

LEHTIKUVA
Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen ei usko maahanmuuton aiheuttavan ongelmia pääkaupungissa, tahtoo myös pormestarille tuhdin tilipussin – Halla-aho: ”Absurdia”
Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen (kok) ei usko maahanmuuton ongelmiin tai tilastoihin, joiden mukaan pääkaupunkiseudun toimeentulotukiasiakkaista yli puolet on ulkomaalaisia.
Helsingin pormestariehdokkaat Nasima Razmyar (sd), Anni Sinnemäki (vihr), Juhana Vartiainen (kok) ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho kohtasivat eilen Ilta-Sanomien järjestämässä Vaalimessut-verkkolähetyksessä.
Lähetyksessä keskusteltiin Helsingin pormestarin palkkatasosta, joka on noin 16 000 euroa kuukaudessa. Tienestit ovat siis suunnilleen samaa tasoa kuin Suomen pääministerillä.
Täysin kohtuuttomia palkkoja
Halla-aho huomautti, että jo vuonna 2012 Helsingissä kaupunginjohtaja tienasi enemmän kuin Lontoon tai New Yorkin pormestari. Halla-ahon mielestä tämä on absurdia.
– Suomessa kunnanjohtajien ja pormestarien palkat, pienemmilläkin paikkakunnilla, ovat täysin kohtuuttomia ja järjettömiä. Tästä seuraa kilpavarustelua, ja jokainen voi perustella omia palkankorotustoiveitaan sillä, että jollain vielä hikisemmällä paikkakunnalla on vielä korkeammat palkat. Helsingin taso asettaa esimerkin pienemmille kaupungeille, Halla-aho sanoi.
Kokoomuksen pormestariehdokas Vartiainen ei ollut Halla-ahon linjoilla. Vartiaisen mielestä pormestarille kuuluu maksaa tuhti tilipussi.
– Palkkaluokka on aivan oikea. Minusta demokratian hengessä ja siksi, että demokratian johtopaikoille saataisiin pätevää ja osaavaa väkeä, tällaisten palkkojen pitää olla korkeita. Totta puhuen, omasta puolestani pääministerin palkkio voisi olla Suomessa korkeampikin.
Maahanmuutto on ongelmien kokonaisuus
Pormestariehdokkailta kysyttiin, mikä on Helsingin suurin yksittäinen ongelma, johon olisi syytä puuttua heti. Razmyar nosti esille nuorten syrjäytymisen. Sinnemäen mukaan kiireellisintä on pandemiasta toipuminen, ja erityisesti nuoriin rajoituksista koituneiden ongelmien ratkaiseminen. Vartiaisen mukaan suurin ongelma on pahoinvointi, jota pandemia on kärjistänyt.
Halla-ahon mukaan Helsingin suurin yksittäinen ongelma on maahanmuutto.
– Se ei tosin ole yksittäinen ongelma vaan kokonaisuus. Seksuaalirikollisuus ja vakava väkivaltarikollisuus ovat lisääntyneet. Molemmat ovat kasvavassa määrin maahanmuutto-ongelmia.
Halla-aho arvioi, että väkivalta ja jengeihin osallistuminen saattavat tarjota onnistumisen tunteita ihmiselle, joka on epäonnistunut elämässään tai muuten ajautumassa sivuraiteelle.
– Kuten olemme poliisilta ja monilta viranomaisilta kuulleet, vakavat väkivallantekijät ja jengiytyjät ovat voittopuolisesti maahanmuuttajia Afrikasta ja Lähi-Idästä. Tällaiset jengit myös vetävät mukaansa kantaväestöön kuuluvia nuoria, joille ei ehkä muuten olisi tällaisia viiteryhmiä tarjolla.
Razmyar kiistää slummiutumisen
Pormestariehdokkailta kysyttiin myös, onko Helsinkiin muodostumassa slummeja. Razmyarin mukaan ei, vaikka eriarvoisuus onkin kasvamassa.
Halla-ahon mukaan kannattaa lähteä siitä ajatuksesta, että yhteiskunta ja slummi koostuvat ihmisistä.
– Asuinalueesta ei tee slummia väärä sijainti vaan se, että siellä alueella asuu slummiutujia, eli ihmisiä, jotka elävät valtavirtayhteiskunnan ulkopuolella. Ensimmäinen ongelma slummiutumisesta keskustelussa on se, että ongelma kiistetään.
– Suomessa tilanne on toki tällä hetkellä parempi kuin Ruotsissa siitä syystä, että heikosti integroituvia maahanmuuttajia on Suomessa vähemmän kuin Ruotsissa. Tosin 10-20 vuoden kuluttua me olemme siinä pisteessä missä Ruotsi on nyt, Halla-aho varoitti.
Vartiainen haluaa ponnistella
Vartiaisen mielestä mitään maahanmuutto-ongelmaa ei ole, sillä Vartiainen ei usko ongelmien olemassaoloon.
– En usko Halla-ahon tässä maalaamiin kauhukuviin. Asuinalueiden erilaistumisen ongelma on sellainen ilmiö, jota kaikki kaupungit aina ratkovat, eikä tässä olla menossa synkkään suuntaan. Helsinki on tähän mennessä onnistunut kohtuullisen hyvin.
Vartiaisen mukaan ponnisteluja kannattaa silti jatkaa.
– Voidaan esimerkiksi antaa lisää voimavaroja sellaisille kouluille, jotka toimivat ongelma-alueilla. Peli ei ole menetetty.
Autoilun vaikeuttaminen vie asiakkaat
Tänä päivänä Helsingin eräs keskeinen ongelma on kaupunkikeskustan näivettyminen, minkä seurauksena esimerkiksi kivijalkakaupat yksi toisensa jälkeen lopettavat. Näivettyminen liittyy vahvasti keskustan heikkoon saavutettavuuteen autolla. Tunnetusti yksityisautoilusta on tehty Helsingissä erittäin vaikeaa.
Halla-aho liikkuu Helsingissä enimmäkseen kävellen tai polkupyörällä, mutta perussuomalaisten johtaja tunnistaa hyvin autoilijoiden ongelmat.
– Tunnen henkilökohtaisesti monia kivijalkakauppiaita tai entisiä kivijalkakauppiaita, jotka ovat vieneet liiketoimintansa kehäteiden varrelle ihan siitä syystä, että ensinnäkin kiinteistötilan vuokra on monelle liian korkea ja toisaalta asiakkaat eivät pääse autolla liikkeen eteen. Se on edelleen elintärkeää monelle yritykselle.
Ei tarvetta ruuhkamaksuille
Hallitus on säätämässä lakia, joka mahdollistaa ruuhkamaksujen ottamisen käyttöön. Pormestariehdokkaista Vartiainen ja Razmyar eivät kannata ruuhkamaksuja. Vartiaisen mukaan ei ole näyttöä siitä, että ne toimisivat Helsingissä. Sinnemäki pitäisi ruuhkamaksut keinovalikoimassa.
Halla-ahon mukaan ruuhkamaksuille ei ole Helsingissä tarvetta.
– Mielestäni on kohtuutonta, että pieni- ja keskituloiset ihmiset ajetaan asumisen hinnalla ulos kaupungista ja sitten heitä sakotetaan siitä, että he joutuvat käymään autolla kaupungissa töissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- seksuaalirikollisuus jengiytyminen palkkataso slummiutuminen pormestari ongelmat autoilijat ruuhkamaksut Nasima Razmyar Kuntavaalit Yritykset Toimeentulotuki Juhana Vartiainen Pyöräily Anni Sinnemäki Väkivalta perussuomalaiset Liikenne Jussi Halla-aho Helsinki maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maahanmuutto maksaa yhä enemmän, niin suorien kuin epäsuorien kustannusten kautta ja se on pois kaikesta muusta – ”Kuntavaaleissa äänestäjä valitsee, kannattaako se tätä vai perussuomalaista linjaa”

Tampereen pormestariehdokkaat Lassi Kaleva ja Veikko Vallin vastustavat haittamaahanmuuttoa ja ilmastokiihkoilua: “Meillä ei ole varaa syytää rahaa kaikkeen, mitä poliitikkojen päähän juolahtaa”

Vieraskielisten virta pääkaupunkiseudulle jatkuu – kanta-asukkaat muuttavat muualle

Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmä: Ilmastopäästöjen valikoiva huomioiminen rakentamisessa on epärehellistä viherpesua

Halla-aho: Kunnat eivät ole maailmanparannuskoneistoja, joissa leikitään veronmaksajien rahoilla – ”Turhat menot karsittava pois – asiat on pantava tärkeysjärjestykseen”

Ruotsissa ammutaan eniten ihmisiä Euroopassa – nousu tilastohuipulle on ollut hämmästyttävän nopeaa

Jimmie Åkesson synkistä ampumistilastoista: ”Hallitusten täydellinen epäonnistuminen – Ruotsista on tullut Euroopan Chicago”

Tukholman vt. poliisipäällikkö: ”Jengit ovat yhteiskunnan syöpä”

Ylellä vieraillut politiikan tutkija leimasi halpatyövoiman vastustamisen rasismiksi – Purra joutui heti korjaamaan vääriä käsityksiä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää