

Paula Alatalo. Arkistokuvaa.
Härski poliittinen vääntö Kemijärvellä jatkuu: PS-valtuutettua yritetään savustaa pois luottamustehtävistä, valtuusto jätti toistaiseksi asian pöydälle
Kemijärven kaupunginvaltuustossa käsiteltiin maanantaina laittomasti irtisanotun kaupungin henkilöstöpäällikön, perussuomalaisten valtuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Paula Alatalon asemaa jatkaa luottamustehtävissään. Asian etenemistä on pyritty vauhdittamaan valtavalla kiireellä, ja niinpä virheiltäkään ei ole vältytty.
Kemijärven valtuuston esityslistalla maanantaina kolmantena asiana käsiteltiin perussuomalaisten valtuutetun ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Paula Alatalon vaalikelpoisuuden menettämistä Kemijärven kaupungin luottamustoimista. Valtuusto ei kuitenkaan tehnyt asiassa päätöstä, vaan asia jätettiin pöydälle myöhemmin ratkaistavaksi.
Vaalikelpoisuuden menettäminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että Alatalo ei voisi jatkaa Kemijärven valtuutettuna. Hänet valittiin Kemijärven valtuustoon 2021. Henkilöstöpäällikkö on kuntalain mukaan kunnanhallituksen alainen viranhaltija, joka ei voi samalla olla luottamustehtävässä.
Kaupungin irtisanominen oli laiton
Kemijärven kaupunki irtisanoi laittomasti Alatalon loppuvuonna 2020, mutta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus viime kuussa antamassaan ratkaisussa katsoi, ettei irtisanomiselle ollut esitetty lainmukaisia perusteluita. Hallinto-oikeuden päätös ei ole lainvoimainen.
Tällä hetkellä henkilöstöpäällikön tehtäviä hoitaa Kemijärvellä eri viranhaltijoita, mutta kaupunki on ilmoittanut oikeuden päätöksen vuoksi palauttavansa henkilöstöpäällikön viran.
Sinisistä kokoomukseen loikannut valtuustojohtaja toimi vauhdikkaasti
Sinisissä 2017 alkaen vaikuttanut Kemijärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Torvinen kiirehti ilmoittamaan sähköpostitse Alatalolle heti hallinto-oikeuden ratkaisun tultua tietoon, että oikeuden ratkaisu tarkoittaa samalla Alatalon olevan kuntavaaleissa vaalikelvoton – ja siten Alatalo ei voisi toimia valtuustossa, joskin asia vaatisi vielä käsittelyn valtuustossa.
Tällä hetkellä Alatalo toimii Pelkosenniemellä hyvinvointijohtajana, eikä hän siis ole edes ehtinyt palata henkilöstöpäällikön virkaansa. Lapin Kansalle antamassaan haastattelussa Alatalo ihmettelee valtuuston ja puheenjohtaja Torvisen kiirettä, sillä hän ei ole ehtinyt työskennellä henkilöstöpäällikkönä sen jälkeen, kun Pohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi irtisanomispäätöksen kumoavan ratkaisun.
– Pelkkä virkasuhde ei tee minua vaalikelvottomaksi, ja vasta todellisen työssäolon pitäisi käynnistää arviointi siitä, voinko toimia valtuutettuna, Alatalo sanoo.
Jätettiin myös kutsumatta kokoukseen
Kemijärvellä on pidetty valtavaa kiirettä Alatalon syrjäyttämiseksi valtuustosta, sillä aikaisemmin syyskuussa ehti myös olla kaupunginhallituksen kokous, jonne Alataloa ei kutsuttu, vaan kutsu lähetettiin varajäsenelle.
Perussuomalaisten valtuutettu Kemijärvellä ja perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja, Alatalon puoliso Juhana Kelloniemi sanoo Suomen Uutisille, että käynnissä olevassa prosessissa tosiasiallisena tarkoituksena näyttää vain olevan päästä eroon perussuomalaisesta valtuutetusta.
– Kysymys siitä, että ei olisi enää kelpoinen toimimaan valtuutettuna ja kaupunginhallituksessa on erittäin tulkinnallinen, ja tässä on vedetty mutkia suoraksi. Tulkinta vaalikelpoisuuden menettämisestä ja luottamustoimen päättymisestä on tehty yksipuolisesti ja ilman neuvotteluja, vaikka Alatalo ei ole edes aloittanut virassa, eikä ole tietoa, onko hän edes palaamassa takaisin tehtävään, eikä siitä ole häneltä kysytty, Kelloniemi sanoo.
Oliko tarkoitus näpäyttää muitakin?
Kemijärven kaupunki on kysynyt tilanteessa neuvoa Kuntaliitolta. Alatalon vaalikelpoisuus on Kuntaliiton mukaan käsiteltävä Kemijärven kaupunginvaltuustossa.
Kelloniemi katsoo että meneillään olevassa kokonaisuudessa on tarkoitus näpäyttää myös häntä henkilökohtaisesti.
– Kemijärven kaupunginjohtaja ja palvelualuejohtaja ovat mielestäni painostaneet myös minua työssäni, sillä olen saanut kirjallisen varoituksen, mutta minulle ei ole voitu perustella miten, missä, milloin ja ketä kohtaan epäasiallista käytöstä toimestani on tapahtunut.
– Toimin kaupungin kulttuuriohjaajana, ja työhöni liittyen ei ole ollut negatiivista huomautettavaa. Silti olen saanut varoituksen ja asia on nyt ollut Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian ratkaistavana jo puolitoista vuotta.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää