LEHTIKUVA
Henriksson selvisi luottamusäänestyksestä – perussuomalaiset: “Oikeusministeri on täysin epäonnistunut tehtävässään järjestää turvalliset vaalit”
Perussuomalaiset esittivät tänään epäluottamuslauseen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.). Oikeusministeri on vastuussa vaalien järjestämisestä ja perussuomalaiset kokee, että oikeusministeri on epäonnistunut tehtävässään, kun vaalit siirretään. Oikeusministerillä on kuitenkin ollut vuosi aikaa varmistaa vaalien järjestäminen terveysturvallisesti.
– Hallituksen päätös viime hetkellä siirtää kevään kuntavaaleja oli osoitus vakavasta epäonnistumisesta Suomen demokratian näkökulmasta. Oikeusministeriö ja sen vaaleista vastuussa oleva johto antoivat tilanteen edetä liian takarajalle ja käytännössä laittoivat vaaleista päättävät puoluesihteerit kohtuuttoman tilanteen eteen, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi lähetekeskustelussa.
Yksimielisyydestä luopuminen loukkaus demokratiaa kohtaan
Perinteisesti Suomessa vaalien ajankohdasta ja myös siirtämisestä on aina päätetty puolueiden yhteisymmärryksessä. Vaalien siirrot on lisäksi tehty aina hyvissä ajoin. Näin olisi perussuomalaisten mielestä pitänyt toimia nytkin.
– Yksimielisyyden vaatimuksesta on nyt kuitenkin luovuttu, ja tämä on demokratian kannalta yleistyessään vaarallinen tie. Kun tämä päätös esiteltiin, niin silloin puhuttiin tästä myöhemmin laskuharjoitukseksi mainitusta 11 000 päivittäisestä tartunnasta, mutta olihan tuo luku tiedossa jo huomattavasti paljon aiemmin. Eli on peiliin katsomisen paikka oikeusministeriössä vaaleista vastaavilla henkilöillä.
– Koronaturvalliset vaalit olisi pitänyt ja olisi voitu vuoden valmistelulla varmistaa. Jostain syystä nämä työt jäivät tekemättä, ja kunnat joutuivat etenemään omilla ratkaisuillaan, Halla-aho jatkoi.
Ehdokaslistojen täydentämiselle ei perusteita
Perussuomalaiset totesi jo aiemmin, että nyt kuntavaalien järjestäminen 18.4. on käynyt tosiasiallisesti mahdottomaksi, koska oikeusministeriö on laiminlyönyt velvollisuutensa ryhtyä järjestelyihin. Siksi perussuomalaiset ei enää voinut äänestyttää vaalipäivästä – se oli tehty mahdottomaksi aikataulullisesti.
Perussuomalaiset eivät kuitenkaan löydä hyväksyttävää ja terveysturvallisuuteen liittyvää syytä sille, että ehdokaslistoja saa täydentää siirtymäajalla. Tämä olisi ollut perussuomalaisten mukaan perusteltua vain niiden osalta, jotka tulevat siirtoajalla vaalikelpoisiksi eli täyttävät 18 vuotta.
– Muilta osin ehdokasasettelun pidentäminen kahdella kuukaudella ei ole perusteltua ja luo epäilyn, että vaalien siirrolla ehdokashankinnassaan epäonnistuneet puolueet haluavat parantaa asemiaan vaaleissa, Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio totesivat aikaisemmin tiedotteessaan.
”Henriksson ei nauti eduskunnan luottamusta”
Perussuomalaisten mukaan hallitus kokonaisuudessaan on epäonnistunut. Hallituksen rajat auki ‑politiikalla koronan toinen ja kolmas aalto on päästetty maahan, perussuomalaiset totesivat perusteluissaan.
– Oikeusministeri kuitenkin johtaa oikeusministeriötä, jonka vastuulla on ollut vaalien järjestäminen turvallisesti ajallaan. Hän on vastuussa viran puolesta, mutta hän on vastuussa myös siksi, että oikeusministeriö on erikseen vakuuttanut, että vaalit pystytään järjestämään ajallaan ”epidemiatilanteesta riippumatta”, Halla-aho siteerasi oikeusministeriön sanomisia.
– Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei ole ryhtynyt tarvittaviin toimiin kuntavaalien järjestämiseksi ajallaan ja terveysturvallisesti. Vaalien siirto on toteutettu tavalla, joka asettaa ehdokkaat ja eduskunnan vaikeaan asemaan eikä täytä kehittyneelle demokratialle ja oikeusvaltiolle asetettuja vaatimuksia. Tästä syystä teen seuraavan epäluottamusesityksen: hyväksyessään hallituksen esityksen eduskunta toteaa, ettei ministeri Henriksson nauti eduskunnan luottamusta, puheenjohtaja Halla-aho esitti.
Eduskunta antoi kuitenkin luottamuksensa oikeusministeri Henrikssonille äänin 103-66.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kuntavaalien siirto koronaepidemia Anna-Maja Henriksson epäluottamuslause Kuntavaalit Oikeusministeriö Ville Tavio Luottamusäänestys perussuomalaiset Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
“Motiivi saattaa olla pelko häviöstä…” – Näin media kirjoitti vaalien siirrosta koronan vuoksi, kun Trump ehdotti samaa
Perussuomalaiset eivät purematta niele vaalien siirtoperusteluita: ”Teillä on ollut vuosi aikaa järjestää turvalliset vaalit!”
Halla-aho ja Tavio: Ministeri Henrikssonin on kannettava vastuunsa
Oikeusministeri Henrikssonin massiivinen epäonnistuminen – ”Suomen historian erikoisin kärrynpyörä”
Mäkynen: Miksi oikeusministeri ei kertonut kotiäänestyksen ongelmista?
Simula vaatii vaalilain muutosta: ”Vale-ehdokkaan äänet mitätöitävä”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää