LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Heikoimmista huolehtimista vai yritys romuttaa koko turvapaikkaprosessi – hallituksen tilaama raportti herättää keskustelua
Marinin hallitus on tilannut ihmisoikeusjuristeilta selvityksen siitä, miten Sipilän hallituksen kaudella ulkomaalaislakiin tehdyt tiukennukset ovat vaikuttaneet ja miten ne saataisiin kumottua. Työryhmän antamat suositukset tarkoittavat Maahanmuuttoviraston ex-ylijohtajan mukaan koko turvapaikkaprosessin romuttamista.
Hallituksen asettama työryhmä luovutti yli kolmesataa sivuisen raporttinsa tiistaina sisäministeri Maria Ohisalolle. Hankkeen johtajana on toiminut professori Elina Pirjatanniemi Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutista, joten ei ole yllättävää, että raportin lähestymistapa on hyvin ihmisoikeusmyönteinen ja keskittyy turvapaikanhakijoiden oikeuksien takaamiseen.
Lasten etu edellä ja juristeja lisää
Erityistä huomiota raportissa on kiinnitetty kansainvälistä suojelua hakevien lasten edun toteutumiseen, vaikka alaikäisiä hakijoita tulee Suomeen verrattain vähän. Raportin mukaan yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden saamat päätökset vuosina 2015–2019 ovat olleet käytännössä aina (90-98 prosenttia päätöksistä) myönteisiä, eli suojelua on myönnetty jollakin perusteella.
Raportin suositusten mukaan lasten etu pitäisi asettaa etusijalle paitsi turvapaikkapäätöksissä myös perheenyhdistämisistä päätettäessä. Lisäksi raportin kirjoittaneet ihmisoikeusjuristit ovat sitä mieltä, että “kansainvälisen suojelun kannalta olennaisten toimijoiden” rahoitus on turvattava ja että “ulkomaalaisoikeuteen, ja erityisesti kansainväliseen suojeluun, erikoistuneita juristeja tarvitaan Suomeen lisää”.
“Paperittomille” oleskelulupa millä perusteella tahansa
Työryhmä on päätynyt antamaan joukon toimenpidesuosituksia, jotka ovat hallituksen linjan mukaisia. Sisäministeri Ohisalo mainitseekin, että raportissa ehdotettujen toimenpiteiden toteuttaminen on jo monilta osin laitettu vireille.
Ensimmäinen ja tärkein toimenpidesuositus koskee niin sanotun “varjoyhteiskunnan” muodostumisen estämistä, josta sisäministeri Ohisalokin on paljon puhunut. Kyse on Suomessa oleskelevista henkilöistä, joille ei ole myönnetty kansainvälistä suojelua ja joilla ei ole myöskään muuta oleskelulupaa, eli niin kutsutuista “paperittomista”. Osa heistä on sellaisia, joita ei voida palauttaa kotimaahansa ihmisoikeussopimusten vuoksi tai koska kotimaa kieltäytyy ottamassa heitä vastaan.
Työryhmän suositus on, että “hallitus kartoittaisi aktiivisesti, pikaisesti ja myönteisesti, onko ilman oleskelulupaa olevilla henkilöillä mahdollisuus saada oleskelulupa Suomessa jollakin muulla perusteella, ilman että tätä tulkitaan esimerkiksi maahantulosäännösten kiertämiseksi”.
Migrin ex-ylijohtaja: “Tämä romuttaisi koko turvapaikkaprosessin”
Aiemmin sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikkkönä ja sitä ennen Maahanmuuttoviraston ylijohtajana toiminut Jorma Vuorio vaikuttaa tyrmistyneeltä ehdotuksesta.
– Siis vaikka KHO:ta myöten olisi todettu, ettei kansainvälisen suojelun tarvetta ole niin joku lupa pitää myöntää. Tämä romuttaisi koko turvapaikkaprosessin, Vuorio kommentoi Twitterissä.
“Kaikille lupa jäädä – maksoi mitä maksoi”
Toimenpide-ehdotusta on kommentoinut myös perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen, joka ei myöskään innostu hallituksen linjauksista. Rantasen mielestä ehdotus tarkoittaisi käytännössä sitä, että “kaikille lupa jäädä, maksoi mitä maksoi”.
Vihervasemmistohallituksen maahanmuuttolinjaukset etenevät. Kaikille lupa jäädä,maksoi mitä maksoi. Tämänkin meille tarjoilee suosiollisella avustuksellaan @keskusta #maahanmuutto #maahanmuuttopolitiikka #marininhallitus #kaikkisaajäädä #maksoimitämaksoi #sisäministeriö https://t.co/55wkv6vYVl
— Mari Rantanen (@MariPSRantanen) February 16, 2021
Rantasen twiittiin kommentoinut nimimerkki JTStefan on samoilla linjoilla:
– Migriähän ei sitten enää tarvita. Rajamies vain kysyy turvis, hengailu vai työ ja sillä mennään. Säästyy oikeusasteet ja vaihtuvat tarinat juristin avustuksella ja lopputulos on sama, ihmisoikeudet toteutuu.
Sisäministeri Ohisalo näkee asian siten, että “kyse haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten oikeuksien toteutumisesta.” Ohisalon mielestä Suomesta turvapaikkaa hakeneet ovat jo tulleet suomalaisen yhteiskunnan jäseniksi.
– Yhteiskuntamme on juuri niin vahva kuin miten se kohtelee heikoimpia jäseniään, Ohisalo kirjoittaa Twitterissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ihmisoikeusinstituutti Elina Pirjatanniemi turvapaikkaprosessi lasten oikeudet Åbo Akademi Kansainvälinen suojelu Jorma Vuorio Maria Ohisalo Migri Maahanmuuttovirasto Mari Rantanen Turvapaikanhakijat Ihmisoikeudet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Laittomasti maassa oleskelevat säilöön ja ulos maasta – ”Huomattavasti edullisempaa kuin nykyinen turvapaikkateatteri”
Halla-aho: Vihreät on vaarallinen ääriliike, joka edistää omaa ideologiaansa röyhkeästi, tehokkaasti ja säännöistä piittaamatta
Poliisi tutkii valekuolleen irakilaisen turvapaikanhakijan juttua – vihreän sisäministerin suu meni suppuun eduskunnassa
Halla-aho: Turvapaikkajärjestelmämme pahimmat viat ovat avokätisyys ja hyväuskoisuus – ”Punavihreä hallitus pahentaa näitä ongelmia”
Hallitus tilasi raportin ihmisoikeusjuristeilta ja jälki on sen näköistä – Immonen: ”Suomeen ollaan luomassa lisää epäterveitä maahanmuuton vetovoimatekijöitä”
Kansa tukee Tanskan tiukkaa linjaa: Maahanmuuttokriittiset puolueet loistavat mielipidemittauksessa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää