Hallituksen tapa kuin Zyskowiczin huutelu: ylimielistä, röyhkeää, mutta riittämätöntä

26.02.2014 |20:20

Opposition välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja keskustan Elsi Katainen korosti opposition esittäneen vaihtoehdon ja yhteistyötä hallitukselle koko vaalikauden ajan.

– Jos hallituksen kunta- ja sote-uudistukset olisi alun alkaen valmisteltu yhteistyössä opposition kanssa, tänään oltaisiin jo pitkällä. Tätä välikysymystä ei tarvittaisi. Voisimme kaikki sen sijaan keskittyä siihen, miten Suomi saadaan nousuun, Katainen totesi.

– Viimeksi kunnallisvaaleissa kokoomus ja SDP lupasivat suomalaisille sote-palvelujen uudistamisen ja ettei pakkoliitoksia tule. On käynyt päinvastoin. Sote-palvelujen uudistamisesta ei ole tietoakaan ja pakkoliitokset tulevat, jos tämä hallitus sattuisi jatkamaan. Tällaiset toimet eivät lisää luottamusta, Katainen moitti.

SDP: “Kuin hallitusohjelmasta”

SDP:n Ilkka Kantola kiemurteli ryhmäpuheessaan, että opposition välikysymysteksti voisi olla suoraan hallitusohjelmasta, kun se painottaa kuntien toimintakyvystä huolehtimista kaikissa tilanteissa.

– Juuri kuntien toimintakyvyn varmistaminen on ollut hallituksen käynnistämän kuntauudistuksen tavoitteena, Kantola saivarteli ja väitti, että hallitus rakentaa, mutta oppositio vain repii: nyt tarvitaan vastauksia ja käytännön toimia.

– Hallitukselta niitä on kuultu ja pikkuhiljaa olisi aika kuulla myös opposition vaihtoehto.

Vihreät painottivat Tampereen mallia

Vihreät hajottivat hallituksen kuntapakkaa mainostaen Tampereella ideoitua ja selvitysmies Rauno Saaren johdolla kehiteltyä Eurooppalaista kaupunkia, joka jakaa Tampereen seudun yhteiseen kaupunkiin, joka huolehtisi suurista maankäytön kysymyksistä, toisen asteen koulutuksesta ja joukkoliikenteestä. Paikallisista asioista vastaisivat nykyiset kunnat eli palvelukunnat omissa valtuustoissaan. Näin toteutuisi myös paikallisdemokratia.

– Eurooppalainen kaupunki ratkaisee monilla kaupunkiseuduilla ne nykyisen kuntarakenteen ongelmat, joihin hallitus kuntauudistuksella pyrkii puuttumaan. Merkittävä osa vallasta – ja verovaroista – kannattaa siirtää seudulliselle tasolle, Oras Tynkkynen totesi.

Hän kehui myös Rovaniemen kaupunginosavaltuustojen laajentamista koko kaupunkiin ja muistutti kunnanosademokratiaa harjoitettavan myös Ruotsissa.

Hallitus ylimielinen

Kokoomuksen Ben Zyskowicz keskeytti keskustan ryhmäpuhujaa Timo V. Korhosta. Hän vastasi huuteluun puheen ohi näin:

– Tähän edustaja Zyskowiczin huuteluun tiivistyy hallituksen tapa ajaa uudistuksia koko ajan. Se on ylimielistä, röyhkeää, mutta riittämätöntä, kuitenkin ikään kuin kaikki viisaus olisi teissä, Korhonen totesi.

Hän muistutti, että hallituksen sote-uudistuksista puuttuvat tlaoudelliset vaikuttavuusarviot ja -laskelmat. Hallitus ei ymmärtänyt valtahurmiossaan laajan, perusteellisen valmistelun ja tausta-analyysien merkitystä.

– Teillä on ollut vain yksi ideologinen suurkuntatavoite. Keppihevoseksi valjastitte vielä sote-uudistuksen, Korhonen moitti.

Virkkunen ei puhunut pakosta

Hallituksen puolesta vastannut kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) ei maininnut vastauksessaan pakkoa, mutta sanoi hallituksen haluavan vauhdittaa liitosselvitysten käynnistymistä suuremmilla kaupunkiseuduilla, joilla voidaan saavuttaa suurimpia kunta- ja kansantalouden hyötyjä.

– Tänä päivänä jo kaksi kolmasosaa Suomen bruttokansantuotteesta tuotetaan 12 suurimmalla kaupunkiseudulla. 20 suurimman kaupunkiseudun alueella asuu neljä viidesosaa väestöstä ja niillä sijaitsee kaksi kolmasosaa Suomen työpaikoista, Virkkunen tiivisti.

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää