LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Haluatko sote-aluejohtajaksi? Vaivan palkkaa jopa 17 400 €/kk – edes pääministerille ja tasavallan presidentille ei makseta näin paljon
Ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden johtajat muodostavat keskenään julkisen sektorin palkkaeliitin uuden kultapossukerhon tasolla, johon ei pääsisi edes maailman mahtivaltion pääkaupungin pormestari.
Suomessa aloittaa ensi vuonna 21 hyvinvointialuetta, joiden vastuulle sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy. Aluejärjestelyn ulkopuolelle jää Helsingin kaupunki, joka vastaa jatkossa palvelujen järjestämisestä omalla alueellaan.
Hyvinvointialueita luotsaamaan valittavien johtajien palkkataso tulee asettumaan jopa yli 17 000 euroon kuukaudessa, eli palkkojen osalta johtajista on tulossa julkisen sektorin eliittisarjan kultapossukerholaisia.
Sote-aluejohtajien palkkapeli käynnistyi maaliskuussa Pohjois-Pohjanmaalla, jossa hyvinvointialueen johtajaksi valittiin sairaanhoitopiirin entinen johtaja Ilkka Luoma. Hänen kokonaispalkkansa on 17 400 euroa kuukaudessa.
Hyvinvointialueiden tehtävät toki ovat laajemmat kuin vanhoilla sairaanhoitopiireillä.
Pirkanmaan valinta asetti tavoitetason
Pohjois-Pohjanmaan sote-johtajan valinta käytännössä asetti tavoitetason kaikkien muidenkin alueiden johtajien palkoille, eli hyvinvointialueen johtamiseen tuskin enää tarvitsee missään ryhtyä alle 17 000 euron kuukausipalkalla.
Useilla alueilla sote-johtajan valintamenettely on kesken. Esimerkiksi Pirkanmaalla johtajaehdokkaiden haastatteluja on tehty huhtikuun aikana, ja aluevaltuusto valitsee johtajan kokouksessaan 2. toukokuuta.
Pirkanmaalla sote-johtajan palkkaa ei ole vielä päätetty. Pirkanmaan hyvinvointialueen virkaa tekevä hyvinvointialuejohtaja Jukka Alasentie sanoo Iltalehdelle, että palkka on asettumassa 17 000 euron tasoon.
Alasentien mukaan sote-uudistuksen valtakunnallisen verkoston kokouksessa on puhuttu johtajien 15 000-18 000 euron palkkatasosta. Verkostoon kuuluvat kaikkien hyvinvointialueiden edustajat.
Suuret alueet voivat Alasentien mukaan maksaa hieman pienempiä alueita parempia palkkoja. Pirkanmaa tulee olemaan väestöpohjaltaan suurin hyvinvointialue.
Valtion johtamisesta maksetaan vähemmän
Hyvinvointialueiden uusien johtajien palkkiotaso näyttää jopa uskomattomalta, kun vertailukohteeksi otetaan esimerkiksi valtiojohdolle maksettavat korvaukset – jopa pääministeri ja tasavallan presidentti jäävät sotepomojen taakse.
Suomen pääministerin Sanna Marinin (sd.) palkkio vastaa eduskunnan puhemiehen palkkiota, joka on 13 390 euroa kuukaudessa.
Kansanedustajina toimiville ministereille maksetaan ministerin palkkion lisäksi puolet kansanedustajan palkkiosta sekä puolet verottomasta kulukorvauksesta, jotka Marin kansanedustajana siis myös saa. Marinin yhdistetty palkkio on 16 862,50 euroa kuukaudessa. Palkkio on veronalaista ansiotuloa.
Tasavallan presidentin palkkiosta säädetään laissa. 1.3.2012 alkaen tasavallan presidentin palkkioksi oli säädetty 160 000 euroa. Presidentti Sauli Niinistön omasta aloitteesta palkkio laskettiin 1.4.2013 alkaen vuoden 2006 tasolle eli 126 000 euroon, joka on kuukaudessa 10 500 euroa. Tasavallan presidentin palkkio on tosin verovapaata tuloa.
Palkkion lisäksi presidentille kuuluu asunto, jonka kunnossapito, lämmitys, valaistus ja sisustus sekä tarpeellinen henkilökunta kustannetaan valtion varoilla. Presidentin puolisolle ei makseta asemansa johdosta palkkiota.
Lontoon pormestarikin jää sotepomojen taakse
Hyvinvointialueiden johtajien palkkio tulee asettumaan suunnilleen samaan haarukkaan kuin Kelan pääjohtajan palkka, joka on noin 18 000 euroa kuukaudessa. Kelan pääjohtaja vastaa Kelan strategisesta johtamisesta, suunnittelusta ja kehittämisestä sekä asioiden esittelystä Kelan hallitukselle ja hallituksen päätösten toimeenpanosta.
Hyvinvointialueiden uusien johtajien palkkiotasoa voi vertailla myös kansainvälisellä tasolla. Otetaan siis suomalaisen sotepomon rinnalle vertailuun Lontoon pormestari Sadiq Khan.
Linja-autonkuljettajan ja ompelijan perheestä komean luokkahypyn tehnyt Khan valittiin ensimmäiselle kaudelleen Lontoon pormestariksi 2016, ja Khan sai jatkopestin viime vuonna. Punnista euroiksi muunnettuna Khanin vuosiansiot ovat 181 857 euroa, joten kuukausipalkaksi tulee 15 154 euroa. Sillä ei yllä vielä suomalaisen sotepomon tasolle.
Khanin kollega Atlantin toisella puolella, New Yorkin pormestari Eric Adams onnistuu päihittämään tienesteillään suomalaisen sote-johtajan. ”Ison omenan” johtamisesta maksetaan 258 750 dollaria vuodessa, joka euroiksi muunnettuna kuukausipalkkana tekee 20 454 euroa.
Kepun ryntäys hillotolpille alkoi heti
Hyvinvointialueiden rahoitus on pääosin valtion vastuulla. Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra on usein varoitellut julkisten varojen holtittomasta käytöstä, joka tulisi ottaa huomioon samalla, kun keskustellaan, miten rahat alueilla saadaan riittämään.
Joulun alla Purra arvosteli soten kanssa vuosikausia jumpanneita poliitikkoja, jotka ovat työstäneet uudistusta välillä terveysjättien etu, välillä puolueiden omat hillotolpat edellä.
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri on linjannut, että sote-hallintoon hupenevat miljardit olisi pitänyt kohdistaa perusterveydenhuollon resursseihin, sillä hallintoon rahaa syytämällä veronmaksajien rahaa kyllä kuluu paljon, mutta palvelut eivät parane.
Hyvinvointialuejohtajan tehtävä muhkeine palkkioineen ja etuineen onkin niin vetovoimainen pesti, että sen rinnalla jopa hallituspuolueen kansanedustajan tehtävä voi jo maistua väljähtäneeltä. Tämän tietää erityisen hyvin keskustan kansanedustaja Markus Lohi, joka ensimmäisenä aloitti ryntäyksen hillotolpille.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- terveydenhuollon resurssit sote-hallinto Eric Adams New Yorkin pormestari Lontoon pormestari Kelan pääjohtaja presidentin palkkio kansanedustajien palkkiot ministerien palkkiot Jukka Alasentie Pirkanmaan hyvinvointialue Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Ilkka Luoma sote-aluejohtaja kultapossukerho palkkaeliitti hyvinvointialuejohtajien palkat veronmaksajien rahat hyvinvointialuejohtaja hyvinvointialueet Sadiq Khan hillotolppa sosiaali- ja terveyshuolto julkiset varat Markus Lohi Tasavallan presidentti Iltalehti Veroton kulukorvaus sote-uudistus Riikka Purra Sairaanhoitopiirit Sanna Marin Leena Meri Sauli Niinistö Kela Pelastustoimi Julkinen sektori Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Soteuudistuksen toimeenpanosta puuttuu valtavasti rahaa – Purra syyttää hallitusta: “Tämä on kulissia, aikaansaannoksenne ovat pelkkää paperia”
Suomi velkaantuu ja kansalaisten verotaakka kasvaa, mutta peruspalveluihin ja hoitajien palkankorotuksiin ei riitä rahaa – mihin rahat katoavat?
Hallintohimmeli varmistettu, kepun ryntäys hillotolpille alkoi heti – kansanedustaja Markus Lohi hakee sote-johtajaksi
Aluevaltuustojen rahankäyttö selvitettävä pikaisesti – “Aluevaltuutettujen kokouspalkkiot ovat poskettomia”
Tavio: Pelastusalalle vaaditaan lisää osaajia – lisärahoitus koulutukseen saatava nopeasti
Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto pahasti ruuhkautunut – Koponen: “Tässä rakennellaan tulevaisuuden pahoinvointipommia”
Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Hoitotakuuta koskeva esitys on pelkkä silmänkääntötemppu
Sote vaikeuksissa jo alkumetreillä – rahat eivät riitä edes sovittuihin palkankorotuksiin
Reijonen: Hyvinvointialueuudistus ei saa heikentää palveluita tai niiden saatavuutta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Vigelius tyrmää Arto Nybergin ohjelman lopettamisen Ylellä: ”Lypsävätkin lehmät viedään teuraaksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mukaan Ylen tulisi kohdentaa säästöt hallintoon ja tehostaa toimintaansa, ei lakkauttaa katsotuimpia ohjelmiaan: - Tulosvastuu Yle-veron maksajille lähentelee nollaa, ja se näkyy.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää