

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Heikoimmista huolehtimista vai yritys romuttaa koko turvapaikkaprosessi – hallituksen tilaama raportti herättää keskustelua
Marinin hallitus on tilannut ihmisoikeusjuristeilta selvityksen siitä, miten Sipilän hallituksen kaudella ulkomaalaislakiin tehdyt tiukennukset ovat vaikuttaneet ja miten ne saataisiin kumottua. Työryhmän antamat suositukset tarkoittavat Maahanmuuttoviraston ex-ylijohtajan mukaan koko turvapaikkaprosessin romuttamista.
Hallituksen asettama työryhmä luovutti yli kolmesataa sivuisen raporttinsa tiistaina sisäministeri Maria Ohisalolle. Hankkeen johtajana on toiminut professori Elina Pirjatanniemi Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutista, joten ei ole yllättävää, että raportin lähestymistapa on hyvin ihmisoikeusmyönteinen ja keskittyy turvapaikanhakijoiden oikeuksien takaamiseen.
Lasten etu edellä ja juristeja lisää
Erityistä huomiota raportissa on kiinnitetty kansainvälistä suojelua hakevien lasten edun toteutumiseen, vaikka alaikäisiä hakijoita tulee Suomeen verrattain vähän. Raportin mukaan yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden saamat päätökset vuosina 2015–2019 ovat olleet käytännössä aina (90-98 prosenttia päätöksistä) myönteisiä, eli suojelua on myönnetty jollakin perusteella.
Raportin suositusten mukaan lasten etu pitäisi asettaa etusijalle paitsi turvapaikkapäätöksissä myös perheenyhdistämisistä päätettäessä. Lisäksi raportin kirjoittaneet ihmisoikeusjuristit ovat sitä mieltä, että “kansainvälisen suojelun kannalta olennaisten toimijoiden” rahoitus on turvattava ja että “ulkomaalaisoikeuteen, ja erityisesti kansainväliseen suojeluun, erikoistuneita juristeja tarvitaan Suomeen lisää”.
“Paperittomille” oleskelulupa millä perusteella tahansa
Työryhmä on päätynyt antamaan joukon toimenpidesuosituksia, jotka ovat hallituksen linjan mukaisia. Sisäministeri Ohisalo mainitseekin, että raportissa ehdotettujen toimenpiteiden toteuttaminen on jo monilta osin laitettu vireille.
Ensimmäinen ja tärkein toimenpidesuositus koskee niin sanotun “varjoyhteiskunnan” muodostumisen estämistä, josta sisäministeri Ohisalokin on paljon puhunut. Kyse on Suomessa oleskelevista henkilöistä, joille ei ole myönnetty kansainvälistä suojelua ja joilla ei ole myöskään muuta oleskelulupaa, eli niin kutsutuista “paperittomista”. Osa heistä on sellaisia, joita ei voida palauttaa kotimaahansa ihmisoikeussopimusten vuoksi tai koska kotimaa kieltäytyy ottamassa heitä vastaan.
Työryhmän suositus on, että “hallitus kartoittaisi aktiivisesti, pikaisesti ja myönteisesti, onko ilman oleskelulupaa olevilla henkilöillä mahdollisuus saada oleskelulupa Suomessa jollakin muulla perusteella, ilman että tätä tulkitaan esimerkiksi maahantulosäännösten kiertämiseksi”.
Migrin ex-ylijohtaja: “Tämä romuttaisi koko turvapaikkaprosessin”
Aiemmin sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikkkönä ja sitä ennen Maahanmuuttoviraston ylijohtajana toiminut Jorma Vuorio vaikuttaa tyrmistyneeltä ehdotuksesta.
– Siis vaikka KHO:ta myöten olisi todettu, ettei kansainvälisen suojelun tarvetta ole niin joku lupa pitää myöntää. Tämä romuttaisi koko turvapaikkaprosessin, Vuorio kommentoi Twitterissä.
“Kaikille lupa jäädä – maksoi mitä maksoi”
Toimenpide-ehdotusta on kommentoinut myös perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen, joka ei myöskään innostu hallituksen linjauksista. Rantasen mielestä ehdotus tarkoittaisi käytännössä sitä, että “kaikille lupa jäädä, maksoi mitä maksoi”.
Vihervasemmistohallituksen maahanmuuttolinjaukset etenevät. Kaikille lupa jäädä,maksoi mitä maksoi. Tämänkin meille tarjoilee suosiollisella avustuksellaan @keskusta #maahanmuutto #maahanmuuttopolitiikka #marininhallitus #kaikkisaajäädä #maksoimitämaksoi #sisäministeriö https://t.co/55wkv6vYVl
— Mari Rantanen (@MariPSRantanen) February 16, 2021
Rantasen twiittiin kommentoinut nimimerkki JTStefan on samoilla linjoilla:
– Migriähän ei sitten enää tarvita. Rajamies vain kysyy turvis, hengailu vai työ ja sillä mennään. Säästyy oikeusasteet ja vaihtuvat tarinat juristin avustuksella ja lopputulos on sama, ihmisoikeudet toteutuu.
Sisäministeri Ohisalo näkee asian siten, että “kyse haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten oikeuksien toteutumisesta.” Ohisalon mielestä Suomesta turvapaikkaa hakeneet ovat jo tulleet suomalaisen yhteiskunnan jäseniksi.
– Yhteiskuntamme on juuri niin vahva kuin miten se kohtelee heikoimpia jäseniään, Ohisalo kirjoittaa Twitterissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ihmisoikeusinstituutti Elina Pirjatanniemi turvapaikkaprosessi lasten oikeudet Åbo Akademi Kansainvälinen suojelu Jorma Vuorio Maria Ohisalo Migri Maahanmuuttovirasto Mari Rantanen Turvapaikanhakijat Ihmisoikeudet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Laittomasti maassa oleskelevat säilöön ja ulos maasta – ”Huomattavasti edullisempaa kuin nykyinen turvapaikkateatteri”

Halla-aho: Vihreät on vaarallinen ääriliike, joka edistää omaa ideologiaansa röyhkeästi, tehokkaasti ja säännöistä piittaamatta

Poliisi tutkii valekuolleen irakilaisen turvapaikanhakijan juttua – vihreän sisäministerin suu meni suppuun eduskunnassa

Halla-aho: Turvapaikkajärjestelmämme pahimmat viat ovat avokätisyys ja hyväuskoisuus – ”Punavihreä hallitus pahentaa näitä ongelmia”

Hallitus tilasi raportin ihmisoikeusjuristeilta ja jälki on sen näköistä – Immonen: ”Suomeen ollaan luomassa lisää epäterveitä maahanmuuton vetovoimatekijöitä”

Kansa tukee Tanskan tiukkaa linjaa: Maahanmuuttokriittiset puolueet loistavat mielipidemittauksessa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.