Republikaanit ovat pitkään pilkanneet demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harrisia siitä, että tämä välttelee vaaliväittelyitä Donald Trumpin kanssa eikä anna edes haastatteluja toimittajille. Lopulta Harrisin oli pakko järjestää haastattelu demokraattiystävällisen CNN-kanavan kanssa.
Myös vaaliväittely Donald Trumpin ja Kamala Harrisin välillä lienee tulossa 10. syyskuuta, kunhan säännöistä saadaan sovittua. ABC-kanavan isännöimä väittely suoritetaan todennäköisesti samoilla säännöillä kuin Trumpin ja Bidenin välinen väittely, eli ehdokkaat puhuvat seisten, ilman muistiinpanoja ja toisen mikrofoni on mykistettynä toisen puhuessa.
Walz mukana “emotionaalisena tukena”
Toimittaja Dana Bashin juontama, aiemmin nauhoitettu haastattelu esitettiin varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa. Kyseessä oli Kamala Harrisin, 59, ja hänen varapresidenttiehdokkaansa Tim Walzin, 60, yhteishaastattelu.
Republikaanien kansanedustaja Elise Stefanik piti “loukkauksena kaikkia naisia kohtaan” sitä, että Kamala Harris ei mennyt haastatteluun yksin. Walzin osallistuminen haastatteluun herätti pilkkaa: häntä luonnehdittiin muun muassa “emotionaaliseksi tukieläimeksi”. Erään kommentoijan mielestä näytti siltä kuin Harris olisi mennyt työhaastatteluun isänsä kanssa.
Sky News -kanavan juontaja James Morrow luonnehti haastattelua “mestarilliseksi propagandaksi”, jonka CNN ja demokraattien kampanjatiimi loivat yhdessä antaakseen vaikutelman, että Harris pystyy vastaamaan vaikeisiinkin kysymyksiin suorassa lähetyksessä. Haastattelun loppuosa kääntyikin sitten Harrisin ja Walzin kampanjamainokseksi.
Harris haluaa tukea keskiluokkaa ja lapsiperheitä
Haastattelun aluksi Dana Bash kysyi Harrisilta, mitä tämä tekisi ensi töikseen presidenttinä. Harris puhui keskiluokan ja lapsiperheiden tukemisesta verohelpotuksilla. Harris ehdottaa esimerkiksi 25 000 dollarin tukea ensiasunnon ostajille.
– Olette ollut varapresidenttinä nyt kolme ja puoli vuotta. Miksi ette ole jo toteuttaneet näitä mainitsemianne uudistuksia? toimittaja kysyi.
Toimittaja Bashin tiukka kysymys osui asian ytimeen. Itse asiassa saman kysymyksen olisi voinut esittää useampaankin kertaan haastattelun aikana, varsinkin silloin kun Harris syytti Donald Trumpin presidenttikautta ja koronapandemiaa Yhdysvaltain talouden huonosta tilasta, kovasta inflaatiosta ja asumisen kalleudesta.
Poliittiset kannat ovat muuttuneet mutta arvot eivät
Harrisilta kysyttiin myös, miksi hän on muuttanut niin monia poliittisia kantojaan viime vuosien aikana. Voivatko äänestäjät aidosti luottaa hänen lupauksiinsa? Perustuvatko uudet näkökannat hänen saamaansa uuteen tietoon vai mihin?
Kamala Harris sanoi haastattelun aikana useaan kertaan, että “minun arvoni eivät ole muuttuneet”. Hieman epäselväksi kuitenkin jäi, mitkä ne arvot ovat.
Kuten monet poliitikot, Harris on taitava kysymysten kiertäjä, joka vastaa itse valitsemaansa kysymykseen, ei siihen mitä toimittaja kysyi. Jos toimittaja jättää tivaamatta, mikä se vastaus oikein on, kysymykset jäävät vastaamatta. Näin kävi usein tässä haastattelussa.
Laiton siirtolaisuus on tärkeä aihe vaaleissa
Suhtautuminen laittomaan siirtolaisuuteen on yksi niistä asioista, joissa Kamala Harris väittää näkemystensä muuttuneen tiukempaan suuntaan. Tämä on kuitenkin täysin epäuskottavaa vaalitaktikointia. Harris tietää, että laittoman siirtolaisuuden torjuminen on hyvin monille amerikkalaisille tärkeä asia, joten hän haluaa myötäillä äänestäjiä vaalien alla.
Harris korosti haastattelussa kahteenkin kertaan, että hän on ollut Kalifornian osavaltion pääsyyttäjänä syyttämässä kansainvälisiä rikollisryhmiä, jotka salakuljettavat huumeita, aseita ja ihmisiä rajan yli. Presidentiksi päästessään Harris kuitenkin todennäköisesti pyrkisi armahtamaan “paperittomat” ja tarjoamaan jopa 11 miljoonalle laittomasti maassa olevalle mahdollisuuden kansalaisuuden saamiseen.
Harris jatkaisi Israelin aseapua
Israel on Yhdysvalloille tärkeä kumppani, joten Gazan kriisistä puhuttiin paljon. Harris kertoi haluavansa rauhan Palestiinaan, mutta myös seisovansa vakaasti Israelin itsepuolustusoikeuden ja Yhdysvaltain antaman aseavun takana, mikä ei ole yllättävää, koska hänen aviomiehensä Douglas Emhoff on juutalainen.
Suomessa puhutaan Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä paljon Ukrainasta, Venäjästä, Natosta ja Yhdysvaltain ja EU:n suhteista. Näitä asioita ei Harrisin haastattelussa mainittu lainkaan.
Musta vai intialainen?
Kamala Harris ei halunnut lainkaan kommentoida Donald Trumpin väitettä, että Harris olisi identifioitunut mustaksi vasta äskettäin ja aiemmin korostanut intialaisia juuriaan, kuten kokkaillessaan intialaisen näyttelijän kanssa kampanjavideollaan vuonna 2019.
Harrisin isä on jamaikalainen ja edesmennyt äiti oli intialainen.
– Seuraava kysymys, kiitos, Harris vastasi.
Walz väisti sotilasuraansa koskevan kysymyksen
Varapresidenttiehdokas Tim Walz ei juurikaan saanut yhteishaastattelussa suunvuoroa, mutta Dana Bash kysyi häneltä itse asiassa paljon tiukempia kysymyksiä kuin Harrisilta, koskien muun muassa Walzin saamaa rattijuopumustuomiota, josta hän oli antanut väärää tietoa kansanedustajaksi pyrkiessään.
Kun toimittaja otti puheeksi sen, että Walz on antanut valheellista tietoa omasta palveluksestaan kansalliskaartissa väittämällä olleensa sodassa, Walz ei suostunut vastaamaan. Sama kysymys nousee kuitenkin esiin mahdollisessa varapresidenttiehdokkaiden väittelyssä, jossa vastassa on J. D. Vance, joka on ihan oikeasti palvellut ase kädessä Irakin sodassa.
Trump: “Tylsää”
Yleisesti ottaen Kamala Harris pärjäsi haastattelussa ihan hyvin, lähinnä sen vuoksi, että toimittaja ei juurikaan painostanut häntä eikä tivannut vastauksia. Harrisin kannattajat pitävät varmasti haastattelua suurmenestyksenä.
Parin viikon päästä Harrisia vastassa on Donald Trump, joka jo kommentoi Harrisin ja Walzin yhteishaastattelua omassa sosiaalisessa mediassaan.
– Tylsää, Donald Trump kirjoitti.