LEHTIKUVA/ARKISTO
Hallitus turvaa poliisin ja Rajavartiolaitoksen resurssit – ministeri Ranne: Kaikkein tärkeintä on Suomen sisäisestä turvallisuudesta huolehtiminen
Liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne kertoi eduskunnan täysistunnossa hallituksen edellyttävän, että jatkossa paitsi suojelupoliisin myös poliisin ja Rajavartiolaitoksen osalta resurssi- ja talousjohtaminen on parempaa. Kokonaismäärärahat ovat nousseet vuoden 2020 tasosta. Hallitus edellyttää, että jokainen Suomen sisäisestä turvallisuudesta huolehtiva organisaatio ja virasto kykenee kohdistamaan ne rahat siten, että operatiivinen toiminta kansallisen sisäisen turvallisuuden osalta varmasti turvataan kaikissa tilanteissa.
Liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne on ollut erittäin tiiviissä yhteydessä niin poliisiylijohtajan kuin suojelupoliisin päällikönkin kanssa, ja tilannetta käydään läpi koko ajan. Poliisilla on olemassa todella suuret kehittämissuunnitelmat ja -mahdollisuudet, ja sisäministeriö tulee jatkossa ohjaamaan resurssien käyttöä entistä vahvemmin. Tiedustelutoimintaa ei tulla heikentämään.
– Me tulemme varmistamaan, että resurssit, kun niitä sinne tarvitaan, ovat myöskin olemassa — puhutaan teknisestä tiedustelusta ja puhutaan nykyisistä resursseista. Iso kuva on siis sellainen, että sisäministeriön hallinnonalan osalta kokonaisuudessaan tämä esitys on sellainen, että se varmasti tukee tässä turvallisuusympäristössä meidän kokonaisturvallisuuttamme, Ranne kertoi.
Lisää resursseja rajalle EU:n kautta
EU:n rahoituksen osalta Suomessa on käynnissä useita prosesseja sen suhteen, kuinka Rajavartiolaitokselle voitaisiin saada lisää teknisiä ja teknologisia resursseja. Ranteen mukaan nykyisen hallituksen EU-vaikuttaminen on ollut erittäin hyvää, koska Suomen mahdollisuudet näiden linjausten ja rahoitusjaon osalta näyttävät varsin hyviltä.
– ICT- ja kiinteistökustannusten nousu on kaikkien tiedossa, ja myös niiden hillitseminen liittyy tämän ison kokonaisuuden johtamiseen ja ohjaamiseen, Ranne sanoi.
Poliisin ja Rajavartiolaitoksen resurssit turvataan
Sisäministeriön hallinnonalalle kohdistuvien tuottavuusohjelmien osalta tilanne on hallinnassa eivätkä ne uhkaa turvallisuutta missään tilanteessa.
– Operatiivinen toiminta tullaan varmistamaan, ja se tehdään yhteistyössä. Me luotamme siihen, että poliisilaitokset ja poliisijohto kykenevät myös kehittämään omaa toimintaansa siihen suuntaan, että rahat riittävät.
– Hallituksen linjaus siitä, että poliisin ja Rajavartiolaitoksen resurssit turvataan, pitää. Siitä ei ole toista sanaa. Myös Rajavartiolaitoksen johdon kanssa käytyjen keskustelujen perusteella tämä asia on varma, Ranne vakuutti.
Rajan tilanne on vakaa
Ranteen mielestä eduskunnan salissa pidetyillä puheilla ei myöskään saa lähettää itärajan yli virheellistä vaikutelmaa siitä, että rajalla olisi jotenkin heikko tilanne. Rajan tilanne on vakaa. Rajan tilanne resursoidaan kunnolla. Jokaisen kansanedustajan vastuulla on myös viestiä asiasta oikein.
– Meidän on kaikkein tärkeintä huolehtia siitä, että Suomen sisäinen turvallisuus on kunnossa. Joka puolella on tietenkin syytä tarkastella, kuinka siellä operatiivisella tasolla tai siellä väliportaassa toimitaan ja onko joitain tehtäviä, joita voitaisiin tehdä yhdessä tai paremmin. On jokaisen valtionhallinnon organisaation velvollisuus tarkastella tätä, Ranne sanoi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU-vaikuttaminen Rajavartiolaitoksen määrärahat poliisin määrärahat EU-rahoitus itäraja Rajavartiolaitos Tiedustelutoiminta Sisäinen turvallisuus Suojelupoliisi Lulu Ranne Poliisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Henkilöstöresursseja vahvistetaan – Rajavartiolaitoksen toimintakykyä vahvistetaan normaaliolojen häiriötilanteissa
Europarlamentaarikko Tynkkynen: Koko ECR-ryhmä hakee Suomeen EU-rahaa itärajan esteaidan jatkamiseksi
Itäraja pysyy kiinni – sisäministeri Rantanen: ”Vahva viestimme on se, että sitä kautta ei ole syytä tulla”
Sisäministeri Rantanen: Itärajan sulku jatkuu niin pitkään kuin on tarpeen – ”Toista kertaa ei kannata ottaa tulta ryysyihin”
Maahanmuuttopolitiikkaa käännetään talouden ja turvallisuuden kannalta kestävämmäksi – tulijoiden otettava enemmän vastuuta kotoutumisestaan
Hallitusohjelman mukaisilla päätöksillä tasapainotetaan julkista taloutta, vaaditaan laillisesti maahan tulleilta enemmän vastuuta kotoutumisestaan ja muutetaan järjestelmää kokonaisuudessaan velvoittavammaksi.
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää