Hallituksen uskomaton ilmastorahastoväistely – Tuppurainen: “suhtaudumme erittäin kriittisesti”, Marin: “erittäin kriittisesti”, Mikkonen: “erittäin kriittisesti” – Jani Mäkelä: “eli hyväksytte sen”
Kun hallitus tuputtaa Suomelle äärimmäisen kalliiksi tulevaa ilmastorahastosta, se toistaa jatkuvasti hokemaa: “suhtaudumme erittäin kriittisesti”. Tämä tarkoittaa suomeksi sitä, että hallitus hyväksyy rahaston. Eilisellä kyselytunnilla asiaa puitiin, ja hallitus hoki uudestaan ja uudestaan: “suhtaudumme erittäin kriittisesti”.
Salikeskustelun ydinkohtia:
Sebastian Tynkkynen (ps.) aloittti: “Elpymispaketin sanottiin olevan kertaluonteinen. Ilmastorahaston kerrotaan olevan määräaikainen. Onneksi hallituksenne ei sentään ole ikuinen. Ettekö tosiaan näe tätä iänikuista kaavaa, joka toistuu kerta toisensa jälkeen?”
Kansanedustaja Riikka Purra (ps.) jatkoi: “Miksi Suomen pitää tehdä eniten? Miksi emme voi tehdä ilmastotoimia edes saman verran kuin oleelliset kilpailijamaamme niin, ettei suomalainen olisi aina maksaja?”
Pääministeri Sanna Marin (sdp.) vastaa: “Syy, miksi me ajamme kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, on tietenkin se, että se on aivan välttämätöntä jotta voimme taata lapsillemme ja lapsenlapsillemme kestävämmän tulevaisuuden. Me olemme jo myöhässä, kun katsomme ilmastotoimia kansainvälisesti. Me olemme jo myöhässä. Meidän pitää tehdä enemmän, nopeammin, jotta meillä on yhteisesti tulevaisuus olemassa.”
Kansanedustaja Leena Meri (ps.): Esimerkiksi kauppalehden pääkirjoituksessa 25.10.2021 on todettu, että tässä on elpymispaketin elementtejä. Silti teidän kantanne on, että te ette sano “ehdottomasti ei”, vaan selvitätte jotain. Mitä te nyt selvitätte? Ettekö te voi yksinkertaisesti ilmoittaa, että Suomen 5 miljoonan kansa ei aio osallistua Euroopan 450 miljoonan ihmisen sosiaalitukirahastoihin tukemaan heidän elämäänsä? Vaan me haluamme, että varat käytetään suomalaisten tukemiseen – heidän elämässään, liikenteen ja sähkölaskujen tukemiseen? Kysyn, miksi te ette sano nyt “ei”, kun tässä on elpymispaketin elementtejä, mitä te nyt selvitätte?
Välihuuto: “Hyvä kysymys!”
SDP-Ministeri Tytti Tuppurainen: Hallituksen kanta tässä on harvinaisen selkeä ja selkeästi ilmoitettu. Se on erittäin kriittinen <naurua>. Ja se on painava lausunto..
Marin: mitä tulee tähän sosiaaliseen ilmastorahastoon, myös tähän me olemme hallituksessa muodostaneet kantamme, me suhtaudumme tähän erittäin kriittisesti ja tämä kanta on myös eduskuntaan toimitettu.
Ministei Krista Mikkonen (vihr.): Me olemme tähän sosiaalirahastoon suhtautuneet erittäin kriittisesti, näemme sen tarpeen kyllä, mitä tarvitaan oikeudenmukaiseen siirtymään, mutta tämä sosiaalirahasto, mistä tässä on puhuttu – me näemme tämän periaatteen tärkeänä. Meidän pitää auttaa ihmisiä tässä vihreässä siirtymässä. Mutta olemme suhtautuneet tähän malliin, mikä on esitetty, erittäin kriittisesti.
Tuppurainen: Me suhtaudumme tähän uuteen sosiaalirahastoon erittäin kriittisesti.
Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) summaa keskustelun yhteen: Ei tällaisissa asioissa “erittäin kriittinen” ole mikään kanta. Tällaisissa paketeissa joko ollaan mukana tai niissä ei olla mukana. Eli “erittäin kriittinen” kyllä tarkoittaa sitä, että niissä ollaan mukana, ja se on hallituksen linjaus. Miksi te piilottelette näitä asioita eduskunnalta, miksi te sanotte, että odottakaa komission esitystä. Ei silloin enää siihen asiaan pysty käytännössä vaikuttamaan. Missä on eduskunnan mahdolisuus käytännössä puuttua tähän?
Katso eduskuntasalikeskustelun kooste Suomen Uutisten videon alusta:
Jälki-istunnossa puidaan EU:n hinkumaa ilmastorahastoa. Haastatelussa PS-kansanedustajat Sheikki Laakso ja Mauri Peltokangas. 18 min 55 sek.
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Erittäin kriittinen Krista Mikkonen Tytti Tuppurainen Riikka Purra Sanna Marin Leena Meri Jani Mäkelä Sebastian Tynkkynen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kaksinaismoralismin karnevaalit Skotlannissa: 400 yksityistä suihkukonetta rahtaa maailman johtajia ilmastohuippukokoukseen
Puisto: EU:n sosiaalinen ilmastorahasto on torjuttava – “Emme voi lähteä mukaan eurooppalaisen sosiaaliturvan maksamiseen”
Perussuomalaiset: Suomen vaadittava EU:n hiilinielulaskelmahuijauksen korjaamista – ilmastokokouksestakin tuliaisina ainoastaan lisälaskuja suomalaiselle veronmaksajalle
Euroopan komissio näyttää jo valinneensa yhä syvemmän velkaunionin
Ruotsalaistuomio pääministeri Marinin kohuviikonlopulle: ”Tollojen vonkaaminen se vasta onkin kyseenalaista käytöstä”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää