LEHTIKUVA
Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt vaativat Ylen laittamista kuriin: “Yle on ohjattava oikealle uralle”
PS-Nuoriso, Kokoomusnuoret ja KD Nuoret ovat lyöttäytyneet yhteen ja vaativat kansalaisaloitteessa Ylen paisunutta rahoitusta sekä tarkoitusta kuriin. Aloitteessa nuorisojärjestöt vaativat kunnianhimoisempia leikkauksia ja Ylen lakisääteisten tehtävien rajaamista vastaamaan paremmin yhteiskunnan tosiasiallisia tarpeita.
Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitisen mielestä Ylen asema ei voi olla opposition armoilla, vaan hallituksen on pystyttävä vaikuttamaan aidosti Ylen rahoitukseen ja ydintoimintoihin.
– Yle on jätti muiden maiden yleisradioyhtiöihin nähden, eikä sille ole keskeistä esimerkiksi palvelujen järjestäminen verorahoitteisesti kielillä, joita Suomen lainsäädäntö ei tunnista. Yle on ohjattava oikealle uralle, ja siksi olemme tämän aloitteen takana, Laitinen toteaa.
Yle aiheuttaa markkinahäiriön
Kokoomusnuorten puheenjohtaja Binga Tupamäki ei pitäisi Ylen tarkoituksen tiukempaa rajaamista iskuna suomalaiselle journalismille toisin kuin leikkauksia vastustavat väittävät. Se olisi päinvastoin merkittävä palvelus suomalaiselle mediakentälle. Tällä hetkellä Ylen laajuus luo markkinahäiriön, sillä yksityiset toimijat eivät käytännössä voi kilpailla maksutonta Yleä vastaan.
– Leikkaukset eivät siten olisi vain säästötoimenpide, vaan myös kilpailuoikeudellisesti hyvä ratkaisu. Ylen tulisi tuottaa pääasiassa sisältöä, jolla ei ole kaupallista arvoa, Tupamäki sanoo.
Tarpeettomia sisältöjä karsittava
KD Nuorten puheenjohtaja Jere Tuonosen mielestä oikeusvaltioon kuuluu vapaan tiedonvälityksen turvaaminen. Ylen tehtävänä on ennen kaikkea luotettavan tiedon välittäminen niin normaalioloissa kuin poikkeusaikoina. Viimeisten vuosien aikana Ylen lakisääteiset tehtävät ja kulut ovat kuitenkin paisuneet. Tämän vuoksi Yle on luonut uudenlaisia perusteita olemassaololleen.
– Kansalaisten luottamus Yleä kohtaan kuitenkin paranisi, mikäli lakisääteiset tehtävät rajattaisiin tiukemmin ja verovaroja kulutettaisiin vastuullisemmin. Leikkaukset tarkoittaisivat ensisijaisesti tarpeettomien sisältöjen karsimista, mikä ei vaikuttaisi keskeisiin sisältöihin tai tehtäviin, Tuononen summaa.
Aloitteen keräys alkoi maanantaina 23.9. Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen pääsee allekirjoittamaan tästä.
Suomen Uutiset
Lue myös
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jere Tuononen Ylen leikkaukset Ylen rahoitus KD Nuoret säästötoimet Lauri Laitinen Perussuomalainen Nuoriso tiedonvälitys Binga Tupamäki Journalismi Yle kokoomusnuoret kansalaisaloite
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tuomas Enbuske Yle-pomo Riikka Räisäsen matkasta veronmaksajien piikkiin: “Jokainen tietää, että se oli lemmenloma”
Tuomas Enbusken ja Otto Juotteen Suomen nostatus -podcastissa Suplalla ei säästelty kritiikkiä Yleä ja päätoimittaja Riikka Räisästä kohtaan.
Purra oudoksuu Ylen valikoivaa tarmokkuutta – Jos väläytetään jopa Pikku Kakkosen tai MM-hiihdon lakkauttamista, miten rahaa ja energiaa riittää somalian- ja arabiankielisiin uutislähetyksiin?
Yle ilmoitti torstaina aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun. Ylen Ykkösaamussa tänään vieraillut puheenjohtaja, valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu Ylen valintoja,
Halla-aho: Arvelen, että moni muukin kuin persukansa alkaa ymmärtää Ylen prioriteetteja – ”Leikkausvaraa riittää myös tulevaisuudessa”
Samana päivänä kun maltilliset leikkaukset julkistettiin, Yle ilmoitti aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun.
Vigelius: Suomen Yle jopa 15-25 % kalliimpi kuin Ruotsin ja Tanskan
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius pitää Ylen parlamentaarisen työryhmän neuvottelutulosta oikeasuuntaisena. Vigeliuksen mukaan perussuomalaiset ajoivat Ylelle vielä suurempia säästöjä, mutta muissa puolueissa säästöt koettiin liian kipeiksi.
Yle-leikkaukset herättävät närää – vihervasemmisto kiukuttelee, toimitusjohtaja väläyttelee jo henkilöstön vähentämistä
Yleisradio joutuu lähivuosina historialliselle laihdutuskuurille, selvisi eilen, kun Ylen tehtävää ja rahoitusta arvioinut parlamentaarinen työryhmä julkaisi mietintönsä. Sosiaalinen media on täynnä Yle-parranpärinää. Vaikka monet kansalaiset olisivat halunneet nähdä suurempiakin Yle-leikkauksia, moni on tyytyväinen siihen, että edes tällä kertaa Yleisradio on vedetty mukaan osallistumaan julkisen talouden säästötalkoisiin.
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää