Asmo Maanselän mukaan ilman korjausliikettä monet itsensä työllistävät pienyrittäjät ja aloittelevat yritykset joutuisivat maksamaan tuloihinsa nähden järjettömän suuria summia eläkevakuutusmaksuja viimeistään vuonna 2029, kun Sanna Marinin hallituksen asettama siirtymäaika loppuu.
– Siinä olisi ajettu monta hyvää liiketoimintaa konkurssiin eläkevakuutusmaksuilla, Maanselkä hämmästelee.
Ongelman ytimessä on Maanselän mukaan se, että nykylaissa YEL-työtulo tarkoittaa arviota yrittäjän työpanoksen rahallisesta arvosta, mikä ei vastaa todellisia tuloja vaan sitä, mitä vastaavasta työstä maksettaisiin palkkaa ulkopuoliselle. Työtulon määrän kertoo eläkeyhtiöiden laskuri. Laskuri huomioi arviossaan toimialan, yrityksen liikevaihdon, työmäärän ja työtehtävien vaativuuden sekä palkat vastaavilla aloilla.
Laskuri arvioi esimerkiksi parturiyrittäjän palkan suuruudeksi 2 100 – 2 500 e/kk, minkä perusteella se laskee työtuloksi 28 000 euroa, josta maksetaan 24 % eläkemaksuja. Esimerkissä maksettavaa tulee 560 euroa kuukaudessa.
– Yrittäjäperheessä kasvaneena tiedän, että alkuvaiheessa yrittäjä pistää itsensä likoon ja tulot voivat olla pieniä. Niillä tuloilla ei palkkaa ulkopuolista eikä juurikaan edes itse elä. Maksu ei ole realistinen suhteessa tuloihin ja voi estää koko liiketoiminnan kehittymisen, Maanselkä harmittelee.
Jopa 500 euron kuukausittainen lisämaksu
Ennen uudistusta yrittäjä sai itse määritellä eläkeyhtiölle oman työtulonsa, jonka mukaan hän maksaa YEL-maksua. Tilanteessa hyvin monet yrittäjät alivakuuttivat itsensä suhteessa tuloihinsa. Vuoden 2023 alussa voimaan tuleen YEL-lakiuudistuksen myötä yrittäjän työtuloja tarkistetaan säännöllisesti kolmen vuoden välein. Lakiin sisällytettiin siirtymäaika, jolloin työtulon keskimääräinen korotus on ollut noin 4 000 euroa, minkä työeläkeyhtiö saa tehdä kerran kolmessa vuodessa. Siirtymäajan jälkeen vuonna 2029 työtulo olisi määrätty täysimääräisenä maksun perusteeksi, kertoo Maanselkä.
– Marinin hallitus jätti vuonna 2023 ja sen jälkeen aloittaneet yrittäjät ilman siirtymäaikaa. Vuoden 2026 alusta moni olisi laittanut pillit pussiin eläkeyhtiön tarkastuksessa, kun laskurin lukemaa olisi sovellettu täysimääräisesti. Vuonna 2023 aloittaneelle yrittäjälle olisi lätkäisty kaavamaisesti jopa 500 euron kuukausittainen lisämaksu ensi vuoden alusta, Maanselkä ihmettelee.
Ministeri Riikka Purra linjasi marraskuussa, että ”YEL-eläkemallin on muututtava jo puoliväliriihessä”. Ministeri Sanni Grahn-Laasonen on laittanut selvityshenkilö Jukka Rantalan tekemään YEL-korjausta. Hänen raporttinsa valmistuu marraskuun lopussa 2025.
Ratkaisua haettiin hallituksen puoliväliriihestä seuraavalla kirjauksella:
”Korjataan yrittäjien eläkejärjestelmän ongelmia. Valmistellaan selvityshenkilö Jukka Rantalan selvityksen valmistettua YEL-järjestelmään muutoksia siten, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy nykyistä selkeämmin yrittäjän todellisten tulojen mukaan. Muutokset tulisivat voimaan vuonna 2029, jolloin nykyisen työtulon määrityksen siirtymäaika olisi päättymässä. Tarvittaessa hallitus asettaa uuden siirtymäajan. Yrittäjien eläkejärjestelmän uudistuksen jälkeen eli vuosina 2023–2025 aloittaneille yrittäjille säädetään sama 4 000 euron korotusraja kuin muille yrittäjille ensimmäisiin työtulotarkastuksiin vuosille 2026–2028.”
Ansioihin perustuva mallissa maksetaan vain ansioiden mukaan
Selvityshenkilö Jukka Rantalan työ päättyy marraskuussa 2025, jonka jälkeen esitetty malli on selvillä. Vuoden 2026 aikana laki valmistellaan, ja vuoden 2029 alussa laki tulisi voimaan korvaamaan nykymallia.
Ratkaisuna ovat todellisiin tuloihin perustuvat eläkevakuutusmaksut. Toiminimiyrittäjän tulot ovat ratkaistavissa tulorekisteriä ja ennakkoperintärekisteriä hyödyntämällä. Osakeyhtiöyrittäjän tulot jakautuvat ansiotuloihin ja pääomatuloihin. Jotta osakeyhtiöyrittäjillä ei tapahtuisi YEL-vakuutuksesta johtuvaa tulomuuntoa ansiotuloista osinkotuloiksi, voidaan ottaa laskennalliseksi YEL-lisäksi esimerkiksi osa pääomatuloista tai osa yrityksen tuloksesta.
– Tähän lopulliseen malliin selvityshenkilö Rantala ottaa tarkemmin kantaa vuoden loppuun mennessä, Maanselkä toteaa.
Maanselkä luettelee todellisten tulojen hyötyjä. Ansioihin perustuva mallissa maksetaan vain ansioiden mukaan, ja se joustaa herkästi alaspäin ilman tappelua työeläkeyhtiön kanssa. Vaikeina aikoina tämä on yrittäjälle erittäin tärkeää. Ansiotuloihin perustuvan mallin työtuloarvio ei ole enää epärealistinen yrittäjän markkinatilanteeseen nähden.
– Yrittäjätaitelija voi maalata monta taulua ja muusikkoyrittäjä laulaa monta laulua, joita ei millään voi arvottaa toimialan keskimääräisellä palkkatasolla, Maanselkä naurahtaa.
Miksi lakia ei saada heti voimaan?
Selvityshenkilö Rantalalla on marraskuun loppuun asti aikaa selvittää ansioihin perustuva malli. Lainsäädäntö valmistuu vuonna 2026 ja sen jälkeen astuu mahdollisimman nopeasti voimaan jopa vuonna 2027. Kirjaukseen on jätetty varaa siirtymäaikaan, mikäli se on tarpeen, Maanselkä selvittää.
– Teemme töitä, jotta malli saadaan mahdollisimman nopeasti. Tärkeintä on välttää vuoden 2029 katastrofi ja saada ensi vuoden alusta uudet yrittäjät siirtymäajan piiriin. Näin pelastamme monta yrittäjää konkurssilta, Maanselkä toteaa.
Maanselkä viestittää yrittäjille, että mikäli yritystoiminta on tuottoisaa, kannattaa vakuuttaa itsensä lähelle ansioita perustuvalla vakuutusmaksulla. Yrittäjän maksama YEL-vakuutus vaikuttaa työeläkkeen lisäksi suoraan sosiaaliturvaan, kuten sairauspäivärahaan, työttömyyspäivärahaan tai vanhempainpäivärahaan. Kyse ei ole ainoastaan työttömyysturvasta vaan laajemmasta sosiaalivakuutuksesta.
– Yrittäjän sairauspäivärahan määrä perustuu YEL-työtuloon. Liian moni yrittäjä on tippunut minimisairauspäivärahalle, kun ei ole hyvän sään aikana itseään vakuuttanut, Maanselkä muistuttaa.