Helsingin Itäkeskuksen uimahalli suitsii jengiytymistä ja järjestyshäiriöitä vartioinnilla ja varhaistamalla porealtaan sulkemista

04.12.2019 |16:14

Itäkeskuksen uimahallissa on tyypillistä, että aikuiset, suomea osaamattomat miehet vaarantavat uimareiden turvallisuutta.Suomen Uutiset on seurannut Itäkeskuksen uimahallin toimintaa jo usean vuoden ajan. Uimahalli on vähitellen saanut jengiytyneet häiriköt kuriin.

Lauantaina 30.11.2019 Itäkeskuksen uimahallissa oli kahdeksan aikaan poikkeuksellisen rauhallista ja miellyttävää uida. Mitään radoilla tavallisesti ilmenevää häiriköintiä ei ollut. Uinnin jälkeen menin porealtaan sisäänkäynnille, mutta se olikin suljettu. Paikalla ollut uimavalvoja sanoi, että allas suljetaan jo klo 19, sillä siellä on ollut “vaikka mitä” ja paljon järjestyshäiriöitä.

Normaalisti poreallasta on voinut käyttää 21.20. Poikkeuksena on ollut lauantai, jolloin allas on suljettu jo 20.40.

Itäkeskuksen uimahallin tiimiesimies Oleg Jauhonen kommentoi porealtaan aikaisempaa sulkemista Suomen Uutisille. Hän perustelee sulkemisajan varhaistamista liian pitkiä aikoja altaassa viettävien asiakkaiden poisohjaamisella.

– Olemme luoneet uuden systeemin, jossa klo 19 jälkeen ei ole enää poreita. Tämä tehtiin sen takia, kun osa asiakkaista halusi viettää poreissa liian pitkiä aikoja erityisesti iltaisin. Nyt asiakkaiden vaihtuvuus on saatu paremmin toimimaan uuden systeemin myötä, hän selventää.

Suomen Uutiset on seurannut Itäkeskuksen uimahallin toimintaa jo usean vuoden ajan. Toimittajan ominaisuudessa olen oman uintiharrastukseni puitteissa pannut merkille usein toistuvat vaaratilanteet, jotka johtuvat uimahallin sääntöjen noudattamatta jättämisestä.

Tyypillistä on, että aikuiset suomea osaamattomat miehet vaarantavat uimareiden turvallisuutta

On hyvin tavallista, että aikuiset suomea puhumattomat miehet roikkuvat uimaratojen muovisissa köysissä – jopa istuvat niiden päällä keinumassa. (Köydet osuvat helposti uimareita päähän ja niistä saa esimerkiksi mustan silmän tai syvän haavan käteen.) Lisäksi altaaseen saatetaan hyppiä matalasta päästä tai altaiden reunoilta kaiteiden yli (kaiteissa on kuvallinen kielto). Nämä tilanteet ovat vakavia. Toisten uimareiden ja vesijuoksijoiden kannalta välikohtaukset ovat jopa hengenvaarallisia.

Uintiitreeneissäni olen myös usein uinut päin radalla käveleviä miehiä. Olen aina huomauttanut kohteliaasti altaan etikettisäännöistä ja yrittänyt saada kieltä ymmärtämättömätkin oppimaan, miten hallin radoilla toimitaan.

Hallissa näkee myös usein vesijuoksuvyöllä hyppijöitä sekä niiden avulla alkeisuintia uivia uimataidottomia aikusia. Hallin sääntöjen mukaan vesijuoksuvyöt ovat tarkoitettu vain uimataitoisille ja niillä tulisi vesijuosta eikä niitä saisi käyttää esimerkiksi uimahyppyleikkeihin. Välillä tähän on puututtu hallin toimesta ottamalla vesijuoksuvyöt uimavalvonnan tiloihin, josta niitä on voinut pyytää vesijuoksua varten.

Porealtaan suomea puhumattomat miesjengit

Uintitreenien jälkeen olen usein ollut lihashuollon (hierontaporeiden) tarpeessa. Porepisteelle pääsy on ollut kuitenkin hyvin vaikeaa, sillä allas on lähes aina tupaten täynnä ei suomea puhuvia miehiä, jotka pysyvät tiiviisti porepisteillä koko noin tunnin kestävän porevuoron ajan.

Minulla ei ole usein ollut aikaa eikä haluakaan naisena jäädä odottaman, sillä allas on sananmukaisesti täysin miehittetty.

Halli on jo aiemmin yrittänyt puuttua “jengiytymiseen” rajoittamalla uimahallissaoloaikaa, joka on kaksi tuntia. Siitä on lappuja sisäänkäynnin luona. Käyttöajasta muistutetaan välillä myös kuulutuksilla. Tiedossa ei ole, miten aikaa valvotaan tai käyttöajan ylitykseen puututaan.

Olen itse tiedustellut asiaa kassalta, sillä välillä esimerkiksi pitkät uintiharjoitukset saattavat kestää yli kaksikin tuntia.

Olen kysynyt, että koskeeko käyntiaika myös esimerkiksi triathlonisteja. Minulle on vastattu, että ei vaan…..

Uimahalli käyttää vartiointiliikkeeen palveluja

Aukioloaikana hallia kiertää usein iltaisin vartija. Itse törmäsin vartijaan ensimmäistä kertaa naisten pukuhuoneessa. Se pisti heti kysymään vartijalta, että mitä on tapahtunut. Vartija kertoi olevan rutiinikierroksellaan ja ettei mitään ole tapahtunut..

Jauhosen mukaan palvelua on käytetty jo useamman vuoden ajan.

– Olemme jo useamman vuoden ajan ottaneet tähän aikaan vuodesta tai joskus alkuvuodesta määräajaksi vartiointiapua yksityisiltä vartiointiyrityksiltä. Tämä helpottaa hieman uinninvalvojien työtä ja he voivat keskittyä uinninvalvontaan järjestyshäiriöiden sijaan. Järjestyshäiriöiden määrissä ei ole tapahtunut erityisen suurta muutosta. Niitä aina silloin tällöin on. Kun ihmiset huomaavat vartijat, se jo usein riittää rahoittamaan tilannetta.

Suomen Uutiset kysyi vartioinnista myös kävijämäärien kärkisijaa pitävän, Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:n hallipäällikkö Nipa Avenilta.

Hänen mukaansa uimahallissa ei ole ulkopuolista vartiointiliikettä, mutta osa henkilökunnasta on käynyt järjestyksenvalvontakurssin.

– Vuorossa on aina henkilö, joka on käynyt uinninvalvojakurssin, johon sisältyy uimahallin turvallisuusosuus, hän tarkentaa.

Heli-Maria Wiik


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää