LEHTIKUVA
Hallitusneuvottelut etuajassa, maahanmuuttolinjaus saatiin valmiiksi
Hallitusneuvottelut ovat edenneet ripeästi ja tuloksia on saatu aikaan odotettua nopeammin. Maahanmuutto- ja EU-työryhmä ovat saaneet työnsä hilkkua vaille valmiiksi ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ryhmäkin on loppusuoralla. Talousneuvottelut alkavat huomenna.
Maahanmuuttoryhmään osallistunut veteraanipoliitikko Raimo Vistbacka kehui nopeaa neuvottelutulosta.
– Toiminta oli yhteistyöhakuista, eikä kukaan joutunut menettämään oikeastaan mitään. Saimme tuloksen aikaan kivuttomasti. Kaikki olivat tyytyväisiä ja kaikkien eduskuntaryhmät hyväksyivät lopputuloksen, Vistbacka kertoi tiedotustilaisuuden jälkeen.
“Kukaan ei tule pettymään”
Kun yhteisymmärrys saavutettiin näin jouhevasti, tulevatko asiaa tiukimmin odotuksin seuranneet kenties pettymään?
– Minun mielestäni eivät tule. Tavoitteet on saatu läpi. Ainahan niissä on yhteensovittamisia toisten ryhmien kanssa, mutta pääperiaatteet ovat kohdallaan, Visbacka kertoi.
Löytääkö oppositio paperista kuitenkin kauhistelun aihetta?
– Ainahan he löytävät, 24 vuoden kokemuksella tiedän, että on aivan sama minkälaisen paperin heille työntää.
Paperit julkistetaan keskiviikkona
Niin maahanmuutto- ja EU-politiikan kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikankin sopimukset julkaistaan keskiviikkona tiedotustilaisuudessa kello 15.30, samoin hallituksen strategia.
Myös puheenjohtajat kehuivat työryhmien työtä.
– Olen tyytyväinen kaikkien kolmen ryhmän tuloksiin ja toimintatapaan. Puheenjohtajat ovat tehneet hyvää työtä. Välitulokset on nähty ja me hyväksyimme ne, Juha Sipilä (kesk.) kiitteli.
– Hyviä papereita, Alexander Stubb (kok.) kehui.
EU-politiikasta kovin vääntö
Timo Soini arvioi eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, että kovimmat väännöt käydään EU-poliittisessa ryhmässä. Ryhmän toimintaan osallistunut Toimi Kankaanniemi sanoi tiedotustilaisuuden jälkeen, että ryhmän työ on ihan pientä tarkistelua vaille valmis, mutta siihen ei päästy helposti.
– Kyllä meillä oli ankaraa vääntöä. Ne ovat meille niin tiukkoja periaatteen kysymyksiä – ja ihan Suomen edun valvominen on tiukka paikka. Ei ollut helppoa, mutta tehtiin töitä monta tuntia.
Kahdeksan ryhmää
aloittaa työnsä
Keskiviikkona työnsä aloittavat strategisten valintojen alle sijoittuva ryhmä, talousryhmä, sisäisen turvallisuuden ryhmä ja reformiryhmä.
Strategisia painopistealueita on valittu viisi. Ensimmäinen liittyy hyvinvointiin, toinen työllisyyteen, kolmas koulutukseen ja osaamiseen, neljäs puhtaisiin ratkaisuihin ja biotalouteen ja viides toimintatapoihin: digitalisaatioon, sääntelyn ja normien purkamiseen ja kokeiluihin.
Soini: Hyvin on edetty
Soini kehui asioiden sujuneen hyvin, ja työryhmät alkavat olla jo aikalailla valmiita.
– Siinä on jokaisella ollut puheenjohtaja. Jokainen on saanut ryhmänsä toimimaan. Visio alkaa olla selkeä ja ryhmitykseen haetaan taas uutta voimaa, Soini kertoi.
Stubb sanoi prosessin etenevän systemaattisesti ja varsinkin isossa kuvassa on edetty. Visiotyössä ja kolmessa ryhmässä on edistytty.
– Systemaattisesti etenemme kohti maalia. Olen erittäin tyytyväinen, Stubb kiitteli.
Naisiakin löytyy
tiukkoihin paikkoihin
Puheenjohtajilta kysyttiin hallituksen sukupuolijakaumasta. Sipilä sanoi, ettei päätöstä ole tehty, mutta painotti, että tasa-arvoa hyvä pitää lähtökohtana.
Stubb sanoi kokoomuksella olevan hyviä asiantuntijoita ja asiantuntemuksen olevan peruste valinnoille sukupuolen sijaan.
Soini aikoi odotella ensin, mitä salkkuja kukin ryhmä saa.
– Perussuomalaisten linja on, että parhaat valitaan ja kyvykkäimmät nostetaan kovimpiin paikkoihin. Niihin löytyy sekä miehiä että naisia, Soini linjasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Soini: Puolustus on vahvoilla – armeijalle lisää rahaa
Eurooppa-politiikassa suurimmat väännöt
Soini: “Sorvi pyörii, töitä tehdään hartiavoimin”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää