

PS ARKISTO
Hallitus leikkaamassa lapsikuolemaperheiltä – Koponen: “Lapsensa menettäneitä ei tule rangaista tällä tavoin”
Hallituksen laatiman perhevapaauudistuksen uskotaan lisäävän perheiden hyvinvointia ja tasa-arvoa. Mahdollinen uusi perhevapaauudistus rankaisisi kuitenkin lapsikuolemaperheitä todella kovalla kädellä, sillä läpi mennessään vanhempi saisi lapsen kuoleman jälkeen vanhempainpäivärahaa vain 12 arkipäivän ajalta, jonka jälkeen vanhempien tulisi uudistuksen mukaan palata takaisin töihin.
— Olen seurannut useiden lapsensa menettäneiden perheiden arkea menetyksen jälkeen, eikä kukaan heistä ole ollut valmis palaamaan normaaliin arkeen muutamien päivien päästä lapsensa kuolemasta, aloittaa perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen.
Lapsen kuolema vie vanhemmilta kaiken
Lapsen menettäminen on varmasti yksi pahimmista tilanteista, mitä kukaan voi kohdata. Lapsen kuolema vie monelta vanhemmalta kaiken. Lapsikuolemat ovat onneksi melko harvinaisia Suomessa, sillä vuosittain lapsia kuolee noin 300 ennen heidän 2-vuotissyntymäpäiväänsä. Jokainen näistä kuolemista on suuri inhimillinen tragedia, joka koskettaa yleensä laajaa ihmisjoukkoa.
Perhevapaauudistus jättää lapsikuolemaperheet uudistuksesta hyötyjien ulkopuolelle, sillä näiden perheiden etuuksia ollaan leikkaamassa ilman minkäänlaisia perusteluita. Koposen mielestä on pöyristyttävää, että hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on luonnehtinut perhevapaauudistusta rakkauden teoksi perheitä kohtaan.
— Tällaisenaan perhevapaauudistus vie kaiken menettäneiltä vielä lisää. Hallitusohjelmassa luvataan, että Suomi on entistä tasa-arvoisempi ja yhdenvertaisempi maa, jossa luottamus lisääntyy ja jokainen ihminen on arvokas. Lapsikuolemaperheiden on tätä uudistuksen läpi mennessä varmasti hyvin vaikea uskoa. Jokainen voi miettiä, onko vain 12 päivää riittävä aika toipua lapsen kuolemasta ja palata takaisin töihin.
Vanhemmat tarvitsevat suruaikaa
Esimerkiksi Tanskassa lapsikuolemaperheet on huomioitu aivan eri tavalla. Tanskassa laki takaa molemmille vanhemmille 26 viikon jakson, jolta maksetaan päivärahaa. Tätä ajanjaksoa kutsutaan surulomaksi. Se antaa vanhemmille mahdollisuuden käydä suurta surua läpi ilman, että perheen toimeentulo romahtaa ja tilanne heikkenee vielä lisää. Tämä voi pahimmillaan johtaa kierteeseen, josta on todella vaikea päästä pois.
— Uudistuksen kustannusarvio on noin 80 miljoonaa euroa. Tässä kokonaisuudessa 300 lapsikuolemaperheen etujen leikkaaminen on hävytöntä, ja lisäksi siitä tuleva säästö on mitätön. Esitys on tällä hetkellä kuitenkin onneksi vielä lausuntokierroksella, joten muutoksia on mahdollista tehdä, mikäli niin halutaan, päättää Koponen.
Koponen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vanhempainpäiväraha lapsikuolema Ari Koponen kirjallinen kysymys perhevapaauudistus Aino-Kaisa Pekonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kansanedustaja Ari Koponen vaatinut Tuppuraiselta kolme kertaa vastausta kysymykseen: “Mitä tapahtuisi, jos Suomi ei hyväksyisi EU-tukipakettia tällaisenaan” – ministeri vaikenee edelleen

Ari Koponen: “Huijataanko suomalaiset sähköautoihin väliaikaisilla tukimuodoilla?”

Suomalaisrokotteiden kehittäminen etenee hitaasti – Koponen: “Kuka muu meitä auttaa, jos emme me itse?”

Koposelta jo toinen yli 100 nimeä kerännyt lakialoite: “Koulukiusaaminen ei lopu pelkällä pääntaputtelulla”

Koponen piti aihetta tiukasti esillä eduskunnassa – perhevapaauudistukseen parannuksia lausuntokierroksen jälkeen

Perussuomalaiset: Perheille täysi valinnanvapaus vanhempainvapaan jakamiseen ja omaishoitajille 100 päivää vapaata – tasa-arvon edistämisen hintana ei saa olla perheiden taloudellinen selviytyminen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää