LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Helsingin kaupungin Munkkiniemenbaanan siltahanke herättää vastustusta – ”Helsinki haluaa tasamaapyöräilyä merta tuhoamalla”
Helsingin keskustasta Töölön ja Munkkiniemen kautta Espoon rajalle kulkevaa pyöräliikenteen runkoyhteyttä käsiteltiin 27.8. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnassa. Siltahankkeen vastustajien mielestä hanke tuhoaisi Helsingin kantakaupungin arvokkaan kulttuuri- ja luonnonympäristön sekä rantakalliomaiseman.
Pyöräreitti rakennettaisiin osa kerrallaan. Reitin kokonaispituus on noin 6,5 kilometriä, josta noin kahden kilometrin osuutta rakennetaan jo. Pyöräreitin kokonaiskustannukset ovat arviolta 12,7 miljoonaa euroa.
Humallahden kohdalle on suunniteltu rannan kautta kulkeva pyörätie.
Helsingin kaupungin hankesivujen mukaan suunnittelussa on huomioitu aiemmassa vuorovaikutuksessa saatu palaute, jossa rantareitti nähtiin miellyttävänä ja helppokulkuisena. Enemmistö vastaajista toivoi kuitenkin luontoon kohdistuvien vaikutusten minimointia. Tämän vuoksi Humallahden kohdalle esitetään siltaa, joka on selkeämmin irti rantakalliosta kuin aikaisemmin laaditun suunnitelman reitti. Näin kallioalue jää suurelta osin luonnontilaiseksi.
– Kaupungin strategia ja ilmastotavoitteet vaativat pyöräliikenteen osuuden kasvattamista. Paciuksenkadun mäki ei ole ylitsepääsemätön sitä jo nykyään pyöräileville. Haluamme kuitenkin kasvattaa pyöräliikenteen osuutta, joten meidän on houkuteltava pyörän selkään myös uusia kaupunkilaisia. Siksi pyrimme rakentamaan uusista yhteyksistä reiteiltään mahdollisimman selkeitä, sujuvia ja turvallisia, kertoo liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen Helsingin kaupungin tiedotteessa.
Siltasairaalan potilaat käyttävät samaa mäkeä
Töölö-liikkeen Facebook-ryhmässä keskusteltiin myös Siltasairaalan potilaiden liikenneyhteyksistä.
– Nyt Helsinki haluaa tasamaapyöräilyä merta tuhoamalla Humallahdessa, koska viereinen mäki on pyöräilijöille liian jyrkkä. Samaa mäkeä joutuvat Siltasairaalan potilaat hakeutumaan sairaalan päivystykseen. Julkinen liikenne Paciuksenkadulla on todella surkeaa ja pysäkkien määrä sekä sijoittelu vielä surkeampaa. Nämä ovat sairaita ihmisiä. Eikö Helsingin tarvitse huolehtia heistä?
– Lisäksi samassa mäessä aukeaa pian Tammisairaala. Mutta sekin on sairaita ihmisiä varten, eikä pyöräilijöitä varten, kirjoittaa kaupunkilainen Töölö-liikkeen Facebook-sivulla.
Adressi siltahanketta vastaan
Hankkeen siltahanketta vastustava adressi luovutettiin Helsingin kaupunkiympäristölautakunnalle 27.8.
Adressin allekirjoittaneet esittävät Munkkiniemenbaanan yleissuunnitelman arvioimista uudelleen Humallahden kalliorannan kohdalla, sillä hanke tuhoaisi Helsingin kantakaupungin arvokkaan kulttuuri- ja luonnonympäristön sekä rantakalliomaiseman.
Hankesuunnitelmassa pyöräbaana kulkisi merenlahden yli Humalkallioiden edessä. Allekirjoittaneet vastustavat kyseisen siltayhteyden rakentamista. Adressi esittää, että Helsingin kaupunki selvittää vaihtoehdot baanan linjaamiseksi ajoväylän tuntumaan nykyisiä kevyen liikenteen väyliä muokkaamalla.
Adressin ovat allekirjoittaneet esimerkiksi Helsingin Luonnonsuojeluyhdistys ry, Helsinki-Seura ry ja Töölö-Seura ry. Adressin alullepanija on kuvataiteilija Ulla Leppävuori.
Ylämäkikeskustelu jatkui X:ssä
Myös viestipalvelu X:ssä keskusteltiin pyöräbaanan siltahankkeesta. Siellä keskusteltiin esimerkiksi ylämäkipyöräilystä.
Mäkeä oli käynyt koepolkemassa esimerkiksi toimittaja ja tietokirjailija Matti H. Virtanen.
Ajoin sattumalta just tänään pyörällä tuosta pahamaineisesta ylämäestä. Koville otti, piti vaihtaa hetkeksi ykköselle kuvitelkaa! #Helsinkihttps://t.co/N9hTVYRLby
— Matti H. Virtanen (@MVirtanen) August 26, 2024
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pyöräliikenne Ulla Leppävuori Reetta Putkonen luonnonympäristö kulttuuriympäristö siltahankkeet Munkkiniemenbaana kävely- ja pyöräilytiet Matti H. Virtanen Siltasairaala ilmastotavoitteet Helsinki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rakennetaanko pääkaupunkiseutua maahanmuuttajille?
Helsingin viherkokeilut aiheuttavat haittaa autoilijoille ja keskustan yrittäjille
Pääkaupungin liikenne kaaoksessa – vihreiden kuntapoliitikko sanoi sen suoraan: ”Vihreät on alusta saakka ollut yksityisautoilun vastainen liike”
Helsingin Kaivokadun sulkeminen suututtaa – Marimekon Ihamuotila: “Aivan mielipuolista”, “aivan sairaan tyhmää”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.