

LEHTIKUVA
Hallitusneuvottelut etuajassa, maahanmuuttolinjaus saatiin valmiiksi
Hallitusneuvottelut ovat edenneet ripeästi ja tuloksia on saatu aikaan odotettua nopeammin. Maahanmuutto- ja EU-työryhmä ovat saaneet työnsä hilkkua vaille valmiiksi ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ryhmäkin on loppusuoralla. Talousneuvottelut alkavat huomenna.
Maahanmuuttoryhmään osallistunut veteraanipoliitikko Raimo Vistbacka kehui nopeaa neuvottelutulosta.
– Toiminta oli yhteistyöhakuista, eikä kukaan joutunut menettämään oikeastaan mitään. Saimme tuloksen aikaan kivuttomasti. Kaikki olivat tyytyväisiä ja kaikkien eduskuntaryhmät hyväksyivät lopputuloksen, Vistbacka kertoi tiedotustilaisuuden jälkeen.
“Kukaan ei tule pettymään”
Kun yhteisymmärrys saavutettiin näin jouhevasti, tulevatko asiaa tiukimmin odotuksin seuranneet kenties pettymään?
– Minun mielestäni eivät tule. Tavoitteet on saatu läpi. Ainahan niissä on yhteensovittamisia toisten ryhmien kanssa, mutta pääperiaatteet ovat kohdallaan, Visbacka kertoi.
Löytääkö oppositio paperista kuitenkin kauhistelun aihetta?
– Ainahan he löytävät, 24 vuoden kokemuksella tiedän, että on aivan sama minkälaisen paperin heille työntää.
Paperit julkistetaan keskiviikkona
Niin maahanmuutto- ja EU-politiikan kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikankin sopimukset julkaistaan keskiviikkona tiedotustilaisuudessa kello 15.30, samoin hallituksen strategia.
Myös puheenjohtajat kehuivat työryhmien työtä.
– Olen tyytyväinen kaikkien kolmen ryhmän tuloksiin ja toimintatapaan. Puheenjohtajat ovat tehneet hyvää työtä. Välitulokset on nähty ja me hyväksyimme ne, Juha Sipilä (kesk.) kiitteli.
– Hyviä papereita, Alexander Stubb (kok.) kehui.
EU-politiikasta kovin vääntö
Timo Soini arvioi eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, että kovimmat väännöt käydään EU-poliittisessa ryhmässä. Ryhmän toimintaan osallistunut Toimi Kankaanniemi sanoi tiedotustilaisuuden jälkeen, että ryhmän työ on ihan pientä tarkistelua vaille valmis, mutta siihen ei päästy helposti.
– Kyllä meillä oli ankaraa vääntöä. Ne ovat meille niin tiukkoja periaatteen kysymyksiä – ja ihan Suomen edun valvominen on tiukka paikka. Ei ollut helppoa, mutta tehtiin töitä monta tuntia.
Kahdeksan ryhmää
aloittaa työnsä
Keskiviikkona työnsä aloittavat strategisten valintojen alle sijoittuva ryhmä, talousryhmä, sisäisen turvallisuuden ryhmä ja reformiryhmä.
Strategisia painopistealueita on valittu viisi. Ensimmäinen liittyy hyvinvointiin, toinen työllisyyteen, kolmas koulutukseen ja osaamiseen, neljäs puhtaisiin ratkaisuihin ja biotalouteen ja viides toimintatapoihin: digitalisaatioon, sääntelyn ja normien purkamiseen ja kokeiluihin.
Soini: Hyvin on edetty
Soini kehui asioiden sujuneen hyvin, ja työryhmät alkavat olla jo aikalailla valmiita.
– Siinä on jokaisella ollut puheenjohtaja. Jokainen on saanut ryhmänsä toimimaan. Visio alkaa olla selkeä ja ryhmitykseen haetaan taas uutta voimaa, Soini kertoi.
Stubb sanoi prosessin etenevän systemaattisesti ja varsinkin isossa kuvassa on edetty. Visiotyössä ja kolmessa ryhmässä on edistytty.
– Systemaattisesti etenemme kohti maalia. Olen erittäin tyytyväinen, Stubb kiitteli.
Naisiakin löytyy
tiukkoihin paikkoihin
Puheenjohtajilta kysyttiin hallituksen sukupuolijakaumasta. Sipilä sanoi, ettei päätöstä ole tehty, mutta painotti, että tasa-arvoa hyvä pitää lähtökohtana.
Stubb sanoi kokoomuksella olevan hyviä asiantuntijoita ja asiantuntemuksen olevan peruste valinnoille sukupuolen sijaan.
Soini aikoi odotella ensin, mitä salkkuja kukin ryhmä saa.
– Perussuomalaisten linja on, että parhaat valitaan ja kyvykkäimmät nostetaan kovimpiin paikkoihin. Niihin löytyy sekä miehiä että naisia, Soini linjasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soini: Puolustus on vahvoilla – armeijalle lisää rahaa

Eurooppa-politiikassa suurimmat väännöt

Soini: “Sorvi pyörii, töitä tehdään hartiavoimin”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.