

LEHTIKUVA
Helsingin yliopisto aloitti somalin kielen koulutusohjelman ja palkkasi lehtorin – juuri ketään ei kiinnosta: Viime vuonna aloitti yksi opiskelija, tänä vuonna toinen
Vuosina 2017-2018 vain seitsemän henkilöä on hakenut somalin kielen koulutusohjelmaan. Yliopisto perustelee kuitenkin opetusta kielivähemmistön kasvamisella. – Somalin kielen yliopisto-opetukselle on tarvetta erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa on suuri somalin puhujien yhteisö, dekaani Pirjo Hiidenmaa kertoo.
Helsingin yliopistossa alkoi viime vuonna somalin kielen tutkintokoulutus. Somalia on mahdollista opiskella yliopistotasolla ylempään loppututkintoon saakka, jolloin tutkintonimike on filosofian maisteri.
Valintakokeeseen saapui kolme
Suomen Uutisten saaman tiedon mukaan somalin opiskelu ei kuitenkaan ole herättänyt kiinnostusta, joten kysyimme asiasta yliopistolta. Humanistisen tiedekunnan dekaani Pirjo Hiidenmaa kertoo, että tällä hetkellä somalia opiskelee tutkinto-opiskelijana ainoastaan kaksi henkilöä. Viime vuonna aloitti yksi opiskelija ja tänä vuonna toinen.
– Vuonna 2017 hakijoita oli viisi, valintakokeeseen tuli kolme ja sisään otettiin yksi opiskelija. Tänä vuonna hakijoita oli viisi, valintakokeeseen tuli kaksi ja sisään otettiin yksi. Valinta on perustunut samaan valintakokeeseen kuin muissakin alkeista alkavissa kielissä. Nämä ovat siis koulutusohjelmien opiskelijoita, jotka suorittavat tutkinnon, Hiidenmaa sanoo.
Lehtori palkattiin viideksi vuodeksi
Helsingin yliopisto on kohdistanut vahvaa tukea somalin kielen opetukselle huolimatta siitä, että opetus ei juuri vedä opiskelijoita.
Elokuussa yliopistossa aloitti tehtävässään somalin kielen lehtori, jonka työhön kuuluvat kaikki opetustehtävät sekä jonkin verran hallintoa. Tehtävä julistettiin haettavaksi joulukuussa 2017, ja haku päättyi tammikuussa 2018. Hakijoita tuli viisi, ja heistä kolme kutsuttiin haastatteluun ja antamaan opetusnäyte.
Lehtorin tehtävä on määräaikainen ja kestää viisi vuotta. Lehtoriksi valittiin Liban Ali Hersi, joka on aiemmin tehnyt suomi–somali-sanakirjan.
– Liban Ali Hersi on valmistunut maisteriksi Helsingin yliopistosta 2009 ja sen jälkeen suorittanut opettajan pedagogiset opinnot Turun yliopistossa 2016. Pääaineena hänellä on ollut Helsingin yliopistossa Venäjän kieli ja kirjallisuus ja sivuaineena Suomen kieli ja kulttuuri. Tällä yhdistelmällä hänellä on kielenopettajan pätevyys. Somali on hänen äidinkielensä, Hiidenmaa kertoo.
Aiemmin yliopistossa ei ole ollut työsuhteista somalin kielen opettajaa, joten opetus on hoidettu palkkaamalla tuntiopettaja.
Uusia tutkinto-opiskelijoita ei oteta sisään ensi vuonna
Vähäinen kiinnostus on johtanut siihen, että somalin kieleen ei enää oteta ensi vuonna uusia tutkinto-opiskelijoita.
– Ensi syksynä somalin opinnoista tarjotaan 60 opintopisteen sivuainekokonaisuus, jonka yliopistossa opiskeleva voi liittää osaksi muuta tutkintoa. Tämä kokonaisuus antaa aineenopettajan pätevyyden peruskouluun ja lukioon, jos opiskelija suorittaa myös pedagogiset opinnot.
– Tutkinto-opetukseen osallistuvien opiskelijoiden lisäksi myös muiden opiskelijoiden on ollut mahdollista suorittaa somalin kielen alkeis- ja jatkokurssi. Tätä mahdollisuutta ovat käyttäneet erityisesti Afrikan kielten ja kulttuurien opiskelijat sekä yleisen kielitieteen opiskelijat. Tänä ja viime vuonna näillä kursseilla on ollut 10 opiskelijaa kummallakin, Hiidenmaa sanoo.
Islamilaisen teologian opetus alkoi
Somalin opetusta hän perustelee kielivähemmistön kasvamisella.
– Somalin kielen yliopisto-opetukselle on tarvetta erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa on suuri somalin puhujien yhteisö. Tarvitaan somalin kieleen teoreettisesti ja pedagogisesti perehtyneitä asiantuntijoita opettajiksi ja muihin kielen asiantuntijatehtäviin kuten tulkeiksi ja kääntäjiksi.
Helsingin yliopiston koulutuspoliittiset ratkaisut ovat viime aikoina herättäneet keskustelua. Tänä syksynä yliopistossa käynnistyi islamilaisen teologian opetus. Oppiaineeseen palkattiin oma lehtori.
Kesällä yliopisto ilmoitti, että kun yliopiston antiikin kulttuurin ja klassillisen arkeologian lehtori eläköityy, hänelle ei enää palkata seuraajaa. Päätös suututti monet opiskelijat, joiden mielestä lakkauttamalla antiikin kulttuurin ja klassillisen arkeologian lehtoraatin yliopisto heikentää opetuksen ja tutkimuksen pohjaa.
“Tieteen kaapuun puettua propagandaa”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoitti heinäkuussa yliopiston koulutuspolitiikasta Facebook-sivullaan. Halla-aho on itse valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian tohtoriksi.
– Ajatus siitä, mikä on yliopiston ja korkeakoululaitoksen tehtävä, on muuttunut radikaalisti viime vuosina. Tärkeää tuntuu olevan tarjota ilmaista tai puoli-ilmaista englanninkielistä opetusta ulkomaalaisille, jotta nämä voivat valmistuttuaan lähteä tutkintoineen jonnekin, missä osaamisestaan saa paremman hinnan (ja missä voi työllistyä englannin kielellä).
– Tärkeää on myös tuottaa tieteen kaapuun puettua poliittista propagandaa (kuten “sukupuolentutkimus” ja “rasismitutkimus”), jolla ei ole sen paremmin kaupallisia sovelluksia kuin sivistyksellistäkään arvoa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Helsingin yliopisto aloittaa islamilaisen teologian opetuksen – Halla-aho on huolissaan sivistysyliopiston heikentymisestä

Johan on opinnot! – Sukupuolentutkimuksen opiskelijat tanssivat Stop Deportations -mielenosoituksessa, Turun yliopisto jakoi opintopisteitä

Ronkainen paheksuu yliopistojen politikointia: Olisiko Rajat kiinni -mielenosoituksesta saanut opintopisteitä – tuskin!

SDP:n eduskuntavaaliehdokas “Husu” tienannut Sipoon kouluvierailuista jo 5 316 euroa

Raatikainen: Järjestyksenvalvojia myös lukioihin ja ammattioppilaitoksiin

Saksalaistoimittaja: Antifa vaarantaa yliopistojen opetuksen vapauden

Perussuomalaisten mielestä Suomessa tulee edellyttää suomen kielen osaamista

Kyselytutkimus: Journalismin opiskelijat kannattavat punavihreitä aatteita
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää