

PS ARKISTO
Hallitus ottaa miljardeja uutta velkaa, kohdistaa varoja vääriin kohteisiin – perussuomalaiset hakisi säästöjä maahanmuutosta: ”Eurooppa ei kykene ratkaisemaan Afrikan ja Lähi-idän ongelmia”
Perussuomalaiset jättää torstaina hallitukselle välikysymyksen maahanmuuttopolitiikasta ja taloudesta. Keskeinen asia välikysymyksen taustalla on valmistelussa oleva ulkomaalaislain muutos, jonka jälkeen Suomi olisi Länsi-Euroopan liberaalein maa perheenyhdistämisessä ja monella muullakin maahanmuuttopolitiikan osa-alueella.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että hallitus ottaa liikaa velkaa ja kohdistaa julkisia varoja vääriin asioihin.
– Perussuomalaiset kritisoi yleisestikin maahanmuuttopolitiikkaa. Kuitenkin erityisesti tässä tilanteessa, jossa meillä on seitsemän miljardia alijäämäinen budjetti, velkasuhteelle ei ole tapahtunut mitään, eikä rakenteellisia uudistuksia ole edes tulossa, on hyvin huolestuttavaa, että hallitus on valmis lisäämään muun muassa maahanmuuton kustannuksia, perussuomalaisten Purra sanoi eilen MTV-kanavalla Asian ytimessä -ohjelmassa.
Suomen ei pitäisi olla houkuttelevampi kohde
Keskeinen asia välikysymyksen taustalla on myös hallituksen valmistelussa oleva ulkomaalaislain muutos, joka olisi tekemässä perheenyhdistämisestä entistä helpompaa. Esimerkiksi Suomeen yksin tulleen ja täältä turvapaikan saaneen alaikäisen lapsen tai nuoren perheenjäsenet saisivat jatkossa lähes automaattisesti oleskeluluvan.
Lakimuutoksen pelätään johtavan siihen, että Suomeen alettaisiin lähettämään entistä enemmän yksin Suomeen tulevia, niin sanottuja ankkurilapsia nimenomaan perheenyhdistämistarkoituksessa.
Purra sanoo, että vaikka perheenyhdistämisen helpottaminen on ongelmallista jo itsessään, erityisen ongelmallista se on juuri nyt. Hallituksen esityksen jälkeen Suomi olisi Länsi-Euroopan liberaalein maa perheenyhdistämisessä ja monella muullakin maahanmuuttopolitiikan osa-alueella.
– Afganistanin tilanne, Valko-Venäjän tilanne ja monet muut seikat maailmassa kertovat siitä, että vuoden 2015 kaltaisen siirtolaiskriisin toistuminen ei ole enää kaukainen uhka. Tässä tilanteessa Suomen ei missään nimessä pitäisi olla houkuttelevampi kohde kuin naapurimaamme tai muut EU-maat.
– Kun siirtolaiset pääsevät Schengen-alueelle, niin salakuljettajat osaavat kyllä neuvoa, mihin maahan turvapaikkahakemus kannattaa jättää, Purra sanoo.
Maahanmuuttovirastoltakin kritiikkiä hallitukselle
Perheenyhdistämisen helpottamista koskevaa hallituksen esitysluonnosta ovat aiemmin kritisoineet jo poliisi sekä Migri. Pääministeri Sanna Marinin johtaman punaviherhallituksen maahanmuuttopolitiikka myös poikkeaa merkittävästi naapurimaista.
– Esimerkiksi Ruotsi ja Tanska ovat kiristämässä ja osin jo kiristäneet maahanmuuttopolitiikkaansa. Suomi kulkee siis yleiseurooppalaisessa katsannossa aivan väärään suuntaan. Suomelle olisi tässä tilanteessa tärkeintä, että emme ainakaan erottuisi naapurimaista, Purra sanoo.
Hän huomauttaa, että perussuomalaiset toki edelleen ajaa Suomeen vielä tiukempaakin maahanmuuttolinjaa.
– Toisaalta perussuomalaisten linja ei olisi merkittävästi tiukempi kuin esimerkiksi Tanskan sosiaalidemokraattisella hallituksella, jonka tavoitteena on humanitaarisen maahanmuuton lopettaminen ja painopisteen siirtäminen järkevämpään ja kustannustehokkaampaan auttamiseen.
Perussuomalaisten linja humanitaarisen auttamisen suhteen on selkeä: auttamisen tulee tapahtua pakolaisleireillä kriisien lähialueilla.
– Kaikki auttamisen painopisteet pitää siirtää lähialueilla tapahtuvaan auttamiseen. Se on sekä taloudellisesti että inhimillisesti huomattavasti tehokkaampaa, koska samalla rahalla voidaan tällöin auttaa suurempaa määrää ihmisiä. Lisäksi, kun tilanne lähtömaassa helpottuu, tavoitteena tietenkin pitää olla, että ihmiset pystyvät palaamaan kotimaahansa, Purra sanoo.
EU-ratkaisuja turha odottaa
EU-tasolla yhteisten ratkaisujen löytäminen siirtolais- ja turvapaikanhakukysymyksiin on kankeaa. Purra katsoo syyn olevan siinä, että EU-maiden intressit ovat hyvin erilaisia keskenään.
– EU-maiden intressit vaihtelevat riippuen esimerkiksi siitä, missä ne sijaitsevat, ovatko ne ulkorajavaltioita joihin pääsee merta pitkin tai onko esimerkiksi kyseessä pohjoisen Euroopan valtio, jossa on kattava sosiaaliturva.
– Kun turvapaikanhakijat pääsevät Schengen-alueelle, he pääsevät kulkemaan varsin vapaasti, vaikka eivät sinänsä olekaan vapaan liikkuvuuden piirissä. Tietyillä jäsenvaltioilla on intressinä päästää turvapaikanhakijat läpi, joillakin taas padota liike – ja joillakin mailla on toiveena, että turvapaikanhakijoiden paine ei kohdistuisi juuri sinne.
Purra ei usko, että yhteistä EU-tason sopimusta turvapaikanhakuun tai siirtolaisuuteen liittyen olisi tulossa jatkossakaan, sillä jäsenmaat ovat hyvin erimielisiä esimerkiksi taakanjakoon liittyen.
– Euroopan unioni ei kykene ratkaisemaan ongelmia, jotka ovat Afrikassa ja Lähi-idässä.
Kohti kansalaisuusperusteista sosiaaliturvaa
Perussuomalaiset katsoo, että maahanmuutosta olisi saatavissa merkittäviä kustannussäästöjä.
– Jos valikoisimme tänne tulijat sillä perusteella, että meille tulisi vain sellaisia ihmisiä, joista on oikeasti myös hyötyä. Samalla humanitaariseen maahanmuuttoon varatut rahat kohdistettaisiin vain kriisien lähialueille, Purra sanoo.
Perussuomalaiset esittää useita muitakin rakenteellisia uudistuksia, kuten työn ja yrittämisen verotuksen alentamista. Kenties merkittävin, myös maahanmuuttoon liittyvä muutosesitys on tavoite edetä kohti kansalaisuusperusteista sosiaaliturvajärjestelmää.
Kansalaisuusperusteinen sosiaaliturva edellyttäisi perustuslain muutosta.
– On kuitenkin selvää, että järjestelmämme, jossa on krooninen epäsuhta tulojen ja menojen välillä, vaatii uusia ratkaisuja. Meidän mielestämme on hyvin huolestuttavaa, että nyt etenemme vuodesta toiseen samanlaisella menopolitiikalla. Samalla on jopa kyseenalaistettu se, tarvitseeko velkaa maksaa koskaan takaisin, Purra sanoo.
Kaikilla ilmastotoimilla on hintalappunsa
Perussuomalaisten mielestä Suomen ei pidä pyrkiä tekemään olennaisesti kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa kuin kilpailijamaansa tai Euroopan unioni.
– Pienen maan, kuten Suomen, ei kannata tehdä virheitä ensimmäisenä, vaan voisimme oppia muilta mailta ja esimerkiksi katsoa, millaisiin teknologioihin voisimme satsata, Purra sanoo.
Hän jatkaa, että vaikka ilmastonmuutos onkin vakava uhka, ei tilannetta voi ratkaista sillä, että Suomi lisää kansalaistensa maksuja ja kurjistaa elämistä.
– Suomi tekee hyvin paljon jo nyt, mutta kyseenalaistamme sen, pitääkö meidän tehdä kaikkien eniten. Kaikilla ilmastotoimilla on hintalappunsa ja ilmastotoimilla voi olla myös negatiivisia vaikutuksia, kuten se, että monet ihmiset voivat jäädä työttömiksi tai verot ja maksut saattavat kasvaa. Maakunnissa moni saattaa jopa miettiä, onko työssäkäynti enää kannattavaa, kun bensalasku on niin suuri.
– Päästövähennyksiä pitäisi pyrkiä tekemään erityisesti siellä, missä se on edullisinta ja missä päästöjen vähentäminen on oleellisinta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ilmastotoimet siirtolaisvyöry humanitaarinen maahanmuutto Lähi-itä Euroopan unioni Ulkomaalaislaki Riikka Purra Afrikka Perheenyhdistäminen Sanna Marin Turvapaikanhakijat Suomi Sosiaaliturva perussuomalaiset hallitus talous Välikysymys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lakihanke alaikäisen turvapaikanhakijan perheenyhdistämisen helpottamisesta etenee: Tuleeko ankkurilapsista uusi keino saada turvapaikka Suomesta?

Migri tyrmää lakiesityksen perheenyhdistämisen helpottamiseksi – Ohisalo ei halua edes puhua ankkurilapsista

Perussuomalaiset tekee välikysymyksen maahanmuuttopolitiikasta ja taloudesta – suomalaisten hyvinvointi etusijalle

Lulu Ranne: Veroja kevennettävä, suomalaisten hyvinvoinnin kannalta epäoleellisista ja vahingollisista toiminnoista ja menoista on luovuttava

Purra: Seuraava yhteisvastuullinen, tulonsiirtoihin ja velkaan perustuva EU-paketti syötetään ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun teemalla – ”Suomalaisten tehtävä on maksaa”

Kristilliset ja kokoomus eivät lähteneet mukaan välikysymykseen taloudesta ja maahanmuuttopolitiikasta – Tavio: Puolueiden syy poisjäämiseen poliittinen strategia

Perussuomalaiset: Hallitus laajentaa taloudellisesti haitallista maahanmuuttoa – välikysymys on välttämätön

Perussuomalaisten välikysymys taloudesta ja maahanmuutosta – Mäkelä kehottaa demareita ”ottamaan mallia tanskalaisilta puolueveljiltään”

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Suomi ottaa 4,5 miljardia takkiin – hallitus hehkuttaa ”ilmaista rahaa”
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää