Artikkeli kuva

Carles Puidgemont. Kuva: Wikimedia.

Helsingissä pistäytynyt ex-katalaanijohtaja Puigdemont: tuomarit sekaantuneet politiikkaan Espanjassa

25.03.2018 |13:24

Maanpaossa oleva Katalonian ex-aluejohtaja Carles Puigdemont luennoi perjantaina Helsingin yliopistossa Katalonian tilanteesta. Hän visioi myös digitaalisen tasavallan syntymistä. Sellainen turvaisi hänen mukaansa paremmin kansalaisvallan kuin nykyinen edustuksellinen demokratia. Hän kertoi Espanjan tuomioistuimen osallistuvan maan politiikkaan, joskin tahattomasti ja epäsuoraan.

Puigdemont pysyi aiemmassa kannassaan siitä, miten Katalonian tilanne pitäisi ratkaista. Hän peräänkuulutti poliittista dialogia Katalonian ja Espanjan hallintojen välille. Hänen mukaansa viime lokakuun Katalonian itsenäisyysjulistuksen jälkeen syytetyt poliitikot on rinnastettavissa mahdollisten tuomioiden osalta terroristeihin. Katalaanijohtajia voi odottaa jopa 30 vuoden vankeustuomio, mikäli heidät todetaan syyllisiksi muun muassa kapinan lietsomiseen ja julkisten varojen väärinkäyttöön.

Kaikkiaan 13 Katalonian poliitikkoa ja kansalaisaktivistia syytetään virallisesti kapinoinnista. Syytteet nosti Espanjan korkein oikeus. Puigdemont lukeutuu syytettyjen joukkoon.

Katalonian vaalikampanjassa kiellettiin jopa keltaisen rintamerkin käyttö, koska se symboloi halua äänestää Katalonian itsenäisyyden puolesta.

Tuomarit politiikan pyörteissä

Puigdemont kertoi tuomareiden sekaantuneen politiikkaan. Tuomarit pystyvät valitsemaan sen, kuka voi olla Katalonian aluejohtaja. Aluejohtajan tulee lakitekstin mukaan seistä Katalonian parlamentissa valintahetkellä. Telkien takana tai vapaaehtoisessa maanpaossa olevat edustajat eivät voi täyttää tätä vaadetta. Puigdemont yritti jatkaa aluejohtajana videokonferenssipalvelun kautta. Se ei tuomareiden mukaan ollut mahdollista.

Puigdemont kertoi oikeuslaitoksen puolueettomuusvertailusta EU-maiden kesken. Espanjan tuomioistuin oli 26. sijalla 28 maan joukosta. Hänen mukaansa silloin ei voida verrata Espanjan oikeusvaltioperiaatteita esimerkiksi Saksaan. Hänen mukaansa Espanjan oikeusistuin elää vieläkin diktaattori Francon ajassa.

Puigdemont ei yllättynyt EU:n olevan tunnustamatta Katalonian itsenäisyysjulistusta. Hän kertoi olevansa erittäin pettynyt siihen, ettei EU puolustanut katalaanien oikeutta itsemääräämisoikeuteen.

Digitaalinen tasavalta

Puigdemont uskoi digitalisaation vievän rutkasti nykyisiä työpaikkoja seuraavan 15 vuoden aikana. Vastapainoksi murros luo myös uusia työpaikkoja.

Hänen mukaansa lokakuussa järjestetty Katalonian kansanäänestys itsenäisyydestä osoittaa sen, että kansanvallan uusi suuntaus voisi edetä nimenomaan digitalisaation avulla. Kansalaisten on helpompaa seurata päätöksentekoa missä ja milloin vain. Se mahdollistaa myös osallistumisen.

– Älypuhelin on miekkaa mahtavampi, Puigdemont muotoili uudelleen tunnettua sanontaa.

Katalonian aluejohtajan valinta takkuaa

Katalonian alueparlamentti ei saanut torstainakaan valittua itselleen uutta aluejohtajaa. Kolmas aluejohtajaehdokas Jordi Turull hävisi aluejohtajaäänestyksen täpärästi äänin 64-65, kun laitavasemmistolainen CUP äänesti tyhjää. Puolueen mielestä Turull ei ollut tarpeeksi ponnekkaasti ajamassa Katalonian itsenäisyyttä.

Samalla Kataloniassa alkoi kahden kuukauden etsikkoaika. Tuona aikana alueparlamentin tulisi saada valittua uusi aluejohtaja. Muutoin Kataloniassa on järjestettävä uudet aluevaalit.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää