MATTI MATIKAINEN
Viikon 27/2014 luetuin
Lapsiperheitä vaivaava kysymys – mistä rahat ruokaan?
Nummelalaisen viisihenkisen Yli-Tokolan perheen ruuanvalmistus vaatii päivittäistä luovuutta ja suunnittelua. Perheen budjettiin ei tätä nykyä mahdu ruuan lisäksi juuri ylimääräisiä ostoksia tai matkoja. – Ruokaan ja päivittäistavaroihin kuluu rahaa kuukaudessa noin 900-1 100 euroa. Perheeseemme kuuluu kaksi aikuista ja kolme lasta: 6-, 3- ja 1-vuotias, kertoo perheen ruokaostoksista vastaava Janne Yli-Tokola (kuvassa). Yli-Tokola kertoo, että hän käy kaupassa keskimäärin kolmesti viikossa. Ostoksia hän tekee pääsääntöisesti Nummelan Prismassa ja Lidlissä. – Ruuan hinnan nousu tuntuu. Siihen kuluva raha on muista asioista pois, joten joudun katsomaan tarkasti mitä kärryyn laitan. En osta kalliita tuotemerkkejä. Pyrin valitsemaan edullisia kaupan omia merkkejä, hän kertoo.
Kalliit maito- ja lihatuotteet
Viime aikoina kallistuneet lihatuotteet, kala, mehut ja makeiset tuntuvat Yli-Tokolan mukaan erityisesti loppusummassa. – Ja toki hinnan nousu tuntuu myös maitotuotteissa, koska niitä meillä kuluu paljon, hän tarkentaa. Kallistuneen lihan Yli-Tokola korvaa usein huokeammalla broilerilla tai muilla lihajalosteilla. – Pyrin myös ostamaan isompia eriä tai pakkauksia, jolloin ruoan kilohinta yleensä on halvempi. Ja toki hyödynnän myös tarjouksia mahdollisuuksien mukaan. Vanha ja tuttu resurssiviisaus toimii säästökeinona myös hyvin Yli-Tokoloiden perheessä. – Valmistamme usein kerralla suuremman erän ruokaa, josta voimme syödä useampaan kertaan.
Terveellisyydestä ei ole vielä tingitty
Toistaiseksi Yli-Tokoloiden ei ole tarvinnut tinkiä ruuan ravitsevuudesta tai sen määrästä. – Olemme pyrkineet siihen, että ruoka on hyvää, ravitsevaa ja terveellistä, Janne-isä sanoo. Myös mieliruuat ovat toistaiseksi pysyneet perheen ruokalistalla. Yli-Tokolan oma suosikki on perinteinen: nakkikastike perunoilla. Sitä ei kuitenkaan valmisteta hänen mukaansa kovin usein. – Lasten lempiruokia jauhelihakastiketta ja pastaa sekä kalapuikkoja ja riisiä meillä saatetaan syödään parikin kertaa viikossa.
Tolkkua verotukseen
Yli-Tokolan mielestä ruuan verotusta pitäisi laskea. – Kaikki suunnitellut leikkaukset ja veronkorotukset kohdistuvat suoraan lapsiperheisiin, joissa rahaa ei usein muutenkaan ole liikaa. Esimerkiksi hallituksen keväällä kaavailemat leikkaukset osuvat kaikki meidän ruokakuntaamme, joten niillä tulee olemaan suuri vaikutus perheemme ostovoimaan. Mielestäni ruuan hinnan nousupaineita voisi helpottaa ainakin tupakkaveron ja alkoholiveron roimalla korotuksella. Ruokaa pitää kaikkien saada, viimeksi mainituilla nautintoaineilla ei ole niin väliä.
POLITIIKKAKULMA Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki. Kertoisitko, miten ruuan hintaan voitaisiin vaikuttaa niin, että muutos näkyisi erityisesti lapsiperheiden arjessa? – Lapsiperheiden tulotasoa tulee nostaa tai ainakin se täytyy pitää ennallaan, toisin kuin hallitus teki leikatessaan lapsilisiä. Itse ruuan hinnoissa vaikutusta on vaikea kohdentaa lapsiperheisiin, koska tuotteiden kuuluu olla kaikille samanhintaisia. Lapsiperheiden toimeentuloa voisi helpottaa miettimällä esimerkiksi erilaisia verohelpotuksia perheen tulopuoleen. Mitä toimia voidaan tehdä pikaisesti? – Kilpailutilanteeseen täytyy reagoida nopeasti, koska kaupan keskittyminen koetaan suurimmaksi syyksi kalliille ruoalle. Markkinoille tulee luoda tasapuoliset olosuhteet kilpailulle, esimerkiksi kaavoitusta kehittämällä. Suurilla keskusliikkeillä on nyt liikaa mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon. |
HELI-MARIA WIIK
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää