LEHTIKUVA
Helsingin yliopisto irtisanoi yhteistyön Kiinan rahoittaman instituutin kanssa – Junnila: Asiantuntijat ovat jo pitkään kyseenalaistaneet instituutin toiminnan kommunistisen puolueen käsikassarana
Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila on tyytyväinen Helsingin yliopiston irtisanottua yhteistyön Kiinan rahoittaman Konfutse-instituutin kanssa. Hän teki Konfutse-instituutin lakkauttamisesta toimenpidealoitteen joulukuussa, ja Helsingin yliopisto ryhtyi toimenpiteisiin seuraavana tammikuuna. Virallinen irtisanomisilmoitus lähetettiin viime viikolla Kiinaan, joka olisi halunnut jatkaa toimintaa.
Suomen johtavat Kiina-asiantuntijat ovat jo pitkään kyseenalaistaneet instituutin epäakateemisen toiminnan sekä mainehaittana että kommunistisen puolueen käsikassarana.
– Myös suojelupoliisi on muistuttanut Kiinan olevan yksi niistä valtioista, joka kohdistaa Suomeen tiedustelun lisäksi valtiollista vaikuttamista ja haluaa ohjata siitä käytävää keskustelua haluamaansa suuntaan. Suojelupoliisin mukaan ei ole ongelmatonta, että vieras valtio rahoittaa akateemista opetusta tai tutkimusta ja pääsee sitä kautta vaikuttamaan esimerkiksi opetus- ja tutkintosisältöihin, perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila perusteli aloitteessaan.
Jopa 50 Konfutse-instituuttia on nyt suljettu eri puolilla maailmaa. Muun muassa Belgiassa ilmeni vakoilua Kiinan hyväksi.
Kiinan mielipidevaikuttaminen loppuu
Jatkossa Helsingin yliopisto voi valita itse opettajansa ja pitää huolen, että Kiinan kielen opetus on tutkimukseen perustuvaa.
– Tieteellisen uskottavuuden säilyttäminen edellytti, että Konfutse-instituutti erotetaan Helsingin yliopistosta. Toivottavasti jatkossa kiinnitetään enemmän huomiota, etteivät autoritääriset valtiot pääse mielipidevaikuttamaan Suomen tiedemaailmaan. Samalla tulee haastaa muidenkin näennäistieteiden asema, kuten näkökulmasidonnaisuuteen nojaavan intersektionaalisuuden. Marxilaista filosofiaa tulee voida arvostella siinä missä muutakin valtavirtatutkimusta, Junnila linjaa.
Esimerkiksi intersektionaalinen feminismi perustuu niin sanottuun Standpoint-teoriaan, jonka juuret juontavat Karl Marxin ja Friedrich Engelsin kirjoituksiin ja kommunismiin. Kiinassa valta on keskitetty kommunistiselle puolueelle.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- mielipidevaikuttaminen Konfutse-instituutti Kiinan kommunistinen puolue tiedemaailma intersektionaalinen feminismi Helsingin Yliopisto toimenpidealoite Kommunismi Vilhelm Junnila Suojelupoliisi Kiina Vakoilu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EU:n puheenjohtajamaa Ranska haluaa tiiviin rintaman Kiinaa vastaan – Saksalta ristiriitaisia ulostuloja
Kun EU kääntää selkänsä Balkanille, paikalle kiiruhtaa Kiina
Puolustaako EU pieniä jäsenmaitaan? Liettuan mukaan Kiina on torpannut maiden välisen kaupan
EU, globalisaatio ja öykkäröivä Kiina muodostavat huonon yhtälön
Mäkelä: Euroopan on vältettävä riippuvuutta Kiinasta
Perussuomalaiset: Kiina on lännelle vuosisadan suurin taloudellinen, poliittinen ja sotilaallinen haaste
Poikkeuksellisen monta vakoilijaa otettu kiinni Euroopassa – syynä verbi, jolla kansa kuvailee venäläistä huolimattomuutta ja epäonnistumista
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää