

Matti Matikainen
Hallitus haluaa koronan leviävän, vetoaa juridiikkaan – Mari Rantanen: “Ei voi olla todellista touhua. Sairastutetaan ihmisiä, jotta voidaan pitää valmiuslain pykäliä voimassa?”
Moni hieraisi silmiään lukiessaan HS:n perjantaina julkaisemaa uutista hallituksen koronavenkoilusta. Ministeriön mukaan “koronaviruksen on annettava levitä, jotta rajoitustoimien edellytykset säilyvät”. Kansanedustaja Mari Rantanen on tyrmistynyt Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ulostulosta.
Koronatoimista vastaava STM-johtaja Pasi Pohjola kertoo uudeksi perusteluksi hallituksen hybridistrategialle sen, että viruksen on levittävä väestössä, jotta poikkeustoimien oikeudelliset perusteet säilyisivät:
”Jos tautia ikään kuin lähdettäisiin tukahduttamaan ja saataisiin kutakuinkin tartunnat häviämään Suomesta, silloin vääjäämättä jouduttaisiin myös purkamaan rajoitustoimenpiteitä. Esimerkiksi valmiuslain tai tartuntatautilain mukaisia perusteita toimenpiteille ei enää olisi. Se tarkoittaisi sitä, että rajat jouduttaisiin avaamaan ja helmikuun kaltainen taudin maahantulo ja leviäminen lähtisivät uudelleen käyntiin”, Pohjola kertoo HS:lle.
Kansanedustaja Mari Rantanen (ps.) moittii voimakkaasti ministeriön johtajan ulostuloa.
– Nyt sitten ihan oikeasti. Koronan on annettava levitä, jotta poikkeusolot pysyvät voimassa? Ei voi olla todellista touhua. Sairastutetaan ihmisiä, jotta voidaan pitää valmiuslain pykäliä voimassa?
Tarttuvuuslukutavoitetta ei edes kerrota
Ministeriön Pohjola toteaa, ettei minkään tietyn tarttuvuusluku R0-luvun tavoittelu ole järkevää. Tämä on Rantasen mukaan kummallista, sekä vastoin WHO:n suositusta, jossa kehotetaan pitämään R0:n alle yhden.
R0-luvulla mitataan sitä, kuinka monta uutta ihmistä sairastunut tartuttaa. Mikäli yksi sairastunut tartuttaa vähemmän kuin yhden, epidemia hiipuu. Rnolla-termein: Mikäli R0 on alle yhden, epidemia hiipuu, ja mikäli se on yli yhden, epidemia kiihtyy.
Mari Rantanen kirjoittaa: “Anteeksi nyt vain, mutta jos olen oikein ymmärtänyt, R0-luvun seuraamisen tarkoitus on estää, ettei ihmisiä joutuisi teholle. Kun luku nousee yli 1, alkaa ihmisiä sairastumaan nopeasti ja sitä myötä myös vakavan tautimuodon saavat ja tehohoitoa tarvitsevat lisääntyvät. Kuten eräskin teholääkäri osuvasti sanoi, yhteiskunta on silloin epäonnistunut jos ihmisiä on suurin määrin teholla. Tässä on nyt jotain mätää. Todella.”
Myös HS:N haastattelema Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen kummeksuu ministeriön perusteluja. Hän muistuttaa, että tartuntatautilaki antaa mahdollisuuden puuttua koronan kantaisiin yleisvaarallisiin tauteihin.
PÄIVITYS klo 14:27:
Pääministeri Sanna Marin säntää korjaamaan STM-johtajan lausuntoa. Hän twiittaa: “STM:n Pohjolan lausunto ei edusta hallituksen linjaa tai ajattelua. Hallituksen tavoitteena on estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa ja siksi rajoitustoimia on tehty ja on edelleen voimassa. Vahvistamme testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamallia, jotta virus ei leviäisi.”
STM:n Pohjolan lausunto ei edusta hallituksen linjaa tai ajattelua. Hallituksen tavoitteena on estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa ja siksi rajoitustoimia on tehty ja on edelleen voimassa. Vahvistamme testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamallia, jotta virus ei leviäisi.
— Sanna Marin (@MarinSanna) May 8, 2020
Myös Pohjola kritisoi HS-juttua. Hän ei kuitenkaan kerro, mikä siinä on vikana.
https://twitter.com/pasipoh/status/1258713170644021253
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää