Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen jälleen otsikoissa – vähättelee katujengiongelmaa Twitterissä virkatilillään
Toistuvasti somekohujen keskiöön päätynyt Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen on jälleen otsikoissa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee, toimiiko Taponen vastoin työnantajansa linjaa kiistäessään katujengien olemassaolon.
Aiemmin ylikomisario Jari Taponen on muun muassa vaatinut, että Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita, jotka ovat paljastuneet radikalisoituneiksi, pitäisi laittaa suomalaisiin kouluihin. Nyt Taponen kiistää edelleen katujengien olemassaolon vastoin muiden poliisien näkemyksiä.
Jopa vihreät heränneet, Taponen ei
Taposen perusteluiden mukaan maamme kaduilla riehuvat rikolliset ryhmittymät eivät täytä katujengien eurooppalaista määritelmää. Taponen kommentoi asiaa Iltalehden torstaina julkaisemassa haastattelussa.
– Ongelman myöntämisen ja korjausehdotusten sijaan Taponen keskittyy hiustenhalkomiseen samalla, kun katuväkivalta ja ryöstely ovat jokapäiväisiä ongelmia kaupunkiemme kaduilla. Suomi on ajautunut tielle kohti ruotsalaista arkea, jossa maan sisällä on ammuskeluista ja väkivallasta tunnettuja, pääosin maahanmuuttajataustaisista asukkaista koostuvia rinnakkaisyhteiskuntia, joihin viranomaisilla ei ole otetta, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.
– Vaikka Suomi ei ole vielä ajanut vasemmalta kaistalta suoraan päin puuta, monet suomalaiset pelkäävät jo nyt kulkea ulkona väkivaltaisten jengien pelossa, eikä ylikomisario Taposen vähättelevä asenne ja katujengien olemassaolosta väittely ainakaan paranna kenenkään turvallisuudentunnetta saatikka tuo ongelmaan ratkaisuehdotuksia. Jopa vihreät ovat heränneet katujengien olemassaoloon, joten luulisi Taposenkin vihdoin uskaltavan myöntää ongelman olemassaolon.
Eilen julkaistun @Sisaministerio julkaisun mukaan suomalaisten turvallisuuden tunne on lisääntynyt!
Lokakuussa tehdyssä kyselyssä 83% vastaajista koki elämänsä turvalliseksi. Viime vuonna luku oli 69% ja tänä keväänä 73%.
Vaikka huoliakin on, kokonaisuudessaan suunta on hyvä✌️ https://t.co/uTkVnbSYYN
— Jari Taponen (@JariTaponen) November 25, 2022
Eri linjoilla poliisihallinnon kanssa
Taposen erikoinen twiittailu virallisella virkatilillään ja katujengin määritelmästä kiistely on herättänyt ihmetystä useaan otteeseen. Erityisesti ihmettely koskee Taposen tapaa twiittailla virkatilillään omia mielipiteitään, vaikka tili rinnastetaan poliisin viralliseksi tiedotus- ja tiedonantokanavaksi. Monella poliisilla on virallisen työtilin lisäksi oma henkilökohtainen tili, joissa he jakavat omia henkilökohtaisia mielipiteitään, mutta Taponen esittää omia mielipiteitään ja tulkintojaan virkatilinsä kautta.
Tämä aiheuttaa tulkintaongelmia, koska lukija ei voi tietää, onko Taposen twiitti vain hänen henkilökohtainen mielipiteensä vai poliisin virallinen tieto, tulkinta tai kannanotto. Tällä hetkellä Taponen vaikuttaa myös olevan eri linjoilla oman esimiehensä ylikomisario Heikki Porolan kanssa katujengien olemassaolosta. Porola vahvisti Seiskalle, että Suomessa on katujengejä, ja kyseistä terminologiaa käytetään läpi koko poliisihallinnon – Taposta lukuun ottamatta.
Pitääkö Ruotsin tilannetta tavoiteltavana?
– Toimiiko ylikomisario Taponen vastoin työnantajansa linjaa kiistäessään katujengien olemassaolon? Jopa lähde, johon Taponen Twitterissä perustaa omituiset väitteensä, osoittaa itse asiassa ne vääriksi. Perehdyin asiakirjaan, ja siinä todetaan, että katujengeillä on usein nimi ja ne hengailevat kaduilla, mutta siinä ei väitetä, että ollakseen katujengi ryhmän täytyy pitää tiettyä aluetta hallussaan.
– Herääkin kysymys, onko Taposen mielestä Ruotsin tilanne, jossa rikollisjärjestöt kasvavat niin vahvoiksi, että pystyvät kontrolloimaan tiettyjä alueita ja estämään viranomaisten toiminnan siellä, jotenkin tavoiteltava, jos hänen mielestään muuten kyseessä ei ole oikea katujengi, Antikainen ihmettelee.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Heikki Porola poliisihallinto katujengit Ruotsin tie rinnakkaisyhteiskunta katuväkivalta ryöstely Helsingin poliisi Iltalehti Jari Taponen Sanna Antikainen Twitter Turvapaikanhakijat Poliisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tilannekuva haltuun: Humanitaarinen maahanmuutto täytyy viimeistään nyt tunnistaa keskeisimmäksi jengirikollisuuden ja jengiytymisen syyksi
Nettipoliisi Taposelta erikoinen selitys kiihkouskovaisten muslimien väkivaltaisuuksiin
Ylikomisario Taponen: “Helsingissä ei vieläkään ole katujengejä” – kollegat täysin eri mieltä
Jari Taposelle kultainen mitali Helsingin hyväksi tehdystä työstä, Jani Mäkelä tylyttää: “Parodiaviikot jatkuvat, naurettavaa hölmöilyä”
Ruotsidemokraatit: Selvittäkää näpistykset, niin jengimurhatkin lähtevät laskuun
Katuväkivalta ja jengirikollisuus pitkälti seurausta maahanmuutosta – perussuomalaiset esittää listan toimia ilmiön kitkemiseksi: ”Vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulos maasta”
Poliisi peruuttelee kohuohjettaan: Nuorten on sittenkin turvallista liikkua yksin jopa juna-asemilla
Ylikomisario Taponen pakeni Twitteristä – huomautus harhaanjohtavien tietojen levittämisestä oli liikaa
Viikon suosituimmat
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Riikka Purraa puukotetaan uudessa graffitissa – Vigelius: “Tällainen väkivallalla ja veriteoilla uhkailu ylittää rajan”
Uudessa graffitissa tummanpuhuva hahmo lävistää Riikka Purran teräaseella. Uusi graffiti maalattiin keskiviikkona Helsingin Suvilahdessa poistetun tilalle. Alkuperäisessä graffitissa Purra kuvattiin veriset sakset kädessään ja hakaristit silmissään. Asiasta ovat uutisoineet Helsingin Sanomat ja Iltalehti. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius pitää teosta demonisoivana ja verrannollisena tappouhkaukseen.
Oikeusministeri Leena Meri: Muiden ihmisten hengelle ja terveydelle erittäin vaarallisten henkilöiden on pysyttävä vangittuna
Oikeusministeriössä on valmistunut arviomuistio varmuusvankeudesta ja sen käyttöönotosta. Uusi seuraamus olisi tarkoitettu vaarallisimpia väkivaltarikoksia tekeville.
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Metsästys on Suomessa paljon enemmän kuin pelkkä harrastus – se on syvälle juurtunut osa kulttuuriamme, perinteitämme, jonka lisäksi se on keskeinen keino luonnon tasapainon ylläpitämisessä. Metsästäjän vastuu ei kuitenkaan pääty riistanhoitoon tai saaliin hyödyntämiseen. Tärkeä osa metsästäjän tehtävää on varmistaa, että aseenkäyttötaidot ovat kunnossa – paitsi saaliin kunnioituksen, myös turvallisuuden tähden, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Jari Ronkainen.
Ampuma-aserikosten rangaistukset kiristyvät – oikeusministeri Leena Meri: “Uudella sääntelyllä pyritään erityisesti torjumaan järjestäytynyttä rikollisuutta”
Hallitus esittää aserikoksia koskevan lainsäädännön merkittävää uudistusta. Hallitusohjelman mukaisesti törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta. Jatkossa tästä rikoksesta tuomittaisiin pääsääntöisesti ehdoton vankeusrangaistus.
Oikeudenhoitoon lisärahoitusta – ”Ei ole oikeusvaltiota, jos oikeutta ei ole mahdollista saada”
Täysistunnossa käsiteltiin illasta oikeusministeriön hallinnonalaa. Esittelijöinä toimivat valtiovarainvaliokunnan jäsen Minna Reijonen ja oikeusministeri Leena Meri. Vuonna 2025 oikeusministeriön toimintamenoihin on suunnattu 35 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää