Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Helsingin yliopisto irtisanoi yhteistyön Kiinan rahoittaman instituutin kanssa – Junnila: Asiantuntijat ovat jo pitkään kyseenalaistaneet instituutin toiminnan kommunistisen puolueen käsikassarana

20.06.2022 |11:33

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila on tyytyväinen Helsingin yliopiston irtisanottua yhteistyön Kiinan rahoittaman Konfutse-instituutin kanssa. Hän teki Konfutse-instituutin lakkauttamisesta toimenpidealoitteen joulukuussa, ja Helsingin yliopisto ryhtyi toimenpiteisiin seuraavana tammikuuna. Virallinen irtisanomisilmoitus lähetettiin viime viikolla Kiinaan, joka olisi halunnut jatkaa toimintaa.

Suomen johtavat Kiina-asiantuntijat ovat jo pitkään kyseenalaistaneet instituutin epäakateemisen toiminnan sekä mainehaittana että kommunistisen puolueen käsikassarana.

– Myös suojelupoliisi on muistuttanut Kiinan olevan yksi niistä valtioista, joka kohdistaa Suomeen tiedustelun lisäksi valtiollista vaikuttamista ja haluaa ohjata siitä käytävää keskustelua haluamaansa suuntaan. Suojelupoliisin mukaan ei ole ongelmatonta, että vieras valtio rahoittaa akateemista opetusta tai tutkimusta ja pääsee sitä kautta vaikuttamaan esimerkiksi opetus- ja tutkintosisältöihin, perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila perusteli aloitteessaan.

Jopa 50 Konfutse-instituuttia on nyt suljettu eri puolilla maailmaa. Muun muassa Belgiassa ilmeni vakoilua Kiinan hyväksi.

Kiinan mielipidevaikuttaminen loppuu

Jatkossa Helsingin yliopisto voi valita itse opettajansa ja pitää huolen, että Kiinan kielen opetus on tutkimukseen perustuvaa.

– Tieteellisen uskottavuuden säilyttäminen edellytti, että Konfutse-instituutti erotetaan Helsingin yliopistosta. Toivottavasti jatkossa kiinnitetään enemmän huomiota, etteivät autoritääriset valtiot pääse mielipidevaikuttamaan Suomen tiedemaailmaan. Samalla tulee haastaa muidenkin näennäistieteiden asema, kuten näkökulmasidonnaisuuteen nojaavan intersektionaalisuuden. Marxilaista filosofiaa tulee voida arvostella siinä missä muutakin valtavirtatutkimusta, Junnila linjaa.

Esimerkiksi intersektionaalinen feminismi perustuu niin sanottuun Standpoint-teoriaan, jonka juuret juontavat Karl Marxin ja Friedrich Engelsin kirjoituksiin ja kommunismiin. Kiinassa valta on keskitetty kommunistiselle puolueelle.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää