

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Hallitusneuvotteluissa väännetään nyt suurista rahoista, valmista toivotaan keskiviikoksi
Hallitusneuvotteluissa neuvotellaan vihdoin suurista rahoista. Taloustyöryhmä sekä strategiset työryhmät miettivät parhaillaan, millaisista osista yhteensä 10 miljardin euron suuruinen sopeutusvaje koostuu ja millä keinoilla siitä selvitään. Tämä tarkoittaa vääntöä sen välillä, kuinka suuri osa sopeutuksesta hoituu toimintatapojen uudistuksilla ja kuinka suuri osuus säästöillä.
Jos talouskasvu lähtee käyntiin, voidaan osa keinoista hoitaa ehdollisina – eli leikkaustarve vähenisi.
– Mutta suunnitelmat tehdään siltä pohjalta, että ulkoisia apuja ei tulisi, hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk.) kertoi.
Keskiviikkona keinopaletti selvillä
– Viikon puolivälissä, noin keskiviikkona, pyrimme päätöksiin siitä, millaisista koreista tämä 10 miljardin euron pitkän aikavälin sopeutustarve koostuu. Kuinka suuri osuus koostuu pitkän aikavälin uudistuksista, mikä lyhyemmän aikavälin uudistuksista ja mikä osuus säästöistä, Sipilä kertoi.
Hän kertoi, että päätökset tehdään niin yksityiskohtaisesti, että niiden pohjalta voidaan tehdä ensi vuoden budjetti. Budjettiriiheen ei jätetä näitä asioita väännettäväksi.
Sipilä kertoi työryhmien edistymisestä yksin. Työryhmien puheenjohtajat ja Alexander Stubb (kok.) eivät osallistuneet tiedotustilaisuuteen, Timo Soini (ps.) ei perhesyiden takia ollut perjantaina kokouspaikalla, mutta hänenkin kanssaan sanoi Sipilä viestitelleensä.Viikonloppuna pidetään kokoustaukoa.
Uudenlaisella tekemisellä juustohöylän sijaan
Sipilä kertoi, että tavoitteena on saada mahdollisimman suuri osuus hoidettua uudenlaisella tekemisellä: juustohöylän sijasta rohkeilla uudistuksilla ja ahaa-elämyksillä.
– Sellaista viestiä olen koettanut työryhmiin viedä ja siihen rohkaista. Joitakin hyviäkin ideoita on noussut esiin, Sipilä kertoi menemättä tarkemmin yksityiskohtiin.
Hän sanoi käyneensä useassa ryhmässä paikan päällä. Hyvinvointiryhmässä keskusteltiin sillä hetkellä omaishoidosta.
Suurimpien leikkausten aikataulua mietitään
Neuvotteluissa keskustellaan vielä siitä, millä aikataululla kuuden miljardin euron säästöt ratkaistaan – eli 4+2 miljardia.
– Päätökset tehdään kuitenkin nyt, hän sanoi.
Sipilän lukuja voi tulkita kahdellakin tavalla. Hän on sanonut, että parin miljardin euron säästöistä täytyy päättää alkupainotteisesti, kuten vaaleissakin oli puhe, loppujen aikataulua voidaan harkita.
Toinen tulkinta 4+2:lle on tämä: neljä miljardia valtiolta, kaksi kunnilta. Neljän miljardin euron kestävyysvaje tulee tähän lisäksi. Ainakin se pitäisi selvittää rakenteellisilla uudistuksilla.
Sipilä sanoi myös olevansa valmis jatkamaan rakenneuudistusneuvotteluita jossakin vaiheessa, mutta nämä ratkaisut tehdään kuitenkin hallituksen käytössä olevilla keinoilla.
– Mitään neuvotteluita ei ole käynnissä. En ole kuitenkaan hylännyt ajatusta, Sipilä sanoi tuottavuushyppyyn tähtäävistä neuvotteluista.
Suuri joukko perussuomalaisia osaajia mukana
Hallitusneuvotteluissa on nyt melkoinen joukko perussuomalaista osaamista. Kestävän julkisen talouden ryhmässä istuvat Sampo Terho, Jari Lindström, Maria Lohela, Kaj Turunen ja Juha Halttunen, joka on eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija. He istuvat myös verotusta koskevassa alatyöryhmässä.
Rakenneuudistuksia pohtiva työryhmä miettii jättiläisasioita: sote-uudistusta, valtion- ja aluehallintoa ja kuntien tehtäviä.
Siellä istuvat puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo, eduskuntasihteeri Antti Valpas sekä sote-asioissa Toimi Kankaanniemi ja Hanna Mäntylä, joka on puolueen sote-ekspertti.
– Olemme edistyneet erittäin rakentavassa hengessä, Slunga-Poutsalo sanoi Smolnan käytävällä.
Mäntylä johtaa myös hyvinvointia käsittelevää strategista työryhmää. Siihen kuuluvat myös Juho Eerola ja sihteerinä eduskuntasihteeri Maria Aalto.
Työ ja työllisyys –työryhmässä istuvat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström, työmies Matti Putkonen ja Lindströmin avustaja Leena Riekkola.
Koulutus ja osaaminen –ryhmässä istuvat Kimmo Kivelä, tutkija ja tohtori Sakari Puisto ja Soinin uskottu mies Jussi Jusula.
Biotalous-ryhmää johtaa Pirkko Mattila. Martti Mölsä istuu ryhmässä jäsenenä ja eduskuntaryhmän asiantuntija, metsäakateemikko Iiro Silvander toimii sihteerinä.
Toimintatapojen ja johtamisen uudistusta, digitalisaatiota, normien purkua ja kokeiluja pohtivaan ryhmään osallistuvat Ville Vähämäki, Vesa-Matti Saarakkala ja eduskuntaryhmän pääsihteeri Toni Kokko.
Sisäistä turvallisuutta pohtivaa ryhmää johtaa veteraanipoliisikansanedustaja Raimo Vistbacka, jäsenenä poliisikansanedustaja Reijo Hongisto ja sihteerinä oikeustieteen emeritusprofessori Erkki Havansi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Toni Kokko Jussi Jusula Leena Riekkola Maria Aalto Juha Halttunen Hallitusneuvottelut Iiro Silvander Alexander Stubb Antti Valpas Sakari Puisto Erkki Havansi Juha Sipilä Toimi Kankaanniemi Reijo Hongisto Riikka Slunga-Poutsalo Juho Eerola Ville Vähämäki Kimmo Kivelä Matti Putkonen Martti Mölsä Vesa-Matti Saarakkala Maria Lohela Raimo Vistbacka Pirkko Mattila Sampo Terho Jari Lindström Hanna Mäntylä Kaj Turunen Timo Soini
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Smolnassa neuvotellaan nyt kipeimmistä kysymyksistä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.