Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen jälleen otsikoissa – vähättelee katujengiongelmaa Twitterissä virkatilillään
Toistuvasti somekohujen keskiöön päätynyt Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen on jälleen otsikoissa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee, toimiiko Taponen vastoin työnantajansa linjaa kiistäessään katujengien olemassaolon.
Aiemmin ylikomisario Jari Taponen on muun muassa vaatinut, että Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita, jotka ovat paljastuneet radikalisoituneiksi, pitäisi laittaa suomalaisiin kouluihin. Nyt Taponen kiistää edelleen katujengien olemassaolon vastoin muiden poliisien näkemyksiä.
Jopa vihreät heränneet, Taponen ei
Taposen perusteluiden mukaan maamme kaduilla riehuvat rikolliset ryhmittymät eivät täytä katujengien eurooppalaista määritelmää. Taponen kommentoi asiaa Iltalehden torstaina julkaisemassa haastattelussa.
– Ongelman myöntämisen ja korjausehdotusten sijaan Taponen keskittyy hiustenhalkomiseen samalla, kun katuväkivalta ja ryöstely ovat jokapäiväisiä ongelmia kaupunkiemme kaduilla. Suomi on ajautunut tielle kohti ruotsalaista arkea, jossa maan sisällä on ammuskeluista ja väkivallasta tunnettuja, pääosin maahanmuuttajataustaisista asukkaista koostuvia rinnakkaisyhteiskuntia, joihin viranomaisilla ei ole otetta, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.
– Vaikka Suomi ei ole vielä ajanut vasemmalta kaistalta suoraan päin puuta, monet suomalaiset pelkäävät jo nyt kulkea ulkona väkivaltaisten jengien pelossa, eikä ylikomisario Taposen vähättelevä asenne ja katujengien olemassaolosta väittely ainakaan paranna kenenkään turvallisuudentunnetta saatikka tuo ongelmaan ratkaisuehdotuksia. Jopa vihreät ovat heränneet katujengien olemassaoloon, joten luulisi Taposenkin vihdoin uskaltavan myöntää ongelman olemassaolon.
Eilen julkaistun @Sisaministerio julkaisun mukaan suomalaisten turvallisuuden tunne on lisääntynyt!
Lokakuussa tehdyssä kyselyssä 83% vastaajista koki elämänsä turvalliseksi. Viime vuonna luku oli 69% ja tänä keväänä 73%.
Vaikka huoliakin on, kokonaisuudessaan suunta on hyvä✌️ https://t.co/uTkVnbSYYN
— Jari Taponen (@JariTaponen) November 25, 2022
Eri linjoilla poliisihallinnon kanssa
Taposen erikoinen twiittailu virallisella virkatilillään ja katujengin määritelmästä kiistely on herättänyt ihmetystä useaan otteeseen. Erityisesti ihmettely koskee Taposen tapaa twiittailla virkatilillään omia mielipiteitään, vaikka tili rinnastetaan poliisin viralliseksi tiedotus- ja tiedonantokanavaksi. Monella poliisilla on virallisen työtilin lisäksi oma henkilökohtainen tili, joissa he jakavat omia henkilökohtaisia mielipiteitään, mutta Taponen esittää omia mielipiteitään ja tulkintojaan virkatilinsä kautta.
Tämä aiheuttaa tulkintaongelmia, koska lukija ei voi tietää, onko Taposen twiitti vain hänen henkilökohtainen mielipiteensä vai poliisin virallinen tieto, tulkinta tai kannanotto. Tällä hetkellä Taponen vaikuttaa myös olevan eri linjoilla oman esimiehensä ylikomisario Heikki Porolan kanssa katujengien olemassaolosta. Porola vahvisti Seiskalle, että Suomessa on katujengejä, ja kyseistä terminologiaa käytetään läpi koko poliisihallinnon – Taposta lukuun ottamatta.
Pitääkö Ruotsin tilannetta tavoiteltavana?
– Toimiiko ylikomisario Taponen vastoin työnantajansa linjaa kiistäessään katujengien olemassaolon? Jopa lähde, johon Taponen Twitterissä perustaa omituiset väitteensä, osoittaa itse asiassa ne vääriksi. Perehdyin asiakirjaan, ja siinä todetaan, että katujengeillä on usein nimi ja ne hengailevat kaduilla, mutta siinä ei väitetä, että ollakseen katujengi ryhmän täytyy pitää tiettyä aluetta hallussaan.
– Herääkin kysymys, onko Taposen mielestä Ruotsin tilanne, jossa rikollisjärjestöt kasvavat niin vahvoiksi, että pystyvät kontrolloimaan tiettyjä alueita ja estämään viranomaisten toiminnan siellä, jotenkin tavoiteltava, jos hänen mielestään muuten kyseessä ei ole oikea katujengi, Antikainen ihmettelee.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Heikki Porola poliisihallinto katujengit Ruotsin tie rinnakkaisyhteiskunta katuväkivalta ryöstely Helsingin poliisi Iltalehti Jari Taponen Sanna Antikainen Twitter Turvapaikanhakijat Poliisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tilannekuva haltuun: Humanitaarinen maahanmuutto täytyy viimeistään nyt tunnistaa keskeisimmäksi jengirikollisuuden ja jengiytymisen syyksi
Nettipoliisi Taposelta erikoinen selitys kiihkouskovaisten muslimien väkivaltaisuuksiin
Ylikomisario Taponen: “Helsingissä ei vieläkään ole katujengejä” – kollegat täysin eri mieltä
Jari Taposelle kultainen mitali Helsingin hyväksi tehdystä työstä, Jani Mäkelä tylyttää: “Parodiaviikot jatkuvat, naurettavaa hölmöilyä”
Ruotsidemokraatit: Selvittäkää näpistykset, niin jengimurhatkin lähtevät laskuun
Katuväkivalta ja jengirikollisuus pitkälti seurausta maahanmuutosta – perussuomalaiset esittää listan toimia ilmiön kitkemiseksi: ”Vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulos maasta”
Poliisi peruuttelee kohuohjettaan: Nuorten on sittenkin turvallista liikkua yksin jopa juna-asemilla
Ylikomisario Taponen pakeni Twitteristä – huomautus harhaanjohtavien tietojen levittämisestä oli liikaa
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.