

SIMON ELO
Hillary Clinton: “En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta”
Yhdysvalloissa äänestetään tänään – niin sanottuna supertiistaina – 12 osavaltiossa demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaasta. Yksi kilpailluimmista osavaltioista on Virginia. Suomen Uutiset oli paikalla demokraattien kärkiehdokkaan Hillary Clintonin vaalitilaisuudessa George Masonin yliopistolla Fairfaxissa.
Pyrin presidentiksi kaataakseni kaikki esteet, jotka ovat tiellämme, Hillary Clinton sanoi auditorioon ahtautuneille tuhannelle kuulijalle.
Pitkän, tuntien jonotuksen jälkeen sadat ihmiset jäivät myös tilaisuuden ulkopuolelle. Puolen tunnin perustason hengennostatuspuheen pitänyt Clinton käyttäytyi hillitysti.
– Jos äänestät minua, niin taistelen puolestanne tässä kampanjassa kenet tahansa republikaanit sitten asettavatkaan ehdokkaakseen.
“Pahoittelen republikaanien kielenkäyttöä”
Clinton syytti republikaaneja keskiluokan vahingoittamisesta ja kehui puolisonsa, presidentti Bill Clintonin ajan talouspolitiikkaa.
– Pahoittelen syvästi republikaanien kielenkäyttöä. Syntipukkien luomista, sormella osoittamista, syyllistämistä, Clinton sanoi.
– On olemassa toinen tie, jonka amerikkalaiset haluavat valita.
Varoi mainitsemasta kilpakumppaniaan
Clinton varoi mainitsemasta nimeltä kilpakumppaniaan, Vermontin senaattoria Bernie Sandersia. Hän kuitenkin kritisoi Sandersia tämän esityksestä maksuttomasta korkeakoulutuksesta kaikille.
– En halua maksaa Donald Trumpin lasten korkeakoulutusta, Clinton sivalsi yleisön nauraessa.
Clinton vaati aselainsäädännön tiukentamista ja kutsui asejärjestöjä kuten Kansallista kivääriyhdistystä NRA:ta “Washingtonin vaikutusvaltaisimmiksi lobbaajiksi”.
Clinton ei kertonut tarkemmin maahanmuuttopoliittisesta linjastaan, vaikka kysymys on yksi republikaanileirin tärkeimmistä kiistakapuloista.
“Donald Trump on häpeä maallemme”
Nuori opiskelijapariskunta Hugo Lewis ja Lorrie Bermin kannattavat Clintonia erityisesti sosiaalikysymysten kuten liberaalin aborttikannan vuoksi.
– Donald Trump on häpeä maallemme ja en usko että hän voi voittaa Clintonia kun aletaan puhua faktoista, Bermin sanoo.
– Uskon, että Marco Rubio olisi paljon vahvempi ehdokas republikaaneille. En usko että demokraatit ovat erityisen innostuneita Clintonista, vaan Trumpin uhka innostaa demokraatteja tukemaan häntä, Lewis lisää.
Osa latinoistakin Trumpin takana
Latinotaustainen opiskelija Ismar Ventura kuvailee näkemystään Clintonista “neutraaliksi”.
– Sekä republikaaneilla että demokraateilla on useita ajatuksia, joista pidän, hän sanoo.
Ventura todennäköisesti äänestäisi mieluummin Clintonia kuin Trumpia.
– Pohjois-Virginiassa on kyllä latinoita, jotka äänestävät Trumpia. Tunnen muutaman henkilökohtaisesti. He kokevat, että kaikkien maahanmuuttajien pitäisi tulla laillisen maahanmuuttojärjestelmän kautta, Ventura kertoo.
Sanders vaikuttaa kotikutoisemmalta
Clintonin kampanjakoneisto jyllää täydellä voimalla. Bernie Sanders vaikuttaa kotikutoisemmalta ja monen korviin aidommalta, ja ne ovat tärkeimpiä syitä, miksi Sandersin esitteitä metroasemalla jakava Maria äänestää häntä.
– Kampanjalla menee hyvin. Odotan suurien osavaltioiden kuten Kalifornian ja New Yorkin esivaaleja. Niissä on jaossa satoja valitsijamiehiä.
Demokraattien esivaalitaistosta voi tulla vielä pitkä.
SIMON ELO
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yhdysvaltain presidenttikisa kuumenee supertiistaina

Yllättävä tutkimustulos – Trumpin kannattajat ovatkin varakkaita ja koulutettuja
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.