

LEHTIKUVA
Hamina on nyt perussuomalainen kaupunki ja vaihtoehto metropolien menoon kyllästyneille
Kunnallisvaaleissa perussuomalaisista tuli Haminan suurin puolue. Arjen konkreettisia ongelmia ratkotaan nyt raikkain eväin ja asukkaan etu edellä. Hamina on turvallinen vaihtoehto monikulttuurisille metropoleille.
Perussuomalaiset sai kunnallisvaaleissa Haminassa 25,7 prosenttia kaikista äänistä ja on nyt yksi Suomen kuudesta kansallismielisten johtamasta kunnasta. Puolueella on valtuustossa 10 paikkaa ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan pesti.
Hamina jakaa muiden Suomen taantuvien kuntien haasteet: väki vähenee ja etenkin sosiaalikulut kasvavat. Toisaalta mahdollisuuksiakin on ja paljon: tiedon valtatie Google on sijoittanut kuntaan miljardeja ja moottoritie vie runsaassa tunnissa Helsinkiin ja lentokentälle. Satamassakin on vielä tilaa yrittää ja onnistua.
Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus puoliksi
Perussuomalaisten kunnallisvaalien ääniharava Ari Rinne johtaa kaupunginhallitusta valtuuston kokoukseen 28.9. asti. Hän jää työkiireidensä takia valtuuston rivijäseneksi ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi siirtyy Peter Muurman. Muurman hoitaa puheenjohtajan pestiä 31.5.2023 asti.
Perussuomalaisten paikallisjärjestön puheenjohtaja ja kunnallisvaalien toinen ääniharava Antti Pakkanen siirtyy puolestaan kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi kesäkuun alusta 2023 ja hoitaa tointa vaalikauden loppuun. Kaupunginhallituksen jäseneksi Pakkanen siirtyy välittömästi Rinteen tilalle.
– Meitä on kohdeltu oppositiopuolueena myös kunnallispolitiikassa ja se varmaan on näkynyt toiminnassa puolin ja toisin. Nyt tilanne on toinen siten, että olemme Haminan suurin puolue ja kaupunginhallituksen puheenjohtajuus on meillä. Emme silti pysty yksin viemään kaikkia asioita läpi eli yhteistyötä muiden ryhmien kanssa tarvitaan, Pakkanen kertoo.
– Keskitymme asioihin ja totta kai maahanmuuttopolitiikasta on täälläkin keskusteltu ja olemme asettaneet todella kriittisiä ja tiukkoja kantoja siihen. Ääriaineksia meillä ei ole ja sellaisista hankkiudutaan eroon. Haluamme pitää omat rivit suorina ja linjan kirkkaana, puolueen paikallisjohtaja ja tuleva kaupunginhallituksen puheenjohtaja linjaa.
”Joko tai -tilanteessa työpaikat voittavat”
– Paikallisella tasolla asukkaita yhdistää sote-kuntayhtymä. Liittyessämme Kymsoteen käytettiin korulauseita kuten ”mikään ei muutu – korkeintaan paranee”. Kun lähdetään tekemään isoja asioita ja suuret kaupungit Kotka ja Kouvola määräävät, niin se on Haminan kannalta äärimmäisen hankalaa. Kuntalaiset ovat kokeneet aiemmin Haminan järjestämät perusterveydenhuollon palvelut erittäin onnistuneiksi ja niistä halutaan pitää kiinni.
Puolueen vaaliohjelma keskittyi Haminassa sote-palveluiden lisäksi kouluverkon ylläpitoon, satamaan ja tietysti Googlen sekä laajemminkin elinkeinotoiminnan toimintaedellytysten turvaamiseen. Perussuomalaiset haluaisivat kaupungilta lisää aktiivisuutta kaikenkokoisten yritysten suuntaan työpaikkojen saamiseksi kuntaan: ”Perussuomalaiset on pystynyt ainoana puolueena yhdistämään työntekijän ja työnantajan etuja”. Myös ympäristökysymyksissä suunta on selvä:
– Riskitekijöitä pitää vähentää ympäristöasioissakin. Jos on joko tai -tilanne tämmöisellä vähän rakennemuutosalueella, niin työpaikat menevät kuitenkin edelle.
Hamina on varuskuntakaupunki ja se on tärkeätä Haminan julkisen kuvan kannalta. ”Kaupungin ja puolustusvoimien yhteistyö on ollut hyvää ja sitä tietysti vaalitaan jatkossakin”, Pakkanen sanoo. Kuva Haminasta leviää varusmiesten mukana kaikkialle Suomeen.
”Palveluita on puolustettava”
Haminan asukasluku putosi viime syksynä 20 000 kuntalaisen alle ja se kannustaa päättäjiä miettimään, miten perhe- tai koulupolitiikkaa tehdään, jotta väkeä saadaan muuttamaan alueelle. Moottoritie vie Helsinkiin ja lentokentälle runsaassa tunnissa ja se pitäisi Pakkasen mukaan hyödyntää kaupungin markkinoinnissa.
– Palveluita noin laajemminkin ottaen on puolustettava. Meidän on turha ajatellakaan, että ihmiset kiinnostuisivat muuttamaan tänne, jos annamme nyt sote-palveluissa periksi. Perustason palvelut on kyettävä säilyttämään täällä, vaikka yhteistyö ympäristön usein vahvasti perussuomalaisten kuntien kanssa on sekin tärkeätä.
Toisaalta taas asumiskustannukset ovat Haminassa murto-osa siitä, mitä ne ovat pääkaupunkiseudulla: ”Oman taloni hinnalla on hyvä, jos saa edes yksiön joltakin kulmalta Helsingissä”, Pakkanen kuvailee.
”Kaupungin organisaatio perattava”
Perussuomalaiset ovat kiinnittäneet huomiota myös siihen, että Haminan kaupungin organisaation syövereistä olisi selvitettävä se, tekevätkö kaupungin työntekijät asukkaiden kannalta katsoen tarkoituksenmukaisia töitä.
– Tämä on eräs asia, jota lähdemme ihan tosissaan perkaamaan. Varmasti on sellaisia työn- ja toimenkuvia, joissa olisi kehitettävää ja myös tiivistämisen varaa. Onko ihan jokaiselle päällikölle niin sanotusti tarvetta?
– En osaa sanoa, onko lopputulema sitten vähemmän virkapaikkoja mutta ainakin se, että oikeat ihmiset tekevät oikeita asioita.
”Kansainvälisyys ei ole monikulttuurisuutta”
Haminaan muuttaa enemmän ihmisiä kuin sieltä muuttaa pois. Ihmisiä kuitenkin syntyy vähemmän kuin kuolee, joten asukasluku vähenee sitä kautta. Siksi lapsiperhepalvelut ja päiväkotiverkko ovat kaupungin vetovoiman kannalta keskeisiä asioita. Kaupungin lapsimyönteisyyttä pitää pystyä viemään eteenpäin.
Huomisen Haminassa keskitytään oikeiden asioiden tekemiseen ja jätetään turha loiskiehunta pois. Kunnan tehtävä on keskittyä ydintehtäviin, kuten palveluiden tuottamiseen ja ihmisistä huolehtimiseen. Maahanmuuttokriittisyys on puoluetta koossa pitävä liima ja se voisi olla Haminankin voimavara:
– Jos en ole aivan väärässä, niin Helsingin kaupungin maahanmuuttovisio ottaa aika paljon mallia Tukholman vastaavasta. Jos teemme samanlaista politiikkaa kuin Ruotsissa, saamme samanlaiset ongelmatkin.
– Tässä on myös pienten kaupunkien mahdollisuus suurten liepeillä. Pystymme tarjoamaan sellaisen ympäristön, jossa monikulttuurisuuden vaikutusta ei ole niin paljon. Hamina on ollut aina kansainvälinen satama- ja varuskuntakaupunki. Kansainvälisyys on pääsääntöisesti positiivista, mutta vaikuttaa siltä, että tänä päivänä kaupunkien vaikuttajilla kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden käsitteet menevät sekaisin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Peter Muurman pikkukauounki kansainvälisyys satamakaupunki varuskuntakaupunki Ari Rinne Antti Pakkanen perhemyönteisyys kouluverkko valtuuston enemmistö perussuomalainen kaupunki Hamina kunnanvaltuusto työpaikat Terveyspalvelut Monikulttuurisuus metropoli sote kunnallisvaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Järvenpään äänikuningas Jorma ”Remontti-Reiska” Piisinen: ”Ihmiset haluavat muutosta”

Helsingin valtuustoon perussuomalaisille 2 lisäpaikkaa – Halla-ahosta tulossa yksi eniten ääniä keränneistä ehdokkaista koko maassa

Vantaan Perussuomalaiset vaativat kalliin raitiovaunuhankkeen suunnittelun lopettamista välittömästi: ”Marinin elvytysmiljardien ohella härskeimpiä hankkeita tämän päivän Suomessa”

Vieraskielisten virta pääkaupunkiseudulle jatkuu – kanta-asukkaat muuttavat muualle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää