Artikkeli kuva

Paula Alatalo. Arkistokuvaa.

Härski poliittinen vääntö Kemijärvellä jatkuu: PS-valtuutettua yritetään savustaa pois luottamustehtävistä, valtuusto jätti toistaiseksi asian pöydälle

21.09.2022 |22:18

Kemijärven kaupunginvaltuustossa käsiteltiin maanantaina laittomasti irtisanotun kaupungin henkilöstöpäällikön, perussuomalaisten valtuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Paula Alatalon asemaa jatkaa luottamustehtävissään. Asian etenemistä on pyritty vauhdittamaan valtavalla kiireellä, ja niinpä virheiltäkään ei ole vältytty.

Kemijärven valtuuston esityslistalla maanantaina kolmantena asiana käsiteltiin perussuomalaisten valtuutetun ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Paula Alatalon vaalikelpoisuuden menettämistä Kemijärven kaupungin luottamustoimista. Valtuusto ei kuitenkaan tehnyt asiassa päätöstä, vaan asia jätettiin pöydälle myöhemmin ratkaistavaksi.

Vaalikelpoisuuden menettäminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että Alatalo ei voisi jatkaa Kemijärven valtuutettuna. Hänet valittiin Kemijärven valtuustoon 2021. Henkilöstöpäällikkö on kuntalain mukaan kunnanhallituksen alainen viranhaltija, joka ei voi samalla olla luottamustehtävässä.

Kaupungin irtisanominen oli laiton

Kemijärven kaupunki irtisanoi laittomasti Alatalon loppuvuonna 2020, mutta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus viime kuussa antamassaan ratkaisussa katsoi, ettei irtisanomiselle ollut esitetty lainmukaisia perusteluita. Hallinto-oikeuden päätös ei ole lainvoimainen.

Tällä hetkellä henkilöstöpäällikön tehtäviä hoitaa Kemijärvellä eri viranhaltijoita, mutta kaupunki on ilmoittanut oikeuden päätöksen vuoksi palauttavansa henkilöstöpäällikön viran.

Sinisistä kokoomukseen loikannut valtuustojohtaja toimi vauhdikkaasti

Sinisissä 2017 alkaen vaikuttanut Kemijärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Torvinen kiirehti ilmoittamaan sähköpostitse Alatalolle heti hallinto-oikeuden ratkaisun tultua tietoon, että oikeuden ratkaisu tarkoittaa samalla Alatalon olevan kuntavaaleissa vaalikelvoton – ja siten Alatalo ei voisi toimia valtuustossa, joskin asia vaatisi vielä käsittelyn valtuustossa.

Tällä hetkellä Alatalo toimii Pelkosenniemellä hyvinvointijohtajana, eikä hän siis ole edes ehtinyt palata henkilöstöpäällikön virkaansa. Lapin Kansalle antamassaan haastattelussa Alatalo ihmettelee valtuuston ja puheenjohtaja Torvisen kiirettä, sillä hän ei ole ehtinyt työskennellä henkilöstöpäällikkönä sen jälkeen, kun Pohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi irtisanomispäätöksen kumoavan ratkaisun.

– Pelkkä virkasuhde ei tee minua vaalikelvottomaksi, ja vasta todellisen työssäolon pitäisi käynnistää arviointi siitä, voinko toimia valtuutettuna, Alatalo sanoo.

Jätettiin myös kutsumatta kokoukseen

Kemijärvellä on pidetty valtavaa kiirettä Alatalon syrjäyttämiseksi valtuustosta, sillä aikaisemmin syyskuussa ehti myös olla kaupunginhallituksen kokous, jonne Alataloa ei kutsuttu, vaan kutsu lähetettiin varajäsenelle.

Perussuomalaisten valtuutettu Kemijärvellä ja perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja, Alatalon puoliso Juhana Kelloniemi sanoo Suomen Uutisille, että käynnissä olevassa prosessissa tosiasiallisena tarkoituksena näyttää vain olevan päästä eroon perussuomalaisesta valtuutetusta.

– Kysymys siitä, että ei olisi enää kelpoinen toimimaan valtuutettuna ja kaupunginhallituksessa on erittäin tulkinnallinen, ja tässä on vedetty mutkia suoraksi. Tulkinta vaalikelpoisuuden menettämisestä ja luottamustoimen päättymisestä on tehty yksipuolisesti ja ilman neuvotteluja, vaikka Alatalo ei ole edes aloittanut virassa, eikä ole tietoa, onko hän edes palaamassa takaisin tehtävään, eikä siitä ole häneltä kysytty, Kelloniemi sanoo.

Oliko tarkoitus näpäyttää muitakin?

Kemijärven kaupunki on kysynyt tilanteessa neuvoa Kuntaliitolta. Alatalon vaalikelpoisuus on Kuntaliiton mukaan käsiteltävä Kemijärven kaupunginvaltuustossa.

Kelloniemi katsoo että meneillään olevassa kokonaisuudessa on tarkoitus näpäyttää myös häntä henkilökohtaisesti.

– Kemijärven kaupunginjohtaja ja palvelualuejohtaja ovat mielestäni painostaneet myös minua työssäni, sillä olen saanut kirjallisen varoituksen, mutta minulle ei ole voitu perustella miten, missä, milloin ja ketä kohtaan epäasiallista käytöstä toimestani on tapahtunut.

– Toimin kaupungin kulttuuriohjaajana, ja työhöni liittyen ei ole ollut negatiivista huomautettavaa. Silti olen saanut varoituksen ja asia on nyt ollut Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian ratkaistavana jo puolitoista vuotta.


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää