Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Hallitus pyrkii väkisin runnomaan läpi nykyistä huonomman sote-mallin – perussuomalaiset eivät hyväksy tilannetta, jossa hoitoon pääsy vaikeutuu ja sote-ammattilaisten työoloja heikennetään

24.05.2021 |13:03

Perussuomalaisten mukaan hallituksen sote-uudistuksen keskeinen ongelma on kustannusten kasvu, jolloin uudistus toteutuessaan tarkoittaisi säästöjä henkilöstöstä ja palveluista. – Hallitus ei ole onnistunut ratkaisemaan hoitoon pääsyä, vaikka se on juuri ydinkysymys, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen toteaa.

Oppositiopuolueet ovat tänään kertoneet tekevänsä yhteisen välikysymyksen hallituksen sote-uudistuksesta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen toteaa, että tapa, jolla hallituspuolueet runnovat sote-uudistusta läpi valiokunnassa piittaamatta eduskunnan vakiintuneista toimintatavoista pakotti perussuomalaiset kokoomuksen kanssa tekemään välikysymyksen.

– Sosiaali- ja terveyspalveluissa on kyse äärimmäisen tärkeistä asioista eli kansalaistemme hyvinvoinnista ja terveydestä. Alalla työskentelee satojatuhansia ammattilaisia ja terveydenhuollon menot ovat yli 20 miljardia euroa vuodessa.

Asiantuntijat kyseenalaistaneet rahoitusmallin

Juvonen huomauttaa, että asiantuntijakuulemisissa hallituksen sote-mallista paljastui lukuisia epäkohtia ja puutteita.

– Asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet rahoitusmallin. On selvinnyt esimerkiksi, että malli ei vähennä kustannuksia, mutta se aiheuttaa mittavat, jopa yli kolmen miljardin, muutoskustannukset vuoteen 2031 mennessä. Sote-malli vaarantaa yliopistosairaaloiden toimintakyvyn, uhkaa lakkauttaa päivystyssairaaloita ja johtaa HUS:n alueella satojen miljoonien rahoitusvajeeseen.

Juvonen sanoo, että hallituksen sote-malli ei tuo uusia työpaikkoja kuin ainoastaan hallintotehtäviin. Sen sijaan malli uhkaa vähentää hoitavia käsiä.

– Perussuomalaiset eivät voi hyväksyä tilannetta, jossa hoitoon pääsy vaikeutuu ja samalla jo ennestään koronakriisin aikana ahtaalle ajettujen sote-ammattilaisten työoloja heikennetään. Emme hyväksy jopa 1 500 henkilötyövuoden vähennyspainetta muun muassa Uudellamaalla.

Hallitus ei ole löytänyt ratkaisua yhteen pahimmista ongelmista eli vanhustenhuollon hoitajamitoitukseen.

– Säästöpaineet uhkaavat johtaa siihen, että vanhusten hoivapalvelut hoidetaan tulevaisuudessa halvimmalla mahdollisella työvoimalla, eli ulkomailta tuotavilla, jopa kielitaidoltaan puutteellisilla hoiva-avustajilla. Perussuomalaiset vastustavat hoivapalvelujen kurjistamista ja me vaadimme, että hoitoalalla työskentelyn edellytyksenä on Suomen kansalliskielten riittävä osaaminen. Tämä varmistaa potilasturvallisuuden, Juvonen sanoo.

Hoivan saatavuus vaarantumassa

Sote-uudistuksen toteutuessa kansalaiset eivät välttämättä saa oikeaa diagnoosia tai lähetettä asiantuntijalle. Perussuomalaiset eivät hyväksy kehitystä, jossa hyvän hoivan saatavuus on entistä enemmän kiinni henkilön omasta varallisuudesta.

– Emme hyväksy tilannetta, jossa kelakorvausten karsimisen takia vähävaraiset kansalaiset joutuvat miettimään ylityöllistettyjen terveyskeskusten jonossa, onko patti syöpäkasvain vai ei. Jo nyt julkisen sektorin kautta erikoissairaanhoitoon pääsy kestää liian kauan.

– Haluammeko, että tulevaisuudessa, kun patti löytyy, niin ihminen ei saa diagnoosia eikä hoitoon pääse ajoissa, mutta rikkaat voivat mennä asiantuntijalle ja hoitoon. Tämä tapahtuu, jos esimerkiksi Kela-korvauksia ollaan leikkaamassa yksityisistä lääkärikäynneistä, Juvonen huomauttaa.

Perusasiat olisi pitänyt laittaa kuntoon

Perussuomalaiset katsoo, että jos uudistus on huonompi kuin nykytila, uudistus on parempi jättää tekemättä.

– Uudistus ei paranna suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia, mutta se ei myöskään paranna demokratian tilaa Suomessa. Uudistus uhkaa viedä päätösvallan kunnilta, mutta myös tehdä hyvinvointialueista kumileimasimia, joilla ei ole päätösvaltaa, kun hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö toimivat kirstunvartijoina. Pienet kunnat uhkaavat jäädä maakuntavaltuustoissa kokonaan ilman edustusta, Juvonen sanoo.

Hän kysyy, ymmärtääkö hallitus, mihin sen esittämä malli johtaa.

– Jos hallitus ymmärtää, niin miksi härkäpäisesti viedään tällaista uudistusta eteenpäin? Hallituksen ajaman sote-uudistusmallin myötä vanhustenhoidon tilanne repaleistuu ja välimatkat hoitoon pääsyssä kasvavat ja aikataulu on epärealistinen.

– Selko-sote puuttuu, eli pakettiin on ympätty mukaan liian paljon kaikkea, vaikka perusasiat olisi ensinnä pitänyt laittaa kuntoon. Ydintehtävä on unohdettu, ja siksi lääkäriin pääsy, sairauksien ennaltaehkäisy, vanhusten kotihoito ja kustannusten kasvu ovat niitä, jotka huolestuttavat.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää