Sosialidemokraatit petraavat kuin sika juoksua ruotsidemokraattien kopioimisessa. Uusimman vaalilupauksen mukaan demarit lupaavat panna kaikki maahanmuuttajat koulunpenkille. Ilman ruotsin kielen taitoa ei tukiluukulle sen jälkeen ole asiaa.
– Voidakseen elää täyttä elämää Ruotsissa on osattava ruotsia, tiivistää valtiovarainministeri Magdalena Andersson. Vaatimus kielitaidosta sisältyy Anderssonin ja työministeri Ylva Johanssonin esittelemiin sosialidemokraattien uusiin linjauksiin maahanmuuttopolitiikassa.
Turvapaikanhakijoiden, oleskeluluvan jo saaneiden ja myös ihan vaan tavallisten siirtolaisten on Aftonbladet-lehden mukaan osattava solkata ruotsia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että henkilön on osallistuttava aktiivisesti valtion tarjoamaan kielikoulutukseen. Jos koulunkäynti ei maistu, loppuvat sosiaalituet. Tosin sosiaalituet katoavat kaikilta ja niiden uudeksi nimeksi tulee elatustuki. Aikamoinen myllerrys siis.
Pitemmällä tähtäimellä Ruotsiin on tulossa kansalaiskoe, jolla karsitaan hyvät akanoista. Kokeen läpäissyt voi saada pysyvän oleskeluluvan. Kyseessä on selvä tiukennus maahanmuuttopolitiikkaan ja osoitus demarien aktiivisuudestatällä saralla näin vaalien alla. Joka taas johtunee ruotsidemokraattien jatkuvasti nousevista kannatusluvuista.
Ruotsissa asuminen ja oleminen ei ole itsestäänselvyys, vaan se on ansaittava. Kielenopetus aiotaan ulottaa myös heihin, jolla jo on Ruotsin kansalaisuus, erityisesti naisiin ja vielä erityisemmin kotiäiteihin. Kyse on tasa-arvosta yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla.
Ruotsi tarjoaa maahantulijoille tukea ja mahdollisuuksia mutta sen vastapainoksi henkilön on tehtävä kaikkensa työllistyäkseen ja pärjätäkseen itsenäisesti yhteiskunnan jäsenenä. Ilman paikallisen kielen taitoa se ei onnistu ja siksi uuden kansalaisuusohjelman iskulause kuuluukin: “Kaikkien jotka asuvat Ruotsissa on osattava ruotsia”.
Sosialidemokraattien vaalilupauksiin liittyvänä tavoitteena on Euroopan alhaisin työttömyysprosentti vuonna 2020. Tavoitteeseen päästään integroimalla maahanmuuttajat yhä paremmin yhteiskuntaan ja saamalla heidät mahdollisimman nopeasti mukaan työelämään.