
LEHTIKUVA
Hallitus torjuu järjestäytynyttä rikollisuutta laajalla strategialla – oikeusministeri Leena Meri: ”Suomesta ei tule rikollisten turvasatamaa”
- Hallitus pitää järjestäytynyttä rikollisuutta vakavana uhkana Suomen turvallisuudelle ja lailliselle yhteiskuntajärjestykselle, ja siksi ilmiötä torjutaan kaikin keinoin, oikeusministeri Leena Meri sanoo. Hän esitteli tänään hallituksen järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan uuden strategian ja toimenpideohjelman. Strategiaan liittyviä toimenpiteitä on yhteensä 21, ja ne jakautuvat eri ministeriöille ja viranomaisille.
Hallitusohjelman mukaisesti hallitus on nyt päivittänyt järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen strategian. Edellisen kerran tämä on tehty vuonna 2013 eli lähes 12 vuotta sitten. Myös hallitusohjelmaan sisältyy useita järjestäytyneen rikollisuuden toimintakykyä heikentäviä lainsäädäntöuudistuksia.
– Nyt hyväksyttyyn strategiaan liittyviä toimenpiteitä on yhteensä 21, ja ne jakautuvat eri ministeriöille ja viranomaisille. Toimenpiteet keskittyvät erityisesti viranomaistoiminnan kehittämiseen, analysoidun tiedon hyödyntämiseen ja torjuntayhteistyön laajentamiseen Suomessa ja kansainvälisesti. Strategiaa seurataan jatkuvasti, ja tarvittaessa laaditaan lisää toimia, oikeusministeri Leena Meri sanoo.
Torjuntastrategian tavoitteena on estää järjestäytyneen rikollisuuden soluttautuminen yhteiskunnan rakenteisiin. Keskeisiä päämääriä ovat myös rikoshyödyn vähentäminen, rikollisen toiminnan vaikeuttaminen ja rikosten tekemisen riskin kohottaminen. Tavoitteena on myös parantaa rikoksille erityisen alttiissa asemassa olevien, kuten alaikäisten, suojaa.
– Yhteistyön keskeisten toimijoiden välillä on oltava tehokasta ja vakiintunutta esimerkiksi tietojen vaihdossa. Oikeusministeriössä on jo käynnissä tietojenvaihdon koordinaatiohanke, ja kaikki ministeriöt tekevät omilla sektoreillaan uutta lainsäädäntöä tietojenvaihdon esteiden purkamiseksi, Meri sanoo.
Jengirikoksista kovemmat rangaistukset
Järjestäytynyt rikollisuus ja siihen liittyvät toimintatavat muuttuvat nopeasti. Osana strategiaa lainsäädäntöä uudistetaan nyt eri tavoin ajantasaiseksi, Meri kertoo.
Lainsäädäntötoimilla tehostetaan rikosvastuun toteutumista ja rikoshyödyn menettämistä. Myös rahanpesua estetään lainsäädännöllisin toimin.
Eduskunnan käsittelyssä on jo nyt rangaistusten kiristäminen muun muassa laittomista aseista ja koventamisperuste jengirikoksista sekä siitä, että alaikäistä käytetään hyväksi rikosten tekemisessä.
– Lainsäädäntöhankkeita on muitakin. Olemme myös uudistamassa vankilalainsäädäntöä, jotta esimerkiksi tutkintavankeja voi siirtää varmuusosastoille. Olemme myös panostaneet vankilaturvallisuuteen, jolla suojataan paitsi virkamiehiä ja vanginvartijoita myös toisia vankeja. Samalla pyrimme estämään rikollisten verkostoitumista.
Järjestäytyneessä rikollisuudessa tyypillinen tapa on palkata alle rikosvastuuikäisiä tekemään rikoksia.
– Ruotsissa on nähtävillä jo varoittavia esimerkkejä. Me haluamme nyt varmistaa, että Suomesta ei tule rikollisten turvasatamaa.
– Järjestäytyneelle rikollisuudelle tulonlähteitä ovat myös huumekauppa sekä laiton ase- ja ihmiskauppa. Näitä tulonlähteitä meidän tulee tukkia, Meri sanoo.
Viranomaisten tiedonvaihtoa parannetaan
Sisäministeri Mari Rantanen kuvaa, että tänä päivänä järjestäytynyt rikollisuus kasvaa, kovenee ja kansainvälistyy.
– Järjestäytynyt rikollisuus on vakava uhka Suomen turvallisuudelle ja lailliselle yhteiskuntajärjestykselle. Nyt vahvistettu strategia parantaa Suomen sisäistä turvallisuutta. Samalla on toki tärkeää, että strategian uudistamisen ohella myös toimeenpanemme strategian sisällön.
Strategian toimenpideohjelman monet kohdat osuvat sisäministeriöön ja sen hallinnonalalle, erityisesti poliisin tehtäviin.
Järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa oikea-aikaisuudella on keskeinen merkitys, Rantanen sanoo.
– Tässä, kuten kaikessa muussakin rikollisuuden torjunnassa, on parempi toimia hieman etupainotteisesti, jotta voimme toimia silloin, kun se vielä on mahdollista.
Järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan on myös tulossa oma erityislaki, joka mahdollistaa entistä täysipainoisemman ja tuloksekkaamman viranomaisyhteistyön.
– Poliisilla tulee olla riittävän laaja oikeus järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa koskevaan tietojen vaihtoon. Vastaavasti muilla viranomaisilla on oltava oikeudet antaa tätä tietoa poliisille, sisäministeri sanoo.
Rikollisuus kietoutuu lailliseen toimintaan
Järjestäytynyt rikollisuus on kasvava ongelma maailmanlaajuisesti, myös Suomessa. Toimintatavat ovat kehittyneet, verkostot laajentuneet ja rikollinen toiminta on kietoutunut yhä tiiviimmin myös lailliseen liiketoimintaan ja kansainvälisiin yhteyksiin.
Viranomaisarvion mukaan Suomessa toimii tälläkin hetkellä liki 2 000 yritystä, joiden vastuuhenkilöillä on joko suora kytkös järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai he ovat järjestäytyneen rikollisuuden vaikutuspiirissä. Osa näiden yritysten vastuuhenkilöistä on tunnistettuja nykyisiä tai entisiä järjestäytyneiden rikollisryhmien jäseniä.
Rikollisryhmien vaikutuspiirissä toimivat yritykset aiheuttavat verovajetta ja saattavat esimerkiksi pestä rikollisesti saatuja varoja yritystoiminnan kautta.
– Kehityksen pysäyttäminen vaatii päättäväisiä toimia yhteiskunnan turvallisuuden takaamiseksi, ja siksi hallitus torjuu järjestäytyneen rikollisuuden uhkaa kaikin keinoin. Meidän tulee varmistaa, että rikolliset jäävät kiinni, että he saavat tuntuvat rangaistukset ja että rikoksella saatu hyöty otetaan heiltä pois, oikeusministeri Meri sanoo.
Suomen Uutiset
Lue myös
Suora lähetys: Tiedotustilaisuus järjestäytyneen rikollisuuden torjuntastrategiasta, puhujina oikeusministeri Leena Meri ja sisäministeri Mari Rantanen
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vankilaturvallisuus rikoshyöty viranomaisten välinen tiedonvaihto lainsäädäntöuudistukset rikosvastuu laittomat aseet kovennetut rangaistukset asekauppa järjestäytynyt rikollisuus huumekauppa Jengirikollisuus Rahanpesu Oikeusministeriö Hallitusohjelma Leena Meri Mari Rantanen Ihmiskauppa Turvallisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suora lähetys: Tiedotustilaisuus järjestäytyneen rikollisuuden torjuntastrategiasta, puhujina oikeusministeri Leena Meri ja sisäministeri Mari Rantanen
Oikeusministeri Leena Meri esittelee tänään tiedotustilaisuudessa hallituksen järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan strategian ja toimenpideohjelman. Lisäksi sisäministeri Mari Rantanen kertoo sisäministeriön toimenpiteistä. Tilaisuus lähetetään suorana verkkolähetyksenä tänään noin kello 13.30 alkaen.

Poliisikansanedustaja Mira Nieminen huumeiden käyttöhuoneista: “En voi sallia järjestäytyneen rikollisuuden tukemista missään muodossa”
Eduskunnassa äänestetään tänään kansalaisaloitteesta valvottujen käyttötilojen kokeilusta huumeita käyttäville. Perussuomalaisten poliisitaustainen kansanedustaja Mira Nieminen ei hyväksy järjestäytyneen rikollisuuden tukemista sallimalla laittomat aineet missään muodossa. Huumeiden käyttäjät tarvitsevat apua ja tukea huumeiden käytön lopettamiseen, eivät sen jatkamiseksi.

Oikeusministeriö arvioi pakkokeinolain muutostarpeet – tavoitteena muun muassa tehostaa järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa
Oikeusministeriö on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on arvioida pakkokeinolain muutostarpeet ja valmistella tarvittavat lakimuutokset. Hanke toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi.

Taistelu järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan tuottaa monenlaista tulosta – ruotsalaisjengit valtaavat nyt Norjan huumemarkkinoita
Samaan aikaan kun Ruotsin poliisi on kiihdyttänyt toimiaan paikallisia rikollisjengejä vastaan, nämä ovat siirtyneet yhä enenevässä määrin rötöstelemään rajan taakse Norjaan. Ilmiö on ainutlaatuinen Norjan rikoshistoriassa ja kasvaa kaiken aikaa. Viranomaisten mukaan huumerikollisuudessa on kyse jo uhasta yhteiskunnalle.

Ampuma-aserikosten rangaistukset kiristyvät – oikeusministeri Leena Meri: “Uudella sääntelyllä pyritään erityisesti torjumaan järjestäytynyttä rikollisuutta”
Hallitus esittää aserikoksia koskevan lainsäädännön merkittävää uudistusta. Hallitusohjelman mukaisesti törkeän ampuma-aserikoksen vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta. Jatkossa tästä rikoksesta tuomittaisiin pääsääntöisesti ehdoton vankeusrangaistus.
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää