Vapaasti vastaanotettavat HD-kanavat löytyvät jatkossa ensimmäisiltä kanavapaikoilta 1–20. SD-kanavat siirtyvät kanavapaikoille 21–39. Kaapeliverkossahan vastaava muutos tehtiin jo vuonna 2021. Kanavapaikkojen vaihtumisen jälkeen kanavat tulee hakea uudelleen. Osa uudemmista televisioista hakee kanavat uudelleen automaattisesti.
DBV-T2-lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-lähetykset televisiota katsoville kotitalouksille ja samalla erilaiset lisäpalvelut monenlaisten älylaitteiden kautta. Siirtymän myötä ns. perustasoiset eli SD-lähetykset lopetetaan ensi vuoden kesäkuun lopussa. Siirtymän jälkeen television katseluun tarvitaan HD-televisio tai -digiboksi.
“Tieto tuskin tulee kenellekään yllätyksenä”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne suhtautuu siirtymään rauhallisesti.
– Yli 90 prosentilla talouksista on jo HD-vastaanotin. Tv-yhtiöt ja jakelijat, kuten Digita, ovat viestittäneet muutoksesta jo pitkään, joten tieto tuskin tulee kenellekään yllätyksenä. Joitakin tukea tarvitsevia erityisryhmiä on tunnistettu, ja heitä on lähestytty mm. erilaisten kansalaisjärjestöjen kautta.
– Pienituloisten kotitalouksien osalta LVM ja Traficom ovat keskustelleet sosiaali- ja terveysministeriön kanssa harkinnanvaraisen toimeentulotuen mahdollisuudesta tukea pienituloisten vastaanotinhankintoja. Täydentävän toimeentulotuen muodossa annettava tuki olisi STM:n mukaan lähtökohtaisesti viimesijainen tukimuoto jo valmiiksi toimeentulotuen piirissä oleville vähävaraisille ja koskettaisi näin ollen melko marginaalista ryhmää.
– STM on myös kontaktoinut hyvinvointialueita HD-siirtymästä ja ohjeistanut mahdollisen tuen myöntämisen tarpeesta, Ranne sanoo.
Noin 180 000 televisiotaloutta ilman yhteensopivaa televisiota
– HD-siirtymän sujuvan onnistumisen kannalta keskeisiä ovat ne kotitaloudet, joilla on vain yksi tapa vastaanottaa tv-lähetyksiä. Noin 180 000 televisiotaloutta on edelleen ilman T2-yhteensopivaa televisiota. Saattaa olla niinkin, että moni on siirtynyt katsomaan ohjelmia verkon yli ns. striimipalvelujen kautta. Mutta pitkän siirtymäajan tarkoituksena on ollut mahdollistaa riittävä varautuminen muutokseen ja siirtymän sujuva toteutuminen.
Jos kansalaisella on edelleen epätietoisuutta omasta tilanteestaan HD-siirtymän suhteen, kehottaa ministeri ottamaan yhteyttä Digitaan. Tietoa antenniverkon häiriötilanteista löytyy Digitan verkkosivuilta digita.fi. Digita Info palvelee arkisin klo 8–20 numerossa 020 411 7676.