
Työn verotusta kevennetään hallituksen päätöksin lähes 600 miljoonaa euroa
Hallitus esitteli tänään eduskunnassa ensi vuoden budjettiesitystä. Valtionvarainministeri Alexander Stubb (kok.) joutui esittelemään eduskunnalle alijäämäisen budjetin, mutta hän muistutti myös toimista, joilla kevennetään työn verotusta.
Valtiontalouden parantaminen parantaa valtiontalouden tilaa yhteensä noin 800 miljoonalla eurolla. Tulot yltävät kuitenkin vain 49,1 miljardiin. Velkaa otetaan siis viisi miljardia euroa. Velka nousee 106 miljardiin euroon.
– Näin ei voi jatkua. Kohta on takanamme menetetty vuosikymmen. Nyt on nenämme juuri ja juuri pinnan yläpuolella. Kansainvälisesti näkyy huolestuttavia merkkejä esimerkiksi Kiinan talouskehityksessä, Stubb totesi.
Hallituksen riveistä painotettiin, että Suomen taloudelle on olennaista päästä takaisin euroalueen kasvun kyytiin.
Stubb lainasi Rinteen omia sanoja
Stubb vetosi myös oppositioon hedelmättömän moittimisen välttämiseksi.
– Tämän maan johdon, meidän kaikkien, tulee luoda ympärilleen tulevaisuuden uskoa. Ymmärrän, että opposition tulee omissa puheenvuoroissaan kertoa, että se on mahdollisesti joistain asioista hallituksen kanssa eri mieltä. Se on ihan okei. Sen sijaan se ei ole, että se pelkästään voivottelee ja maalailee synkkiä kuvia ongelmista. Toivon, että ongelmista jauhamisen sijaan keskitytään ratkaisuihin, Stubb aloitti ja jatkoi sitten: Nämä viisaat sanat ovat valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) suusta vuoden takaa hänen esitellessään eduskunnalle tämän vuoden talousarviota. Tämä on niin osuvasti sanottu, että haluan toistaa sitä, Stubb letkautti.
Hän korosti, että tästäkin tilanteesta on mahdollista selvitä jopa niin, että tulevaisuuden Suomi on vauraampi kuin mihin olemme tottuneet, vaikka nyt elämmekin yli varojemme. Suomen malli on joissain asioissa heikko, mutta viat voidaan korjata.
Hallitus kannustaa työn tekoon mm. pieni- ja keskituloisten työtulovähennyksellä, joka on 450 miljoonaa euroa. Tavoite on, että pienistäkin ansiotuloista jäisi käteen entistä enemmän, jolloin työn vastaanottaminen olisi entistä kannattavampaa. Indeksit tarkistetaan kaikilla tulotasoilla, jotta kenenkään verotus ei nouse.
– Tämä toimenpide keventää työn verotusta 170 miljoonaa euroa. Kaikkein suurimpien ansiotulojen verotus kiristyy, kun solidaarisuusveron alarajaa lasketaan 90 000 eurosta noin 70 000 euroon. Vaikeissa taloustalkoissa ovat mukana kaikki, Stubb korosti.
– Hallituksen päätöksin työn verotusta kevennetään lähes 600 miljoonaa euroa, Stubb lisäsi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola: Maahanmuuton kustannuksista pikainen selvitys
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää