla ennen seuraavia vaaleja.
– Asia pystytään hoitamaan asian syksyn aikana, Antti Kaikkonen (kesk.) uskoo.
Kirje komissiolle
Asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) on lähettänyt komissiolle kirjeen, jossa toivotaan direktiivin muuttamista turhan byrokratian karsimisen nimissä. EU:lla on parhaillaan menossa Refit-niminen ohjelma, joka pyrkii poistamaan tarpeetonta sääntelyä.
– Tässä asiassa ei tarvita EU:n yhdenmukaisuutta. Pohjoisessa tarvitaan lämmitystä, etelässä jäähdytystä, Korhonen sanoo.
Mutta tekeekö komissio asiassa todella mitään, on aivan herrassaan. Siinä menee todennäköisesti kauan, eikä välttämättä tapahdu mitään.
– Olemme direktiivin vankeja tässä asiassa, Kaikkonen sanoo.
Energiatodistuksilla hyviäkin vaikutuksia
Ympäristövaliokunnan jäsen Martti Mölsä (ps.) sanoo, että energiatodistuksilla on ollut sinänsä myönteisiä vaikutuksia. Vain epäselvyys täytyy poistaa. Mölsä on toiminut rakennusyrittäjänä Punkalaitumella jo 1980-luvulta alkaen. Hänellä on myös rakennusmestarin ja -tarkastajan pätevyys.
– Eihän joissain rivitaloissa kiinnitetty näihin asioihin ennen huomiota, mutta kun energiatodistuksia vaadittiin, asuntoyhtiöt ryhtyivät tekemään toimia, joilla vähennettiin energiankulututusta, Mölsä sanoo.