LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt arvostelevat välikysymyksen jättänyttä oppositiota: Velkaantuminen on nuorten tulevaisuudesta leikkaamista
Oppositiopuolueet SDP, vasemmistoliitto ja vihreät jättivät tiistaina välikysymyksen nuoriin kohdistuvista leikkauksista. Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt pitävät opposition nuoriin kohdistuvaa välikysymystä keppihevosena omien poliittisten tavoitteiden esille nostamiseen vailla aitoa huolta nuorista.
Välikysymyksessä nostetaan esille muun muassa opiskelijoiden toimeentulo, työmarkkinauudistukset, lastensuojelun jälkihuolto, ensiasunnon ostajan verovapauden poisto, luonto- ja ilmastovelka, leikkausten vaikutusarviot sekä sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus.
– Kaikki puolueet ovat huolissaan valtion velkaantumisesta, mutta oppositiolle ei kelpaa mitkään toimet, mitä hallitus esittää. Jokainen velkaeuro on leikkaus nuorten tulevaisuudesta ja velka on maksettava takaisin korkojen kera, mikä nähdään jo nyt, kun valtionvelan korot ovat vuosittain miljardeja euroja. Hallitus tavoittelee 100 000 työpaikkaa Suomeen ja nämä eivät synny ilman välttämättömiä työmarkkinauudistuksia. Uusista työmahdollisuuksista hyötyvät myös nuoret, huomauttaa Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino.
Työnteon oltava kannattavaa opintojen ohella
Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen muistuttaa, ettei tulonsiirtoja voida korottaa loputtomiin nousevien elinkustannusten mukana tilanteessa, jossa Suomi on suorastaan ylivelkaantunut Pohjoismaisiin verrokkeihinsa verrattuna.
– Nuorten opiskelijoiden toimeentuloa voidaan parantaa korottamalla opintotukien tulorajoja ja takaamalla sen, että työnteko opintojen ohella on aina kannattavaa. Samalla on edistettävä opintojen ja perhe-elämän yhteensovittamista priorisoimalla tuissa perheelliset opiskelijat, joilla ei välttämättä ole aikaa työskentelyyn, Laitinen painottaa.
Vasemmistopuolueilta ei tule ratkaisuja
RKP-nuorten puheenjohtaja Julia Ståhlen mielestä hallituksen sukupolvipolitiikassa on parantamisen varaa, mutta on lyhytnäköistä keskustella asiasta nostamatta eläkkeitä mukaan keskusteluun.
– Suomen taloustilanne vaatii säästöjä, ja kaikkien pitäisi osallistua yhteisiin talkoisiin. Vasemmistopuolueet eivät myöskään esitä vaihtoehtoisia ratkaisuja, jotka johtaisivat rakentavaan keskusteluun nuorten tilanteen parantamisesta.
– Välikysymys ohittaa täysin hallituksen panostukset nuorten hyvinvointiin, ja väittää valheellisesti, ettei terapiatakuu lapsille ja nuorille etene, vaikka sitä parasta aikaa valmistellaan ministeriössä. Terapiatakuu olisi ollut mahdollista toteuttaa jo edellisellä hallituskaudella, mutta silloinen hallitus äänesti sen kumoon. Nykyinen hallitus panostaa myös aloituspaikkojen lisäämiseen ja tuo siten helpotusta korkeakouluhakupaineisiin. Jos joku, niin tämä hallitus nimenomaan pyrkii pelastamaan nuorten tulevaisuuden vastuullisella talouspolitiikalla, toteaa puolestaan KD Nuorten puheenjohtaja Ami Rinta-Valkama.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Julia Ståle työmarkkinauudistukset Ami Rinta-Valkama Ida Leino Lauri Laitinen valtiontalous toimeentulo poliittiset nuorisojärjestöt vasemmistopuolueet leikkaukset opiskelijat Velkaantuminen Välikysymys nuoret
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Teemu Keskisarjan kolumni: Nuorten korkeakouluopiskelijoiden kärsimykset
PS-kansanedustajat tylyttivät oppositiota: ”Hallitus kaikessa karmeassa persaukisuudessaankin säilyttää opintojen rahoituksen historiallisen hienolla tolalla”
Koponen: Suomen järjestelmää häikäilemättömästi hyväksikäyttävät ”maahanmuuttajaopiskelijat” saatava kuriin
Ay-liike uhittelee työtaistelutoimilla – jatkossa työllistyminen on helpompaa ja palkasta jää enemmän käteen – ”Työntekijän ei tarvitse olla huolissaan”
Seppänen hallitusohjelman työelämäuudistuksista: “Tavoitteena on nimenomaan lisätä työpaikkoja”
Vasemmistoliiton kummallinen käsitys nuorisosta: Ei saa hätistellä töihin, ei saa tarkastaa matkalippua
Koponen: Kännykkäkielto tarvitaan koulurauhan takia heti
Perussuomalaiset tekee kaikkensa, että Suomi säilyy turvallisena ja hyvänä maana nuorille
Garedew: Lyhytnäköinen vihervasemmisto pyrkii välikysymyksellään mustamaalaamaan välttämättömät uudistukset
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.