Helsingin Sanomat ensin pilkkasi pääkirjoituksessaan konkurssin tehnyttä julkkisyrittäjää – nyt päätoimittaja selittelee kömmähdystä somessa
Perjantain somepöhinän käynnisti Helsingin Sanomat, joka lehden periaatelinjaa heijastavassa pääkirjoituksessaan irvailee malli/yrittäjä Saimi Hoyerin hotelliyrityksen konkurssille. Ylimielisesti otsikoitu teksti vertaa Hoyerin yrityksen maksukyvyttömyysmenettelyn alkamista luottokorttiin, jolla ei voi enää maksaa ostoksia. Yrittäjävihamieliseltä haiskahtava teksti ja sen aikaansaama reaktio näyttäytyy uusimpana Helsingin Sanomien toimituksellisena virhearviona edellisten mokailujen jatkoksi.
Nykyisin matkailuyrittäjänä toimiva Saimi Hoyer kertoi alkuviikosta Etelä-Savossa pitämänsä Hotelli Punkaharjun konkurssimenettelyn alkamisesta. Hotellin taustayrityksen Punkaharjun Luontomatkailu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mari Kettunen-Väyrynen ja Hoyer jättivät yhdessä konkurssihakemuksen Etelä-Savon käräjäoikeuteen maanantaina.
”Luottokortti lakkasi toimimasta”
Koronan jälkimainingeissa hotelli on kärsinyt viime vuonna suuria taloudellisia tappioita, ja yritystoiminnalle on kasaantunut miljoonavelat.
– Eilen oli yksi elämäni mustimmista päivistä. Olen antanut tälle paikalle kaikkeni, Hoyer tilittää Ilta-Sanomissa.
Helsingin Sanomat kuitenkin irvailee Hoyerin yrityksen talousahdingolle lehden pääkirjoituksessa tänään perjantaina: “Luottokortti lakkasi toimimasta”, lukee otsikossa.
Helsingin Sanomat lietsoo vahingoniloa siitä, että samaan aikaan kun mediassa on kerrottu Hoyerin hotellin maksamattomista veloista, Hoyer on itse mukana luottokorttiyhtiö American Expressin mainoskampanjassa. Niinpä Hesari myös piikittelee American Expressiä yhteensattumasta.
Vastareaktion pallo pyörähti liikkeelle
Mallina ja yrittäjänä pitkän uran tehneen Hoyerin hotelliyrityksen talousvaikeuksille naureskelu on saattanut olla hauskaa Helsingin Sanomien toimituskokouksessa, mutta pilkan nostaminen lehden pääkirjoitukseen ei ehkä kuitenkaan olisi kannattanut, koska vastareaktio on kasvanut suureksi sosiaalisessa mediassa.
Hesarin nähdään alentuneen somekiusaajien tasolle.
Somessa näkee kaikenlaista pilkkaa, mutta että ammattijournalistit lähtevät tähän.
Ihmisten pilkkaaminen on tullut kolumneihin, nyt pääkirjoituksiin. Se on julkista nolaamista, kiusaamista.
Ja samaan aikaan puhumme siitä, miksi on koulukiusaamista. https://t.co/TIB9accuHt
— Tommy Fränti (@tfranti) April 21, 2023
Kenties kyse on myös yrittäjien halveksumisesta.
Yrittäjä taistelee viimeiseen asti ja tekee kaikkensa välttääkseen konkurssin. Ja sitten saa osakseen pelkkää vittuilua maan suurimman sanomalehden pääkirjoituksessa.
Te ette taida kauheasti arvostaa yrittäjyyttä, @hsfi? https://t.co/oRVNl4dkM0
— Päivän Byrokraatti (@pbyrokraatti) April 21, 2023
Yleisradion entinen toimitusjohtaja ja ex-kansanedustaja Mikael Jungner opastaa Hesaria nöyrtymään anteeksipyyntöön.
Mitä helvettiä Hesari.
Nyt olisi anteeksipyynnön hetki.
Luottokortti lakkasi toimimasta – Pääkirjoitus | https://t.co/6aeNmOz7E5 https://t.co/68bkecQzmu
— Mikael Jungner (@MikaelJungner) April 21, 2023
Pääkirjoitustoimituksen pomo: Pieleen meni
Julkkisyrittäjän pilkkaamisen konkurssin vuoksi voi jopa nähdä osana Helsingin Sanomien linjaa, sillä teksti on julkaistu pääkirjoituksessa, jonka merkitystä Helsingin Sanomat avaa näin:
“Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.”
Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa ei perinteisesti mainita kirjoittajaa, mutta tekstin prosessointi on kulkenut ainakin toimittaja Saska Saarikosken deskin kautta, sillä hän toimii Helsingin Sanomien pääkirjoitus- ja mielipidetoimituksen esimiehenä.
Massiivisen kielteisen palautteen alla Saarikoski myöntää, että nyt ei mennyt hyvin.
Yhdyn viestiin myös pääkirjoitustoimituksen puolesta. Tekstin tarkoitus oli herättää ajattelemaan luottokorttiyhtiön markkinoimaa ”elä tänään, maksa huomenna” -elämäntapaa, mutta se luettiin kritiikkinä yksittäistä yrittäjää kohtaan – ja sehän kertoo, ettei teksti onnistunut.
— Saska Saarikoski (@SaskaSaarikoski) April 21, 2023
Ei jäänyt epäselväksi
Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka joutui reagoimaan yleisöpalautteeseen jo aamupäivästä, ja Mukka julkaisi somekanavillaan ”nöyrät pahoittelut”.
Tänään julkaistu HS:n pääkirjoitus luottokorttiyhtiön mainoskampanjasta on herättänyt syystäkin keskustelua. Lyhyen tekstin viesti ja motiivi jäivät epäselviksi, ja moni lukija on pahoittanut mielensä. Nöyrä pahoittelu lehden puolesta. 1/2 https://t.co/mf4fB0l3qN
— Antero Mukka (@anteromukka) April 21, 2023
HS-päätoimittaja Mukka arvelee, että tekstin julkaisemisen tarkoitus olisi jäänyt lukijoille epäselväksi, mutta palautteen perusteella selitys ei ole mennyt läpi toivotulla tavalla.
Ei viesti jäänyt epäselväksi. Viesti oli parhaansa yrittäneen pilkkaamista.
— Matti Niiranen (@niiranen_matti) April 21, 2023
Hesarin uskottavuus koetuksella
Yrittäjävihamielinen teksti ja sen aikaansaama reaktio näyttäytyykin uusimpana Helsingin Sanomien toimituksellisena virhearviona edellisten mokailujen jatkoksi.
Ex-päätoimittaja Kaius Niemen kännisekoilut ja sotilassalaisuuksien paljastamisesta aiheutuva mainehaitta ovat syöneet runsaasti HS:n uskottavuutta – siis sikäli kuin sitä on vielä ollut jäljellä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Wille Rydman muistuttikin Hesarista ostamassaan vaalimainoksessa kaikelle kansalle ytimekkäästi: ”Kaikki, mitä tässä lehdessä sanotaan, ei ole totta”.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- somekiusaajat American Express yrittäjävihamielisyys Mari Kettunen-Väyrynen Saimi Hoyer Antero Mukka konkurssit Somekohu Wille Rydman Saska Saarikoski Helsingin Sanomat Kaius Niemi Mikael Jungner
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Wille Rydman osti tilaa lauantain Hesarista, ja nyt siinä lukee: “Kaikki, mitä tässä lehdessä sanotaan, ei ole totta” – episodi kertoo haavoittuneen lehtijätin kaikkien aikojen alennustilasta
Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Maahanmuutto heikentää alaa ja kielitaidottomat hoitajat ajavat muita hoitajia pois alalta – Helsingin Sanomat aloitti vääristelyn heti
Helsingin Sanomat jälleen mainekriisissä: HS-vaalikoneelle rajuja syytöksiä vaalimanipuloinnista, pakotettu julkistamaan tekeleensä algoritmin
Sananvastuusta kärkkäästi moralisoivan Helsingin Sanomien kaksi toimittajaa tuomittiin käräjillä Viestikoekeskus-jutussa
Vaaleihin aikaa enää kuusi viikkoa, Helsingin Sanomat pumppaa härskiä informaatiovaikuttamista perheen pienimmille – Lasten Uutiset valjastettiin purrantorjuntaan
Helsingin Sanomat julisti: Yritysten menestys on täysin sama asia kuin koko Suomen etu – annetaanpa puheenvuoro Jussi Halla-aholle
Ruotsin vaikutusvalta kasvaa Suomen mediassa – isoveli haluaa pysyä Pohjolan puikoissa
Wille Rydman elinkeinoministeriksi, Helsingin Sanomat reagoi nostamalla esiin vanhan törkyjutun – kieltäytyy kertomasta lukijoilleen, että jutusta on käynnissä rikostutkinta
HS:n uutisoinnista kantelu Julkisen sanan neuvostolle – Ruohonen-Lerner: Negatiivista vaalivaikuttamista ja mustamaalaamista
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Vigelius tyrmää Arto Nybergin ohjelman lopettamisen Ylellä: ”Lypsävätkin lehmät viedään teuraaksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mukaan Ylen tulisi kohdentaa säästöt hallintoon ja tehostaa toimintaansa, ei lakkauttaa katsotuimpia ohjelmiaan: - Tulosvastuu Yle-veron maksajille lähentelee nollaa, ja se näkyy.
Uusimmat
Mari Rantanen palaa sisäministeriksi perjantaina
Ruotsista mallia: Rikoshyöty takavarikkoon
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää