Maassamme on kunnioitettu laaja-alaista valmistelua erityisen tärkeiden asioiden osalta. Hallituksen ja opposition raja-aidat ylittäen on haettu yhteinen näkemys. Näin on saatu aikaiseksi ratkaisuja, jotka ovat ottaneet huomioon mahdollisimman tasapuolisesti erilaiset tarpeet. Homma on toiminut, enkä ole kuullut juuri kenenkään sitä arvostelevan.
Nykyisen hallituksen aikana on menetelty toisin. Kaikki viisaus on kirjattu hallitusohjelmaan. Siinä on sanottu kaikki tarpeellinen. Asiantuntijoiden ja opposition kuuleminen on ollut silmänlumetta. Hallitus ei ole antanut muiden näkemyksille minkäänlaista arvoa.
Esimerkkinä siitä olkoon ns. sote- ja kuntauudistus. Sitä on runnottu väkisin eteenpäin, vaikka hallituksesta riippumattomat asiantuntijat ovat yksimielisesti tyrmänneet hankkeet. Myös oikeusoppineet ovat olleet erittäin kriittisiä.
Onko tällainen toiminta demokraattista? Onko tällainen toiminta hyvää hallintoa? Vastaus on, että ehdottomasti ei.
Hallituksen mielestä sillä ei ole mitään merkitystä, jos kotikuntani kunnanvaltuusto on yksimielisesti kuntaliitosta vastaan. Hallituksen mielestä sillä ei ole mitään merkitystä, jos kotikuntani asukkaista yli 90 % on kuntaliitosta vastaan.
Näistä syistä oppositiopuolueiden yhteistyölle löytyi otollinen maaperä. Tavoitteena on hallituksen sotesekoilun tyrmääminen kuntatasolla ja uuden sote- ja hallintouudistuksen parlamentaarinen valmistelu viimeistään vuoden 2015 jälkeen.