Torstain hallituksen kyselytunnilla kuultiin lupaus siitä, että hallitus tekee enemmän koulurauhan lisäämiseksi ja oppilaiden ahdistuksen vähentämiseksi. Asia nousi esille kun perussuomalaisten kansanedustaja Sara Seppänen kysyi erityisesti tyttöjen kohtaamasta ahdistuksesta.

Meidän nuorillamme on hätä, sanoi Sara Seppänen.

– Viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan tyttöjen ahdistus on kasvanut. Sen mukaan suuressa osassa kouluista jopa lähes puolet 8.- ja 9.-luokkalaisista tytöistä kokee olonsa ahdistuneeksi. Ahdistus näkyy jaksamisessa, ja kiinnostus oppimista kohtaan laskee.

– Ilmiö näkyy kaikissa länsimaissa, eikä syitä tarvitse etsiä kaukaa. Ahdistuksen taustalla on muun muassa ulkonäköpaineita ja koulustressiä. Erityisesti kännyköiden ja sosiaalisen median liikakäyttö ja niissä leviävä vääristynyt kuva elämästä on tähän kytköksissä, Seppänen toteaa.

Aiheesta tulee jatkuvasti lisää tutkimusnäyttöä.

– Liikunnan ja leikin sijaan hukutaan luureihin. Tästä kärsivät erityisesti lapset, joilla on neuropsykologisia haasteita.

– Arvoisa opetusministeri Henriksson, tämä on koko yhteiskuntaa koskettava ongelma, ja vastuu on ennen kaikkea vanhemmilla, mutta minkälaisia toimia koulumaailmassa voidaan tehdä kotien tueksi tässä asiassa? Seppänen kysyi.

Kouluihin aikuisia, joiden puoleen kääntyä

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson kiitteli vastauspuheenvuorossaan Seppästä hyvästä kysymyksestä ja myönsi tyttöjen hädän.

– Suuri osa lapsista ja nuorista voi edelleen hyvin, mutta edelleen tilanne on se, että mitä tyttöihin tulee, niin tilanne on huonontunut. Ja kysyjä, edustaja, on siinä aivan oikeassa, että tämä on asia, mikä meidän pitää ottaa vakavasti. Sen takia me tarvitsemme toimivan opiskeluhuollon. Lasten ja nuorten pitää tietää, että jos tuntuu ahdistavalta, on joku vanhempi ihminen, jonka puoleen voi kääntyä. Me tarvitsemme poikkihallinnollista työtä, me tarvitsemme työrauhaa.

– Tämän johdostahan hallitus tekee paljon toimenpiteitä nyt, ja tänään me olemme tehneet erittäin hyvän päätöksen, jolla me haluamme myös lisätä työrauhaa kouluihin: tulemme lisäämään kolme vuosiviikkotuntia alakouluun, kaksi vuosiviikkotuntia luokille 1 ja 2 ja sitten yhden vuosiviikkotunnin 3.-6. luokalle.

– Kyseessä on äidinkielen ja matematiikan vahvistaminen. Luulemme, että myös tällä toimenpiteellä ja sillä, että hallitus nyt panostaa perusopetukseen, on vaikutusta. Mutta toki meidän on myös tehtävä enemmän, jotta jokainen lapsi tuntee olonsa turvalliseksi ja voi puhua hyvinvoinnista aikuisten kanssa riittävän ajoissa, Henriksson sanoi.

SUOMEN UUTISET