Henkilökuvassa: Perusinsinööri Joonas Kiviranta ratkoo käytännön ongelmia – mutta tykkää myös filosofoida
Jos mies on koulutukseltaan insinööri, ammatiltaan käytännön ongelmista kiinnostunut lujuuslaskija, kotoisin Tampereelta ja viihtyy parhaiten ruudun ääressä numeroiden ja analyysien parissa, onko hänestä valovoimaiseksi poliitikoksi?
Karisma varmasti riippuu katsojasta, mutta jotain voi päätellä siitä, että 33-vuotias Joonas Kiviranta sai eurovaaleissa lähes 7 000 ääntä.
Kokonaisuudessaan vaalit eivät tällä kertaa sujuneet perussuomalaisten kannalta toivotusti.
Kivirannalla lienee kuitenkin syytä tyytyväisyyteen henkilökohtaisen äänimääränsä vuoksi, kun ottaa huomioon, että hän lähti politiikkaan vasta viisi vuotta sitten.
Kivirantaa voisi kieli poskessa väittää ääriajattelijaksi. Hän on nimittäin aivan äärimmäisen asiakeskeinen. Jopa niin, että osa hänen ulostuloistaan saattaa äkkiseltään kuulostaa melkoisen korkealentoiselta – tai ainakin teoreettiselta.
Vaalikampanjakysymys meni nörttihuumorin puolelle
Vaalikampanjan tuoksinassa Kivirannalle lähetettiin julkinen kysymys, joka koski erästä luonnontieteen tunnetuinta matemaattista ongelmaa eli niin sanotun Navier-Stokesin yhtälön ratkaisumahdollisuutta.
Kyseistä yhtälöä on pyöritetty niin ihmisten kuin algoritmien voimin viimeiset 200 vuotta, mutta lopullinen totuus ei ole vielä auennut kenellekään.
Kiviranta alkoi tyynesti pohtia asiaa kameroiden käydessä ja onnistui jopa muotoilemaan sen ymmärrettävästi niin, ettei sortunut virheisiin yleisöystävällisyyden kustannuksella. Kivirannan fysiikan opettajilla ei ole mitään syytä hävetä, päin vastoin.
– No ehkä se meni enemmän nörttihuumorin puolelle – niin kysyjän kuin vastaajankin osalta, kuittaa Kiviranta jälkeenpäin.
– Mutta vaikka käytännön talous- ja tekniset asiat ovat sydäntäni lähinnä, olen kyllä luonnontieteistä laajemminkin kiinnostunut. Olen ollut sitä aina, ja alanvalinta oli selvä jo junnuna.
Tieteessä pidettävä seinät leveällä ja katto korkealla
Junnun into vei opiskelemaan fysiikkaa, geofysiikkaa, meteorologiaa ja lentotekniikkaa. Melkoinen kattaus siis. Oppiarvo on tekniikan lisensiaatti, ja ainevalikoima viittaa siihen, ettei Kivirannan asiantuntemus lopu kesken, kun pitää osallistua energia- ja ilmastopoliittiseen päätöksentekoon.
Teknis-luonnontieteellinen tausta tukee pienemmänkin mittakaavan politiikassa.
Kiviranta on istunut vuosia muun muassa Tampereen asuntokiinteistölautakunnassa. Siellä numeropäälle löytyy käyttöä. Insinöörejä pidetään joskus vähän yksitotisina tai putkiaivoina, mutta analyyttisen ajattelutavan vuoksi he hahmottavat suuruusluokkia tai kustannusarvioiden vaihteluvälejä jo erilaisten hankkeiden alkuvaiheessa.
Kiviranta on kuitenkin sitä mieltä, että tieteessä ja tiedepolitiikassa on syytä pitää seinät leveällä ja katto korkealla. Siis siitä huolimatta, että yliopistoissa tuotetaan myös huuhaata tai niin sanottua agendatiedettä eli poliittisia ja moraalisia kannanottoja, jotka on naamioitu tieteellisellä terminologialla.
Hyödytönkin tiede voi tulla joskus tarpeeseen
Kiviranta tunnistaa ongelman, mutta ei ole siitä kauhean huolissaan.
– Tiede on onneksi itseään korjaava järjestelmä, joten luotan siihen, että huuhaa ei kauan tai ainakaan loppumattomiin siinä kokonaisuudessa elä. Kannattaa myös pitää mielessä, että enemmistö suomalaisesta tiederahoituksesta menee kumminkin ihan järkeviin hankkeisiin.
– Eikä tieteessä kaikkea kuitenkaan voi arvioida suoranaisen hyödyn kannalta. Ihminen on olento, joka pystyy tekemään asioita puhtaasta uteliaisuudesta ja tiedonhalusta. Emme voi tietää etukäteen, tuleeko hankitulle tiedolle käyttöä.
Ilmastonmuokkaus ei saa olla tabu
Palataan sitten vielä puhtaasti teknisiin asioihin. Miten ilmakehän ja geotieteiden asiantuntija suhtautuu ajatukseen ilmastonmuokkauksesta?
Tiedejulkaisu Naturessa julkaistu artikkeli maalaa uhkakuvia siitä, miten paikallinen ilmastonmuokkaus voi johtaa ongelmiin aivan toisella puolella maapalloa.
– Totta on, että riskit ovat suuria. Mutta vielä isomman vahingon ehkä teemme, jos ilmastonmuokkauksen teknisiä toteutusmahdollisuuksia ei edes tutkita. Se voi kuitenkin osoittautua ihmiskunnalle yhdeksi selviytymiskeinoksi muiden joukossa. Minusta yhtäkään kiveä ei pidä jättää kääntämättä, jos sillä tavalla ehkä voidaan auttaa ihmisiä.
Mai Allo
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ilmastonmuokkaus agendatiede Eurovaalit 2024 tiederahoitus Joonas Kiviranta päätöksenteko Yliopistot ilmastopolitiikka Energiapolitiikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kansanedustaja Sebastian Tynkkysestä europarlamentaarikko
Sebastian Tynkkynen lähtee Brysseliin puolustamaan suomalaisten etua: Liittovaltiokehitykselle on laitettava stoppi
Ruotsidemokraattien kannatus jälleen nousussa – heikosti menneiden eurovaalien tulosta selvitellään
Saksalaiset antoivat eurovaaleissa kuitin Saksan hallitukselle – massasiirtolaisuuden haitat ja sisäpolitiikka painoivat ilmastoa enemmän
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.