Lehtikuva Antti Aimo-Koivisto
Hallitus yritti nujertaa opposition
Hallitus yritti kaikkensa opposition nujertamiseksi. Kokoomuksen ja SDP:n yhteiseksi taktiikaksi oli ilmeisesti hyökkäys keskustan Juha Sipilää vastaan ja hänen visionsa leimaaminen hänen asiantuntemattomiksi ja utopiaksi.
Sivulauseissa niin Jyrki Katainen (kok.) kuin Jutta Urpilainen (sd.) kuitenkin kiittivät opposition merkittävästä osuudesta sote-uudistuksen luomiseen. Opposition tuki kelpasi siis tiukassa paikassa, mutta TV-kameroiden loisteessa kiitosten kohteet leimattiin asiantuntemattomiksi.
Sipilä tilille leikkauksista
Sipilä koetettiin saada tilille, mitä 700 miljoonan euron leikkauksia hän tekisi, kun veronkorotuksiin hän ei halunnut ryhtyä. Väitettiin myös jopa, että hän olisi vaatinut 8 miljardin sopeutusta ilman leikkauksia.
Vastaus oli, että veronnostoa ja 700 miljoonan vajetta ei tarvita, jos valtion omaisuuden myynnistä saatavilla investoinneilla saadaan talous kasvamaan nopeammin. Sopeutusta taas voidaan tehdä monellakin tavalla.
Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastasi SDP:n Antti Lindtmanin syytöksiin, että talouskasvu vaikuttaa ilman muuta siihen, kuinka suurta sopeutusta milloinkin tarvitaan. Hän vastasi selkeästi ja painokkaasti, “että demarikin sen ymmärtää”. Urpilainen löi Sipilää vielä sanomalla, ettei hän voi tehdä kehysratkaisuja minkään puolueen toiveajattelun, kuten keskustankaan utopioiden varaan, vaan valtiovarainministeriön arvioiden pohjalle.
Keskustan Tuomo Puumala taas onnitteli Urpilaista vaalikampanjansa avaamisesta Juttatuvan lisäksi nyt myös eduskunnassa.
Soini vetosi soten puolesta, mutta entäpä kuntauudistus?
Puheenjohtaja Timo Soini vetosi hallitukseen, ettei hyvin tehtyä sote-uudistuksen alkua jätettäisi kesken – ja etteivät sosialistit vesittäisi suurta huomispäivän ratkaisua eilispäivän jäänteeksi.
Soini ihmetteli myös hallituksen kyvyttömyyttä toisen ratkaisun, kuntauudistuksen viemisessä läpi. Kun sote-ratkaisu meni hyvin, miksei apu kelvannut kuntapuolellakin? Miksei kokoomus onnistunut poistamaan viiden vuoden suoja-ajan ja suoja-aikojen ketjutuksen tuomia ongelmia suuresta halustaan huolimatta, Soini kysyi.
– Minua huolettaakin, kuka hallitusta johtaa? Pääministeri Katainen, te lähdette ja kunnioitan sitä. Mutta valtiovarainministeri Urpilaista taas kampitetaan omassa puolueessa ja sitä minä en ymmärrä, Soini ihmetteli ja jatkoi vielä kuntauudistuksesta:
– Kouvolassa odotettiin viisi vuotta ja sitten irtisanottiin 600 työntekijää. Sitäkö te haluatte, Soini kysyi.
Tästä nousi pieni sanasota Soinin ja vasemmiston välille. SDP:n Sirpa Paatero väitti irtisanottuja olleen lopulta vain 13 ja arveli, ettei paremmalla talouskehityksellä heitä olisi ollut ehkä yhtään.
Ylen mukaan Kouvola vähentää vuoden loppuun mennessä 320, irtisanottuja tulee 37 ja säästöjä 13 miljoonaa. Loput 300 vähennettävää työpaikkaa päätetään palveluverkoston karsinnan pohjalta.
Entä jos Espoo ja Vantaa yhdistetään?
Paavo Arhinmäki (vas.) väitti, ettei Soinilla löydy sydäntä pienituloisille ja naisvaltaisille kunta-aloille, irtisanottavat kun olisivat tavallisia kunnan pienituloisia työntekijöitä. Hän tarttui Kouvolaan hieman haparoivin ottein:
– Kouvolassa sanottiin irti 600 – sitäkö perussuomalaiset haluavat?
Soini ei tätä tarkoittanut ja kysyi hallitukselta, aikooko se tosiaan säilyttää kaikki johtajien virat sittenkin, jos suurkunnat Espoo ja Vantaa ja vauras Kauniainen siitä välistä lyödään yhteen.
Tästä pillastui SDP:n vantaalainen kellokas Antti Lindtman, joka muistutti johtajille voitavan tarjota muutakin kuin johtajan työtä.
Kauko Tuupainen (ps.) kertoi Jyväskylän kokemusten pohjalta, että puhe pelkistä työntekijöistä on pötyä: kuuden kunnan yhdistymisessä jää runsaasti korkeapalkkaisia virkamiehiä, mistä jää suuret kulut: mitä tehdään kuudelle kunnan johtajalle ja -kamreerille, hän mainitsi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää