Paula Alatalo. Arkistokuvaa.
Härski poliittinen vääntö Kemijärvellä jatkuu: PS-valtuutettua yritetään savustaa pois luottamustehtävistä, valtuusto jätti toistaiseksi asian pöydälle
Kemijärven kaupunginvaltuustossa käsiteltiin maanantaina laittomasti irtisanotun kaupungin henkilöstöpäällikön, perussuomalaisten valtuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Paula Alatalon asemaa jatkaa luottamustehtävissään. Asian etenemistä on pyritty vauhdittamaan valtavalla kiireellä, ja niinpä virheiltäkään ei ole vältytty.
Kemijärven valtuuston esityslistalla maanantaina kolmantena asiana käsiteltiin perussuomalaisten valtuutetun ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Paula Alatalon vaalikelpoisuuden menettämistä Kemijärven kaupungin luottamustoimista. Valtuusto ei kuitenkaan tehnyt asiassa päätöstä, vaan asia jätettiin pöydälle myöhemmin ratkaistavaksi.
Vaalikelpoisuuden menettäminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että Alatalo ei voisi jatkaa Kemijärven valtuutettuna. Hänet valittiin Kemijärven valtuustoon 2021. Henkilöstöpäällikkö on kuntalain mukaan kunnanhallituksen alainen viranhaltija, joka ei voi samalla olla luottamustehtävässä.
Kaupungin irtisanominen oli laiton
Kemijärven kaupunki irtisanoi laittomasti Alatalon loppuvuonna 2020, mutta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus viime kuussa antamassaan ratkaisussa katsoi, ettei irtisanomiselle ollut esitetty lainmukaisia perusteluita. Hallinto-oikeuden päätös ei ole lainvoimainen.
Tällä hetkellä henkilöstöpäällikön tehtäviä hoitaa Kemijärvellä eri viranhaltijoita, mutta kaupunki on ilmoittanut oikeuden päätöksen vuoksi palauttavansa henkilöstöpäällikön viran.
Sinisistä kokoomukseen loikannut valtuustojohtaja toimi vauhdikkaasti
Sinisissä 2017 alkaen vaikuttanut Kemijärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Torvinen kiirehti ilmoittamaan sähköpostitse Alatalolle heti hallinto-oikeuden ratkaisun tultua tietoon, että oikeuden ratkaisu tarkoittaa samalla Alatalon olevan kuntavaaleissa vaalikelvoton – ja siten Alatalo ei voisi toimia valtuustossa, joskin asia vaatisi vielä käsittelyn valtuustossa.
Tällä hetkellä Alatalo toimii Pelkosenniemellä hyvinvointijohtajana, eikä hän siis ole edes ehtinyt palata henkilöstöpäällikön virkaansa. Lapin Kansalle antamassaan haastattelussa Alatalo ihmettelee valtuuston ja puheenjohtaja Torvisen kiirettä, sillä hän ei ole ehtinyt työskennellä henkilöstöpäällikkönä sen jälkeen, kun Pohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi irtisanomispäätöksen kumoavan ratkaisun.
– Pelkkä virkasuhde ei tee minua vaalikelvottomaksi, ja vasta todellisen työssäolon pitäisi käynnistää arviointi siitä, voinko toimia valtuutettuna, Alatalo sanoo.
Jätettiin myös kutsumatta kokoukseen
Kemijärvellä on pidetty valtavaa kiirettä Alatalon syrjäyttämiseksi valtuustosta, sillä aikaisemmin syyskuussa ehti myös olla kaupunginhallituksen kokous, jonne Alataloa ei kutsuttu, vaan kutsu lähetettiin varajäsenelle.
Perussuomalaisten valtuutettu Kemijärvellä ja perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja, Alatalon puoliso Juhana Kelloniemi sanoo Suomen Uutisille, että käynnissä olevassa prosessissa tosiasiallisena tarkoituksena näyttää vain olevan päästä eroon perussuomalaisesta valtuutetusta.
– Kysymys siitä, että ei olisi enää kelpoinen toimimaan valtuutettuna ja kaupunginhallituksessa on erittäin tulkinnallinen, ja tässä on vedetty mutkia suoraksi. Tulkinta vaalikelpoisuuden menettämisestä ja luottamustoimen päättymisestä on tehty yksipuolisesti ja ilman neuvotteluja, vaikka Alatalo ei ole edes aloittanut virassa, eikä ole tietoa, onko hän edes palaamassa takaisin tehtävään, eikä siitä ole häneltä kysytty, Kelloniemi sanoo.
Oliko tarkoitus näpäyttää muitakin?
Kemijärven kaupunki on kysynyt tilanteessa neuvoa Kuntaliitolta. Alatalon vaalikelpoisuus on Kuntaliiton mukaan käsiteltävä Kemijärven kaupunginvaltuustossa.
Kelloniemi katsoo että meneillään olevassa kokonaisuudessa on tarkoitus näpäyttää myös häntä henkilökohtaisesti.
– Kemijärven kaupunginjohtaja ja palvelualuejohtaja ovat mielestäni painostaneet myös minua työssäni, sillä olen saanut kirjallisen varoituksen, mutta minulle ei ole voitu perustella miten, missä, milloin ja ketä kohtaan epäasiallista käytöstä toimestani on tapahtunut.
– Toimin kaupungin kulttuuriohjaajana, ja työhöni liittyen ei ole ollut negatiivista huomautettavaa. Silti olen saanut varoituksen ja asia on nyt ollut Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian ratkaistavana jo puolitoista vuotta.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää