PS ARKISTO
Hallitus pyrkii väkisin runnomaan läpi nykyistä huonomman sote-mallin – perussuomalaiset eivät hyväksy tilannetta, jossa hoitoon pääsy vaikeutuu ja sote-ammattilaisten työoloja heikennetään
Perussuomalaisten mukaan hallituksen sote-uudistuksen keskeinen ongelma on kustannusten kasvu, jolloin uudistus toteutuessaan tarkoittaisi säästöjä henkilöstöstä ja palveluista. – Hallitus ei ole onnistunut ratkaisemaan hoitoon pääsyä, vaikka se on juuri ydinkysymys, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen toteaa.
Oppositiopuolueet ovat tänään kertoneet tekevänsä yhteisen välikysymyksen hallituksen sote-uudistuksesta.
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen toteaa, että tapa, jolla hallituspuolueet runnovat sote-uudistusta läpi valiokunnassa piittaamatta eduskunnan vakiintuneista toimintatavoista pakotti perussuomalaiset kokoomuksen kanssa tekemään välikysymyksen.
– Sosiaali- ja terveyspalveluissa on kyse äärimmäisen tärkeistä asioista eli kansalaistemme hyvinvoinnista ja terveydestä. Alalla työskentelee satojatuhansia ammattilaisia ja terveydenhuollon menot ovat yli 20 miljardia euroa vuodessa.
Asiantuntijat kyseenalaistaneet rahoitusmallin
Juvonen huomauttaa, että asiantuntijakuulemisissa hallituksen sote-mallista paljastui lukuisia epäkohtia ja puutteita.
– Asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet rahoitusmallin. On selvinnyt esimerkiksi, että malli ei vähennä kustannuksia, mutta se aiheuttaa mittavat, jopa yli kolmen miljardin, muutoskustannukset vuoteen 2031 mennessä. Sote-malli vaarantaa yliopistosairaaloiden toimintakyvyn, uhkaa lakkauttaa päivystyssairaaloita ja johtaa HUS:n alueella satojen miljoonien rahoitusvajeeseen.
Juvonen sanoo, että hallituksen sote-malli ei tuo uusia työpaikkoja kuin ainoastaan hallintotehtäviin. Sen sijaan malli uhkaa vähentää hoitavia käsiä.
– Perussuomalaiset eivät voi hyväksyä tilannetta, jossa hoitoon pääsy vaikeutuu ja samalla jo ennestään koronakriisin aikana ahtaalle ajettujen sote-ammattilaisten työoloja heikennetään. Emme hyväksy jopa 1 500 henkilötyövuoden vähennyspainetta muun muassa Uudellamaalla.
Hallitus ei ole löytänyt ratkaisua yhteen pahimmista ongelmista eli vanhustenhuollon hoitajamitoitukseen.
– Säästöpaineet uhkaavat johtaa siihen, että vanhusten hoivapalvelut hoidetaan tulevaisuudessa halvimmalla mahdollisella työvoimalla, eli ulkomailta tuotavilla, jopa kielitaidoltaan puutteellisilla hoiva-avustajilla. Perussuomalaiset vastustavat hoivapalvelujen kurjistamista ja me vaadimme, että hoitoalalla työskentelyn edellytyksenä on Suomen kansalliskielten riittävä osaaminen. Tämä varmistaa potilasturvallisuuden, Juvonen sanoo.
Hoivan saatavuus vaarantumassa
Sote-uudistuksen toteutuessa kansalaiset eivät välttämättä saa oikeaa diagnoosia tai lähetettä asiantuntijalle. Perussuomalaiset eivät hyväksy kehitystä, jossa hyvän hoivan saatavuus on entistä enemmän kiinni henkilön omasta varallisuudesta.
– Emme hyväksy tilannetta, jossa kelakorvausten karsimisen takia vähävaraiset kansalaiset joutuvat miettimään ylityöllistettyjen terveyskeskusten jonossa, onko patti syöpäkasvain vai ei. Jo nyt julkisen sektorin kautta erikoissairaanhoitoon pääsy kestää liian kauan.
– Haluammeko, että tulevaisuudessa, kun patti löytyy, niin ihminen ei saa diagnoosia eikä hoitoon pääse ajoissa, mutta rikkaat voivat mennä asiantuntijalle ja hoitoon. Tämä tapahtuu, jos esimerkiksi Kela-korvauksia ollaan leikkaamassa yksityisistä lääkärikäynneistä, Juvonen huomauttaa.
Perusasiat olisi pitänyt laittaa kuntoon
Perussuomalaiset katsoo, että jos uudistus on huonompi kuin nykytila, uudistus on parempi jättää tekemättä.
– Uudistus ei paranna suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia, mutta se ei myöskään paranna demokratian tilaa Suomessa. Uudistus uhkaa viedä päätösvallan kunnilta, mutta myös tehdä hyvinvointialueista kumileimasimia, joilla ei ole päätösvaltaa, kun hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö toimivat kirstunvartijoina. Pienet kunnat uhkaavat jäädä maakuntavaltuustoissa kokonaan ilman edustusta, Juvonen sanoo.
Hän kysyy, ymmärtääkö hallitus, mihin sen esittämä malli johtaa.
– Jos hallitus ymmärtää, niin miksi härkäpäisesti viedään tällaista uudistusta eteenpäin? Hallituksen ajaman sote-uudistusmallin myötä vanhustenhoidon tilanne repaleistuu ja välimatkat hoitoon pääsyssä kasvavat ja aikataulu on epärealistinen.
– Selko-sote puuttuu, eli pakettiin on ympätty mukaan liian paljon kaikkea, vaikka perusasiat olisi ensinnä pitänyt laittaa kuntoon. Ydintehtävä on unohdettu, ja siksi lääkäriin pääsy, sairauksien ennaltaehkäisy, vanhusten kotihoito ja kustannusten kasvu ovat niitä, jotka huolestuttavat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vanhusten hoito hoitajamitoitus rahoitus sote-uudistus palvelut Kunnat Terveydenhuolto Velkaantuminen perussuomalaiset Arja Juvonen hallitus Välikysymys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten keskeinen tavoite on käyttää viisaasti veronmaksajien rahoja: ”Menojen priorisointi ja maltillinen verotus hyödyttävät sekä työntekijöitä että yrittäjiä”
Perussuomalaiset ja kokoomus suunnittelevat opposition yhteistä välikysymystä – Tavio: “Kestävyysvaje ei katoa uudella hallintohimmelillä”
Meri: Suomen ja kuntien tie – velkaa ja veroja
PS: Sote-esityksessä viedään suuremmilta alueilta rahat ja pienemmiltä päätösvalta – palvelutasosta puhumattakaan
Lakialoite suolistosyöpäseulonnoista etenee – Juvonen: “Kun uskoo asiaansa, sitkeys palkitaan ja oppositiostakin voi vaikuttaa”
Juvonen: Puhejudo ei aina riitä vanhustenhoidossa – tarvitaan suunnitelma vaarallisten tilanteiden varalle
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää