

Hallitus työskentelee määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi – oppositio on jättänyt läksynsä lukematta
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä otti tänään pitämässään ryhmäpuheenvuorossa kantaa valtioneuvoston tiedonantoon, jota oppositio ei ilmeisesti ole lukenut – oppositiohan uhosi jo ennalta esittävänsä epäluottamusta tiedonannon sisällöstä huolimatta. Mäkelä toivoi, että tämänpäiväisen keskustelun jälkeen hallitus saisi viimein työrauhan ja pääsisi toteuttamaan hallitusohjelmaa.
Hallitus työskentelee hallitusohjelman kirjausten mukaisesti määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi yhteiskunnassa. Sen ohjelma sisältää eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelän mukaan lukuisia konkreettisia kirjauksia aihepiiriin liittyen.
– Tämä on selvää kaikille, jotka ovat vaivautuneet lukemaan ohjelman. Oppositio ei ole läksyjään lukenut, vaikka aikaa on ollut kaksi ja puoli kuukautta, Mäkelä totesi.
– Myös tänään eduskunnan käsiteltävänä oleva valtioneuvoston tiedonanto on tainnut jäädä oppositiossa lukematta. Sieltähän uhottiin jo ennalta, että epäluottamusta tullaan esittämään – oli tiedonannon sisältö sitten millainen hyvänsä.
Kotoutumisjärjestelmä uudistetaan
Tiedonanto on asiakirja, jossa tarkennetaan hallitusohjelmaan tähän liittyen jo kirjattuja asioita ja periaatteita sekä konkretisoidaan jo suunniteltuja toimenpiteitä.
– Yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä edistääkseen hallitus muun muassa toteuttaa maahanmuuttajanaisten työelämään osallistumisen lisäämisen toimintaohjelman ja torjuu maahanmuuttoon liittyvää työperäistä hyväksikäyttöä.
– Hallitus pyrkii nostamaan maahanmuuttajataustaisten lasten osallistumisastetta varhaiskasvatuksessa. Kotoutumisjärjestelmä kokonaisuudessaan uudistetaan kotoutumiseen paremmin velvoittavaksi, Mäkelä kertoi.
Kunniaväkivaltaa torjutaan
Kunniaan liittyvää väkivaltaa torjutaan. Mäkelä totesi, että Suomessa tulee noudattaa Suomen lakia, eikä Suomen laki hyväksy sellaisia käytäntöjä.
– Lisäksi hallitus laatii poikkihallinnollisen tasa-arvo-ohjelman sukupuoleen perustuvan syrjinnän poistamiseksi ja naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistämiseksi. Nyt myös miesten ja poikien tasa-arvon näkökulma huomioidaan.
– Vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumista valvotaan, kuurojen ja viittomakielisten komission työ toteutetaan. Ikäihmisten oikeuksien toteutumista vahvistetaan ja heidän osallistumismahdollisuuksiaan tuetaan digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Haluamme nähdä tasa-arvon laajana yhteiskunnallisena asiana, sanoi Mäkelä.
Opposition rasismikortti
Koko kesän ajan oppositio on median avustuksella aktiivisesti heristellyt rasismikorttia yhden puolueen ministerien mustamaalaamistarkoituksessa.
– Rasismin käsitteen hallitus ymmärtää seuraavasti: rasismi perustuu yksilöiden tai ihmisryhmien määrittelyyn alempiarvoiseksi esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella.
– Perustuslaissa määritellään, ettei ketään saa syrjiä lueteltujen henkilöön liittyvien syiden perusteella. Tähän syrjintäkieltoon on sitouduttu hallitusohjelmassa. Hallitusohjelmassa tai hallituksessa ei siten ole rasismia. Perussuomalaiset ovat hallitukseen lähtiessään sitoutuneet hallitusohjelmaan.
– Hallitusohjelmaa ei tässä tiedonannossa tulla avaamaan, eikä siihen ole mitään aihetta, Mäkelä sanoi.
Sananvapaus kuuluu myös poliitikoille
Avoin ja erilaisia näkökulmia sietävä keskustelukulttuuri on perusta yhteiskunnalle. Sananvapaus kuuluu Mäkelän mukaan kaikille, myös poliitikoille, ja sananvapaus koskee paitsi myönteisinä, vaarattomina tai yhdentekevinä pidettyjä niin myös loukkaavia, järkyttäviä ja huolestuttavia tietoja ja ajatuksia.
– Yhteiskunnallisista ongelmista ja vaikeistakin asioista täytyy voida keskustella ilman jatkuvaa huolta siitä, kuka keksii tänään loukkaantua ja keiltä kaikilta joudun huomenna anomaan anteeksiantoa. Mielekäs ja realistinen keskustelu esimerkiksi maahanmuutosta käy nimittäin mahdottomaksi, jos jokainen maahanmuuttoon liittyvä kriittinen mielipide tulkitaan vihapuheeksi tai rasismiksi, Mäkelä huomautti.
Koko rasismin käsite on sumentunut
Nykyinen woke-kulttuuri, jossa mikä tahansa lautapeleistä jäätelöpuikkoihin on jonkun mielestä rasismia, onkin johtanut koko rasismin käsitteen sumentumiseen.
– Aikamme kuvasta kertoo jotain se, että vuoden 2022 tieteentekijän mukaan vaatimus asioiden tarkasta määrittelystä on äärioikeistolaista.
– Miten tältä korkean tason suomalaisen tieteentekijän lausunnon pohjalta sitten edes voidaan keskustella rasismista, vihapuheesta tai maalittamisesta, jos niitä ei saa edes määritellä? Mäkelä ihmetteli.
Jengirikollisuus kasvanut huolestuttavasti
Hallituksen työlistalla on paljon isoja asioita, esimerkiksi valtion krooniseen yli varojen elämiseen ja pohjoismaisesta linjasta poikkeavan löysemmän maahanmuuttopolitiikan aiheuttamiin ongelmiin puuttuminen.
– Konkreettinen esimerkki näistä ongelmista on jengirikollisuus, joka on päässyt kasvamaan huolestuttaviin mittasuhteisiin Suomessa. Siinä, kuten muissakin maahanmuuton aiheuttamissa epäkohdissa, on nähtävissä yhteisiä piirteitä muihin länsimaihin.
– Monesti on kysymys raa-asta väkivallasta, ryöstöistä ja nöyryyttämisestä. Teoissa on nähtävissä myös kantaväestöön kohdistuvia rasistisia piirteitä, jotka on tuomittava yhtä jyrkästi kuin muukin rasismi.
– Kyse on aidoista ja ajankohtaisista ongelmista, joiden uhreiksi joutuu koko ajan ihmisiä. Samaa ei voida sanoa 15 vuotta vanhoista nettikirjoituksista tai 7 vuotta vanhoista yksityisviesteistä, Mäkelä totesi.
Perussuomalaiset tuomitsee väkivallan
Pari päivää sitten järjestettiin myös mielenosoitus maan demokraattisesti valittua hallitusta vastaan. Mielenosoituksessa oli avoimesti esillä äärijärjestöjä, vihasymboleita ja jopa ministereihin kohdistettu uhkaus.
– Perussuomalaiset tuomitsevat tällaisen jyrkästi. Poliittisella väkivallalla tai sen uhalla ei ole sijaa Suomessa, ja sellainen on päättäväisesti torjuttava.
– Vaadin ja pidän selvänä, että tämän keskustelun aikana kuulemme mahdollisesti jo eri ryhmien puheissa selvän irtisanoutumisen tuollaisesta toiminnasta.
– ”Pelasta Suomi” oli perussuomalaisten vaalilause. Tänään käytävän keskustelun jälkeen hallitus toivottavasti saakin työrauhan ja pääsee toteuttamaan hallitusohjelmaa. Nyt on korkea aika mennä eteenpäin ja keskittyä isänmaan asioiden kuntoon laittamiseen, Mäkelä toivoi puheenvuoronsa päätteeksi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tiedonanto syrjimättömyys rasismikortti woke-kulttuuri kotoutumisen edistäminen maalittaminen kunniaväkivalta Poliittinen väkivalta ryhmäpuheenvuoro Jengirikollisuus maahanmuuttajat Hallitusohjelma Rasismi Yhdenvertaisuus Tasa-arvo Vihapuhe Sananvapaus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Ripittäytymiselle ei enempää tarvetta, hallitus valmistelee tiedonantoa yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta, hallitusohjelmaan ei ole tulossa muutoksia

PS-eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mäkelä: Poliitikon tehtävä on tuoda esille kansalaisille tärkeitä asioita – ”Ongelmista täytyy voida keskustella ilman, että joutuu miettimään, loukkaantuuko joku”

Hallitukselta tiedonanto yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämiseksi – Purra: ”Kaikki väestöryhmät osallistuvat siihen, että kaikilla on tässä maassa turvallista ja hyvä olla”

Teemu Keskisarjan kolumni: Olen holokaustin kieltäjä

Mäkelä: Jengirikollisuudessa on rasistisia piirteitä

Hallitus torjuu maahanmuuttoon liittyvää työperäistä hyväksikäyttöä

Mäkelä: Sananvapaus tarkoittaa myönteistä sekä loukkaavaa puhetta

Vigelius: Suomeen eivät jatkossakaan ole tervetulleita Isis- tai katujengiosaajat

Bergbom: Hallituksen maahanmuuttopolitiikka noudattaa yleispohjoismaista linjaa – ”Se ei ole rasismia, se ei sisällä muukalaisvihaa”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta

Itäraja pysyy kiinni
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää