

Saksan liittokansleri Angela Merkel. Arkistokuvaa. / AFP/LEHTIKUVA
Häviääkö Angela Merkel omassa kotiosavaltiossaan? Gallup ennustaa vaihtoehtopuolue AfD:lle hurjaa nousua
SAKSA | Kansallismielinen vaihtoehtopuolue AfD on ottanut jättikirin ennen ensi sunnuntaina järjestettäviä osavaltiovaaleja Mecklenburg-Vorpommernissa, ja se uhkaa ohittaa Angela Merkelin johtamat kristillisdemokraatit. Tappio kotiosavaltiossa tarkoittaisi Merkelille valtavaa nöyryytystä.
Viime vaaleissa vuonna 2011 sosialidemokraatit (SPD) kahmi 35,6 prosenttia äänistä ja vasemmistolainen Die Linke 18,4 prosenttia äänistä.
Viimeisin gallup povaa SPD:lle edelleen ykkössijaa 28 prosentin kannatuksella. AfD on jo toisena (29.8.) 23 prosentin suosiollaan, ohittaen Angela Merkelin CDU-puolueen 20 % kannatuksen.
Mielipidekyselyjen historiikki kertoo, että Mecklenburg-Vorpommernissa AfD:n (Alternative für Deutschland) suosio harppasi ylös tämän vuoden helmikuussa. Yli kymmenen prosenttiyksikön kasvu toteutui SPD:n ja vihreiden kustannuksella. Tämän jälkeen AfD:n suosio on kasvanut osavaltiossa tasaisemmin. AfD ei osallistunut aiempiin vaaleihin vuonna 2011.
Osavaltiossa on jaossa 71 edustajapaikkaa. Osavaltiossa on käytössä viiden prosentin äänikynnys. Liberaalit (FDP) ja kansallisdemokraatit (NPD) ovat kyselyjen mukaan jäämässä ulos osavaltioparlamentista. Vihreiden suosio on täpärästi äänikynnyksen yläpuolella.
Maahanmuutto repii linjoja
AfD on moittinut jyrkin sanakääntein kristillisdemokraattien (CDU) puheenjohtajan ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa. Merkel on peräänantamattomasti puolustanut noin vuosi sitten tekemäänsä lupausta vastaanottaa kaikki Syyrian pakolaiset Saksaan.
Hän lähti patoamaan ihmisvirtaa johtamalla EU:n ja Turkin välistä palautussopimusta Kölnin uudenvuodenyön murheellisten tapahtumien jälkeen. Tämä ei ole kuitenkaan kääntänyt CDU:n laskevaa suuntaa mielipidekyselyissä.
Hallituskumppani SPD:n johtaja ja maan varaliittokansleri Sigmar Gabriel on hänkin kritisoinut Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa, joskin selkeästi AfD:tä hienovaraisemmin. Hän kertoi viime viikonloppuna, että hallitus on aliarvioinut maahanmuuttoaallon tuomia haasteita. Merkel puolestaan kertoi, että maahanmuuton saralla on saatu paljon aikaan, mutta että töitä on vielä kosolti jäljellä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksalaisten huippuyritysten johtajat: rajat kiinni, sillä turvapaikkakriisi tulee kalliiksi

Saksalaiset äänestivät vaihtoehtoa – Merkelin avoin linja pakolaiskriisissä söi ääniä

Merkelin suosio romahtanut Baijerin terrori-iskujen jälkeen

AfD ohitti Merkelin CDU:n tämän kotipihallaan – näpäytys avoimelle maahanmuuttopolitiikalle

Brexit vie Saksaa perimmäisten kysymysten äärellä – syntyykö saksalainen Eurooppa vai eurooppalainen Saksa?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää