

LEHTIKUVA
Hallitus kierteli kysymystä hoitajamitoituksen rahoittamisesta – Perussuomalaiset: Käsittämätöntä sumutusta
Perussuomalaiset hiillosti tänään hallitusta suullisella kyselytunnilla hoitajamitoituslupauksen pettämisestä.
Pääministeri Antti Rinne (sd.) totesi eilen, että SDP:n ennen vaaleja lupaamaa ja jopa hallitusohjelmaan kirjattua hoitajamitoitusta ei käytännössä voida toteuttaa, sillä rahaa ei ole.
– Eikös hallitusohjelman lupaus ollut säätää hoivahenkilöstön sitovasta vähimmäismitoituksesta (0,7) ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä? perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen huomautti.
Reijonen totesi, että hoitajia tarvitaankin kipeästi lisää, sillä väestön vanhenemisen myötä hoidettavien määrä ja hoidon tarve kasvavat koko ajan. Hoitajat ovat Reijosen mukaan jo nyt jaksamisen äärirajoilla.
Hallitus ei anna tarvittavia määrärahoja
THL:n laskelman mukaan hoitajamitoituksen korjaamiseen tarvittaisiin lisää rahaa vajaat 200 miljoonaa vuodessa. Hallitusohjelmassa kuitenkin todetaan, että kauden päättyessä mitoituksen nostamiseen on käytössä vain 70 miljoonaa vuodessa.
– Kun rahoituksesta puuttuu 130 miljoonaa, hallituksen lupauksista puuttuu uskottavuus. Tarvitaan rahan lisäksi myös hoitajia. Moni koulutettu hoitaja on lähtenyt ulkomaille töihin tai työskentelee muissa töissä, koska hoitotyöstä maksettava palkka ei vastaa työn raskautta, Reijonen totesi.
– Onko hallituksen arvopohja todella se, että laitatte satoja miljoonia Afrikkaan, kun vanhusten hoivasta puuttuu 130 miljoonaa? Reijonen kysyi Rinteeltä.
Pääministeri Rinne vastasi, että 0,7:n hoitajamitoitus tullaan kirjaamaan lakiin. Keinot ja resurssit hoitajamäärän lisäämiseksi jäivät kuitenkin vastauksessa hyvin epäselviksi.
Hallituksen tulee priorisoida
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra totesi, että politiikassa on kyse allokaatiosta ja priorisoinnista. Perussuomalaiset ovat huomauttaneet, että hallitus korottaa tuntuvasti muun muassa kehitysapua. Korotus riittäisi kattamaan 130 miljoonan euron vajeen hoitajamitoituksessa.
– Rinne sanoo, että rahaa ei ole, mutta teidän pitäisi myös osata myös priorisoida. Oletteko te valmiita priorisoimaan ja miten te priorisoitte, jotta suomalaiset vanhukset saavat hoitoa? Purra kysyi.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) toisti, että sitova hoitajamitoitus tulee, mutta ei hänkään vastannut priorisointiin saati resurssien riittävyyteen mitään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hoivahenkilöstö vaalilupaukset hoitajamitoitus Minna Reijonen Riikka Purra Afrikka Krista Kiuru Antti Rinne perussuomalaiset hallitus kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallituksen lupaus hoitajamitoituksesta osoittautumassa suureksi bluffiksi – Juvonen: “Nytkö te vasta laskitte rahat, pääministeri Rinne?”

Antikainen: ”Sosiaalidemokraatit valehtelivat ennen vaaleja hoitajamitoituksesta”

Hallitukselta ei aitoja työllisyystoimia – Purra: ”Sinne tänne viskeltyjä miljoonia, joihin voidaan vedota, kun joku kysyy, mitä olette tehneet”

Juvonen: Pelurihallitus sysää vastuun hoitajamitoituksen toteutumisesta seuraavalle hallitukselle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää