

Hallitus avaa portit koronan toiselle aallolle
KOLUMNI | Heinä-elokuussa Suomen hallitus osoitti vielä jonkinlaista harkintakykyä avaamalla matkustusta muuhun Eurooppaan suhteellisen varovasti. Uskomattomalla tavalla, juuri vaaran kristallisoituessa, avaa se portit nyt koronan toiselle aallolle. Tartuntalukujen noustua jyrkästi viimeisten kuuden päivän ajan ja altistusten levittyä joka puolille päätti hallitus tänään nostaa riskimaan rajaa yli kolminkertaiseksi! Mistä siis on kysymys? Pekka Kauppala ja Timo Hellenberg pohtivat asiaa.
Hallituksen halu heittäytyä laissez faire-huolettomaksi näkyi jo viime viikoilla: Antamalla 20.8 tiedoksi 18.8. tehdyn päätöksen matkustusrajoituksista, joita piti tarkastella uudestaan kahden viikon kuluttua. Päätöksestä ehti kulua nyt jo yli kolme viikkoa ilman uuden kuulumista. Jäljellä olleet matkustusrajoitusten ulkopuoliset maat, eli Italia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Slovakia, Unkari, Viro ovat Latviaa lukuun ottamatta selvästi Suomen kriteerien ulkopuolella. Näissä siis mukana erittäin suosittu turistimaa Italia sekä Suomen rajamaa Viro vilkkaan lauttaliikenteen kanssa. Useimmat niistä olivat Suomen kriteerin ulkopuolella jo edellisen päätöksen aikana, jolloin kuitenkin päätettiin, että ylityksen pienuuden vuoksi nyt vielä päästetään ne läpi. Kolmen viikon aikana on tilanne kaikissa niissä selvästi huonontunut entisestään.
Ja nyt kutsutaan joukkoon mukaan vielä läheiset Ruotsi (maailmanluokassakin virusennätysmaa), Saksa, Puola ja Norja sekä vielä Islanti ja Kypros! Samalla kiinnittää huomiota, että hallitus ei tänä samana aikana ole edelleenkään toteuttanut suunnitelmiaan pakollisista koronatesteistä ja velvoittavaista karanteeneista riskimaista saapuville. Näissä on Suomen koronaselviämiskyvyn ydin, koska taudin sisäinen leviäminen on vielä vähäistä. Siksi myös niin paljonpuhutut suositukset tai mahdolliset (tai hallituksellemme mahdottomat) velvoitukset maskienkäyttöön eivät nyt tuo ratkaisevaa hyötyä. Maskien arvo on merkittävä vain suurten tartuntamäärien tapauksessa –mutta näinhän ne pian kieltämättä tulevat hyvin tarpeellisiksi!
Olisiko kyseessä vain sisäinen muutos hallituksessa hyvin-menee-vaikkei-tee-mitään-uskon suuntaan? Vertailuna kannattaa käyttää toisaalta Euroopan parhaan koronamaan Latvian, toisaalta EU:n johtomaan Saksan tilannetta. Viime lauantaiksi oli Latvian hallitus jo valmis julistamaan matkustusrajoitukset Viroon ja Liettuaan. Viime hetkellä siitä kuitenkin luovuttiin vedoten ”teknisiin virheisiin” –kuten myös Liettuan jo ilmoittamasta matkustusrajoituksesta Viroon.
Saksan sisällä kiinnittää huomiota, että viime päivinä on kaksi piirikuntaa, Landshut ja Rosenheim ylittäneet 50 tartunnan 100 000 henkeä kohti rajan viikossa. Yli 50 arvolla pitäisi Saksan omien kriteerien mukaan julistaa niihin maakuntahallituksen taholta lockdown –kuten heinäkuussa tehtiin Güterslohin piirikunnan kanssa. Kumma kyllä ”lockdowneista” ei näissä paikoissa ole internet-uutisten mukaan edes mitään pohdintaa. Landshut on sen sijaan päättänyt laajentaa maskipakon myös peruskoululaisiin, jotka pikkulapsina eivät missään tapauksessa kykene käyttämään maskeja asiallisesti. Eli kyseessä on pelkkä näennäistoimenpide oikeiden korvikkeena –mutta samanlainen kuin toisen koronakurimuksen Espanjassa!
Euroopan toinen korona-aalto heikkenee jo useissa lähtökohtamaissa eli se lienee jo lakipisteessä tai lähellä sitä: Suomi olisi voinut selvitä kuin koira veräjästä. Suomessa kuten muualla EU:ssa näyttää ottaneen vallan jokin kirjoittamaton älä-tee-mitään-mikä-maksaa-jotain-filosofia. Toisesta korona-aallosta toistaiseksi ylivoimaisesti parhaiten selvinneille Suomelle ja Latvialle se merkitsee tuomiota pudota jo puusta pudonneiden maiden joukkoon. Samalla Suomessa vasta alettaessa ottaa vastaan toista aaltoa rantautuvat ensimmäisen aallon talousvaikutukset Eurooppaan Aasiasta ja Yhdysvalloista. Surkeuden, epätoivon ja elämättömän elämän pitkä talvi odottaa varpusia.
Pekka Kauppala, Timo Hellenberg
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Hallituksen linja maskisuosituksista poukkoilee – ”Eri ministereiltä saatu kysymyksiin erilaisia vastauksia”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää