

MATTI MATIKAINEN
Hallitus päätti viimein äänestää metsäteollisuutta rankaisevaa EU:n taksonomiaesitystä vastaan – Mäkelä: Todennäköisesti asiaan on jo liian myöhäistä vaikuttaa
Suuri valiokunta muodosti tänään Suomen kannan EU:n taksonomiaan ja metsäkysymykseen. Valiokunta yhtyi Suomen hallituksen viime tingassa muodostamaan kantaan, että Suomen on äänestettävä komission esitystä vastaan, vaikka vihreät ja vasemmistoliitto äänestivätkin vastoin hallituksen linjaa. Perussuomalaisten mielestä hallitus muodosti kantansa aivan liian myöhään.
Perussuomalaisten valiokuntaryhmän mielestä on hallitukselta kestämätöntä toimintaa ja johtajuuden puutetta, että tällaisessa kansallisen edunvalvonnan kannalta keskeisessä kysymyksessä kannanmuodostus on myöhässä eivätkä hallituksen omat rivit pysy suorina. Hallituksessa luotettiin siihen, että oppositio tukee suomalaista metsäteollisuutta ja metsien käyttöä.
– Meidän mielestämme kanta otettiin aivan liian myöhään. Asiassa olisi pitänyt vaikuttaa ennakkoon jo silloin kun se oli vielä komission käsittelyssä. Asiaan ei vaikutettu sen vuoksi, että hallitus ei pystynyt muodostamaan yhtenäistä kantaa sisäisten erimielisyyksien takia, eli siellä oltiin vihreiden ja vasemmistoliiton panttivankeina ja annettiin tilanteen luisua tähän pisteeseen, kertoo suuren valiokunnan 1. varapuheenjohtaja Jani Mäkelä.
Oppositiolta yhteinen eriävä mielipide
Tässä kohtaa asiaan vaikuttaminen alkaa olla jo auttamattomasti liian myöhäistä. Hallituksen viivyttelyn takia Suomi ei pystynyt vaikuttamaan yhtenäisellä linjalla eikä hakemaan tuekseen liittolaismaita silloin, kun asiaan olisi vielä voinut vaikuttaa. Nyt Suomi joutuu äänestämään ”eitä” kahdestaan Ruotsin kanssa, joka todennäköisesti ei enää auta mitään.
Perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit jättivät asiasta oppositiopuolueiden yhteisen eriävän mielipiteen kannustaakseen hallitusta korjaamaan EU-politiikkansa suuntaa. Opposition mielestä on tärkeää, että Suomella on yhtenäinen viesti komission ja jäsenmaiden suuntaan erityisesti kriittisen tärkeissä kysymyksissä. On myös pidettävä huoli siitä, että Suomi palaa korkean ennakkovaikuttamisen tasoon.
Taksonomia suomeksi
Sanahirviö ”taksonomia” tarkoittaa kansantajuisesti selitettynä sitä, että EU asettaa asioille luokituksia sen mukaan, miten ympäristöystävällisiksi ja ilmastonmuutosta ehkäiseviksi ne EU:n toimesta katsotaan. Jos jotain asiaa ei katsota ympäristöystävälliseksi tai ilmastonmuutosta estäväksi, se johtaa asian kannalta epäedullisiin vaikutuksiin esimerkiksi rahoituksen saannin tai sijoitusten suhteen. Se saattaa aiheuttaa asialle myös ylimääräistä byrokratiaa ja ylimääräisiä maksuja.
– Tässä kyseisessä luokittelussa oltaisiin tekemässä epäedullisia luokituksia metsien käytön ja metsäteollisuuden kannalta. Tästä asiasta käytiin tänään vääntöä suuressa valiokunnassa, että Suomi äänestäisi kyseistä delegoitua säädöstä vastaan EU:ssa, Mäkelä selventää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- taksonomia metsät EU-kolmissio eduskunnan suuri valiokunta ympäristöystävällisyys eriävä mielipide oppositio Ilmastonmuutos EU-politiikka Jani Mäkelä Metsäteollisuus Ruotsi Vasemmistoliitto vihreät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU uhkaa omaa ja Suomen ruoantuotantoa – Huhtasaari ja Hakkarainen: “Ilmastohulluuden nimissä tehtävä tuhotyö jatkuu”

PS-mepit: Ilmastohulluuden nimissä tehtävä tuhotyö jatkuu – EU suunnittelee turpeen täyskieltoa, toiminta uhkaa jo Suomen ruoantuotantoa

EU ulottaa päätösvaltansa metsien kaatoon – Tavio: Hävytön vallansiirto

Koko hallitus on sitoutunut ilmastopolitiikkaan, joka kurjistaa kansalaista ja heikentää kilpailukykyä – “Hallituksessa on puolueita, jotka ovat täysin sokean ilmastofanatismin kourissa”

Perussuomalaisen Nuorison EU-poliittinen ohjelma julkaistu: “Jos EU-politiikka ei enää ole uudistettavissa, on Suomen erottava EU:sta”

Suomi hävisi taas EU:ssa – Tavio: “Keskusta petti metsänomistajat”

Oppositiopuolueet: EU-taksonomian kriteerit Suomen edun vastaisia
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää