LEHTIKUVA
Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen ei usko maahanmuuton aiheuttavan ongelmia pääkaupungissa, tahtoo myös pormestarille tuhdin tilipussin – Halla-aho: ”Absurdia”
Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen (kok) ei usko maahanmuuton ongelmiin tai tilastoihin, joiden mukaan pääkaupunkiseudun toimeentulotukiasiakkaista yli puolet on ulkomaalaisia.
Helsingin pormestariehdokkaat Nasima Razmyar (sd), Anni Sinnemäki (vihr), Juhana Vartiainen (kok) ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho kohtasivat eilen Ilta-Sanomien järjestämässä Vaalimessut-verkkolähetyksessä.
Lähetyksessä keskusteltiin Helsingin pormestarin palkkatasosta, joka on noin 16 000 euroa kuukaudessa. Tienestit ovat siis suunnilleen samaa tasoa kuin Suomen pääministerillä.
Täysin kohtuuttomia palkkoja
Halla-aho huomautti, että jo vuonna 2012 Helsingissä kaupunginjohtaja tienasi enemmän kuin Lontoon tai New Yorkin pormestari. Halla-ahon mielestä tämä on absurdia.
– Suomessa kunnanjohtajien ja pormestarien palkat, pienemmilläkin paikkakunnilla, ovat täysin kohtuuttomia ja järjettömiä. Tästä seuraa kilpavarustelua, ja jokainen voi perustella omia palkankorotustoiveitaan sillä, että jollain vielä hikisemmällä paikkakunnalla on vielä korkeammat palkat. Helsingin taso asettaa esimerkin pienemmille kaupungeille, Halla-aho sanoi.
Kokoomuksen pormestariehdokas Vartiainen ei ollut Halla-ahon linjoilla. Vartiaisen mielestä pormestarille kuuluu maksaa tuhti tilipussi.
– Palkkaluokka on aivan oikea. Minusta demokratian hengessä ja siksi, että demokratian johtopaikoille saataisiin pätevää ja osaavaa väkeä, tällaisten palkkojen pitää olla korkeita. Totta puhuen, omasta puolestani pääministerin palkkio voisi olla Suomessa korkeampikin.
Maahanmuutto on ongelmien kokonaisuus
Pormestariehdokkailta kysyttiin, mikä on Helsingin suurin yksittäinen ongelma, johon olisi syytä puuttua heti. Razmyar nosti esille nuorten syrjäytymisen. Sinnemäen mukaan kiireellisintä on pandemiasta toipuminen, ja erityisesti nuoriin rajoituksista koituneiden ongelmien ratkaiseminen. Vartiaisen mukaan suurin ongelma on pahoinvointi, jota pandemia on kärjistänyt.
Halla-ahon mukaan Helsingin suurin yksittäinen ongelma on maahanmuutto.
– Se ei tosin ole yksittäinen ongelma vaan kokonaisuus. Seksuaalirikollisuus ja vakava väkivaltarikollisuus ovat lisääntyneet. Molemmat ovat kasvavassa määrin maahanmuutto-ongelmia.
Halla-aho arvioi, että väkivalta ja jengeihin osallistuminen saattavat tarjota onnistumisen tunteita ihmiselle, joka on epäonnistunut elämässään tai muuten ajautumassa sivuraiteelle.
– Kuten olemme poliisilta ja monilta viranomaisilta kuulleet, vakavat väkivallantekijät ja jengiytyjät ovat voittopuolisesti maahanmuuttajia Afrikasta ja Lähi-Idästä. Tällaiset jengit myös vetävät mukaansa kantaväestöön kuuluvia nuoria, joille ei ehkä muuten olisi tällaisia viiteryhmiä tarjolla.
Razmyar kiistää slummiutumisen
Pormestariehdokkailta kysyttiin myös, onko Helsinkiin muodostumassa slummeja. Razmyarin mukaan ei, vaikka eriarvoisuus onkin kasvamassa.
Halla-ahon mukaan kannattaa lähteä siitä ajatuksesta, että yhteiskunta ja slummi koostuvat ihmisistä.
– Asuinalueesta ei tee slummia väärä sijainti vaan se, että siellä alueella asuu slummiutujia, eli ihmisiä, jotka elävät valtavirtayhteiskunnan ulkopuolella. Ensimmäinen ongelma slummiutumisesta keskustelussa on se, että ongelma kiistetään.
– Suomessa tilanne on toki tällä hetkellä parempi kuin Ruotsissa siitä syystä, että heikosti integroituvia maahanmuuttajia on Suomessa vähemmän kuin Ruotsissa. Tosin 10-20 vuoden kuluttua me olemme siinä pisteessä missä Ruotsi on nyt, Halla-aho varoitti.
Vartiainen haluaa ponnistella
Vartiaisen mielestä mitään maahanmuutto-ongelmaa ei ole, sillä Vartiainen ei usko ongelmien olemassaoloon.
– En usko Halla-ahon tässä maalaamiin kauhukuviin. Asuinalueiden erilaistumisen ongelma on sellainen ilmiö, jota kaikki kaupungit aina ratkovat, eikä tässä olla menossa synkkään suuntaan. Helsinki on tähän mennessä onnistunut kohtuullisen hyvin.
Vartiaisen mukaan ponnisteluja kannattaa silti jatkaa.
– Voidaan esimerkiksi antaa lisää voimavaroja sellaisille kouluille, jotka toimivat ongelma-alueilla. Peli ei ole menetetty.
Autoilun vaikeuttaminen vie asiakkaat
Tänä päivänä Helsingin eräs keskeinen ongelma on kaupunkikeskustan näivettyminen, minkä seurauksena esimerkiksi kivijalkakaupat yksi toisensa jälkeen lopettavat. Näivettyminen liittyy vahvasti keskustan heikkoon saavutettavuuteen autolla. Tunnetusti yksityisautoilusta on tehty Helsingissä erittäin vaikeaa.
Halla-aho liikkuu Helsingissä enimmäkseen kävellen tai polkupyörällä, mutta perussuomalaisten johtaja tunnistaa hyvin autoilijoiden ongelmat.
– Tunnen henkilökohtaisesti monia kivijalkakauppiaita tai entisiä kivijalkakauppiaita, jotka ovat vieneet liiketoimintansa kehäteiden varrelle ihan siitä syystä, että ensinnäkin kiinteistötilan vuokra on monelle liian korkea ja toisaalta asiakkaat eivät pääse autolla liikkeen eteen. Se on edelleen elintärkeää monelle yritykselle.
Ei tarvetta ruuhkamaksuille
Hallitus on säätämässä lakia, joka mahdollistaa ruuhkamaksujen ottamisen käyttöön. Pormestariehdokkaista Vartiainen ja Razmyar eivät kannata ruuhkamaksuja. Vartiaisen mukaan ei ole näyttöä siitä, että ne toimisivat Helsingissä. Sinnemäki pitäisi ruuhkamaksut keinovalikoimassa.
Halla-ahon mukaan ruuhkamaksuille ei ole Helsingissä tarvetta.
– Mielestäni on kohtuutonta, että pieni- ja keskituloiset ihmiset ajetaan asumisen hinnalla ulos kaupungista ja sitten heitä sakotetaan siitä, että he joutuvat käymään autolla kaupungissa töissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- seksuaalirikollisuus jengiytyminen palkkataso slummiutuminen pormestari ongelmat autoilijat ruuhkamaksut Nasima Razmyar Kuntavaalit Yritykset Toimeentulotuki Juhana Vartiainen Pyöräily Anni Sinnemäki Väkivalta perussuomalaiset Liikenne Jussi Halla-aho Helsinki maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Maahanmuutto maksaa yhä enemmän, niin suorien kuin epäsuorien kustannusten kautta ja se on pois kaikesta muusta – ”Kuntavaaleissa äänestäjä valitsee, kannattaako se tätä vai perussuomalaista linjaa”
Tampereen pormestariehdokkaat Lassi Kaleva ja Veikko Vallin vastustavat haittamaahanmuuttoa ja ilmastokiihkoilua: “Meillä ei ole varaa syytää rahaa kaikkeen, mitä poliitikkojen päähän juolahtaa”
Vieraskielisten virta pääkaupunkiseudulle jatkuu – kanta-asukkaat muuttavat muualle
Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmä: Ilmastopäästöjen valikoiva huomioiminen rakentamisessa on epärehellistä viherpesua
Halla-aho: Kunnat eivät ole maailmanparannuskoneistoja, joissa leikitään veronmaksajien rahoilla – ”Turhat menot karsittava pois – asiat on pantava tärkeysjärjestykseen”
Ruotsissa ammutaan eniten ihmisiä Euroopassa – nousu tilastohuipulle on ollut hämmästyttävän nopeaa
Jimmie Åkesson synkistä ampumistilastoista: ”Hallitusten täydellinen epäonnistuminen – Ruotsista on tullut Euroopan Chicago”
Tukholman vt. poliisipäällikkö: ”Jengit ovat yhteiskunnan syöpä”
Ylellä vieraillut politiikan tutkija leimasi halpatyövoiman vastustamisen rasismiksi – Purra joutui heti korjaamaan vääriä käsityksiä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää