PS ARKISTO
Hallitus pyrkii väkisin runnomaan läpi nykyistä huonomman sote-mallin – perussuomalaiset eivät hyväksy tilannetta, jossa hoitoon pääsy vaikeutuu ja sote-ammattilaisten työoloja heikennetään
Perussuomalaisten mukaan hallituksen sote-uudistuksen keskeinen ongelma on kustannusten kasvu, jolloin uudistus toteutuessaan tarkoittaisi säästöjä henkilöstöstä ja palveluista. – Hallitus ei ole onnistunut ratkaisemaan hoitoon pääsyä, vaikka se on juuri ydinkysymys, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen toteaa.
Oppositiopuolueet ovat tänään kertoneet tekevänsä yhteisen välikysymyksen hallituksen sote-uudistuksesta.
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen toteaa, että tapa, jolla hallituspuolueet runnovat sote-uudistusta läpi valiokunnassa piittaamatta eduskunnan vakiintuneista toimintatavoista pakotti perussuomalaiset kokoomuksen kanssa tekemään välikysymyksen.
– Sosiaali- ja terveyspalveluissa on kyse äärimmäisen tärkeistä asioista eli kansalaistemme hyvinvoinnista ja terveydestä. Alalla työskentelee satojatuhansia ammattilaisia ja terveydenhuollon menot ovat yli 20 miljardia euroa vuodessa.
Asiantuntijat kyseenalaistaneet rahoitusmallin
Juvonen huomauttaa, että asiantuntijakuulemisissa hallituksen sote-mallista paljastui lukuisia epäkohtia ja puutteita.
– Asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet rahoitusmallin. On selvinnyt esimerkiksi, että malli ei vähennä kustannuksia, mutta se aiheuttaa mittavat, jopa yli kolmen miljardin, muutoskustannukset vuoteen 2031 mennessä. Sote-malli vaarantaa yliopistosairaaloiden toimintakyvyn, uhkaa lakkauttaa päivystyssairaaloita ja johtaa HUS:n alueella satojen miljoonien rahoitusvajeeseen.
Juvonen sanoo, että hallituksen sote-malli ei tuo uusia työpaikkoja kuin ainoastaan hallintotehtäviin. Sen sijaan malli uhkaa vähentää hoitavia käsiä.
– Perussuomalaiset eivät voi hyväksyä tilannetta, jossa hoitoon pääsy vaikeutuu ja samalla jo ennestään koronakriisin aikana ahtaalle ajettujen sote-ammattilaisten työoloja heikennetään. Emme hyväksy jopa 1 500 henkilötyövuoden vähennyspainetta muun muassa Uudellamaalla.
Hallitus ei ole löytänyt ratkaisua yhteen pahimmista ongelmista eli vanhustenhuollon hoitajamitoitukseen.
– Säästöpaineet uhkaavat johtaa siihen, että vanhusten hoivapalvelut hoidetaan tulevaisuudessa halvimmalla mahdollisella työvoimalla, eli ulkomailta tuotavilla, jopa kielitaidoltaan puutteellisilla hoiva-avustajilla. Perussuomalaiset vastustavat hoivapalvelujen kurjistamista ja me vaadimme, että hoitoalalla työskentelyn edellytyksenä on Suomen kansalliskielten riittävä osaaminen. Tämä varmistaa potilasturvallisuuden, Juvonen sanoo.
Hoivan saatavuus vaarantumassa
Sote-uudistuksen toteutuessa kansalaiset eivät välttämättä saa oikeaa diagnoosia tai lähetettä asiantuntijalle. Perussuomalaiset eivät hyväksy kehitystä, jossa hyvän hoivan saatavuus on entistä enemmän kiinni henkilön omasta varallisuudesta.
– Emme hyväksy tilannetta, jossa kelakorvausten karsimisen takia vähävaraiset kansalaiset joutuvat miettimään ylityöllistettyjen terveyskeskusten jonossa, onko patti syöpäkasvain vai ei. Jo nyt julkisen sektorin kautta erikoissairaanhoitoon pääsy kestää liian kauan.
– Haluammeko, että tulevaisuudessa, kun patti löytyy, niin ihminen ei saa diagnoosia eikä hoitoon pääse ajoissa, mutta rikkaat voivat mennä asiantuntijalle ja hoitoon. Tämä tapahtuu, jos esimerkiksi Kela-korvauksia ollaan leikkaamassa yksityisistä lääkärikäynneistä, Juvonen huomauttaa.
Perusasiat olisi pitänyt laittaa kuntoon
Perussuomalaiset katsoo, että jos uudistus on huonompi kuin nykytila, uudistus on parempi jättää tekemättä.
– Uudistus ei paranna suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia, mutta se ei myöskään paranna demokratian tilaa Suomessa. Uudistus uhkaa viedä päätösvallan kunnilta, mutta myös tehdä hyvinvointialueista kumileimasimia, joilla ei ole päätösvaltaa, kun hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö toimivat kirstunvartijoina. Pienet kunnat uhkaavat jäädä maakuntavaltuustoissa kokonaan ilman edustusta, Juvonen sanoo.
Hän kysyy, ymmärtääkö hallitus, mihin sen esittämä malli johtaa.
– Jos hallitus ymmärtää, niin miksi härkäpäisesti viedään tällaista uudistusta eteenpäin? Hallituksen ajaman sote-uudistusmallin myötä vanhustenhoidon tilanne repaleistuu ja välimatkat hoitoon pääsyssä kasvavat ja aikataulu on epärealistinen.
– Selko-sote puuttuu, eli pakettiin on ympätty mukaan liian paljon kaikkea, vaikka perusasiat olisi ensinnä pitänyt laittaa kuntoon. Ydintehtävä on unohdettu, ja siksi lääkäriin pääsy, sairauksien ennaltaehkäisy, vanhusten kotihoito ja kustannusten kasvu ovat niitä, jotka huolestuttavat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vanhusten hoito hoitajamitoitus rahoitus sote-uudistus palvelut Kunnat Terveydenhuolto Velkaantuminen perussuomalaiset Arja Juvonen hallitus Välikysymys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten keskeinen tavoite on käyttää viisaasti veronmaksajien rahoja: ”Menojen priorisointi ja maltillinen verotus hyödyttävät sekä työntekijöitä että yrittäjiä”
Perussuomalaiset ja kokoomus suunnittelevat opposition yhteistä välikysymystä – Tavio: “Kestävyysvaje ei katoa uudella hallintohimmelillä”
Meri: Suomen ja kuntien tie – velkaa ja veroja
PS: Sote-esityksessä viedään suuremmilta alueilta rahat ja pienemmiltä päätösvalta – palvelutasosta puhumattakaan
Lakialoite suolistosyöpäseulonnoista etenee – Juvonen: “Kun uskoo asiaansa, sitkeys palkitaan ja oppositiostakin voi vaikuttaa”
Juvonen: Puhejudo ei aina riitä vanhustenhoidossa – tarvitaan suunnitelma vaarallisten tilanteiden varalle
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Ruotsissa vietettiin hiljainen hetki Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistolle – tuhannet huusivat suosionosoituksia Malmössä
Ruotsissa järjestettiin viikko sitten mielenosoituksia, joissa kunnioitettiin Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistoa.
Eurooppaan vyöryi 10 vuodessa 4,5 miljoonaa Syyrian pakolaista – nyt kielteisen turvapaikkapäätökseen saaneet halutaan palauttaa turvalliseen kotimaahansa
Pelkästään Syyriasta on tullut 4,5 miljoonaa ihmistä Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää vuoden 2015 jälkeen. Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja luvattomaan siirtolaisuuteen on kuitenkin muuttunut radikaalisti EU:n alueella vajaassa vuosikymmenssä. Nyt ainakin vaille turvapaikkaa jääneet halutaan palauttaa takaisin kotimaihinsa.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää