

PS ARKISTO
Hallituksen mukaan komissio ei anna Suomelle lupaa suojella rajojaan Venäjän siirtolaisaseelta – Purra: Olen erittäin pettynyt siitä, että hallitus lähetti asian kierrokselle
Perussuomalaiset on esittänyt ankaraa kritiikkiä sisäministeriön linjaukselle, jonka mukaan turvapaikanhakuoikeuden rajoittaminen ja rajan sulkeminen eivät olisi mahdollisia edes silloin, kun Suomea painostetaan rajalle työnnetyillä ihmismassoilla. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistuttaa, että myös EU-maa Puola onnistui sulkemaan rajansa, eikä siitä seurannut mitään moitteita EU-komissiolta.
Vihreiden johdossa oleva sisäministeriö esitti viime viikolla hämmentävän lausunnon, jonka mukaan Suomen ei olisi mahdollista sulkea rajaa edes poikkeusoloissa. Tällöin esimerkiksi Venäjän mahdolliselta siirtolaisaseelta suojautuminen ei onnistuisi.
Sisäministeriön mukaan myöskään turvapaikanhakuoikeuden rajoittaminen ei olisi mahdollista missään oloissa. Sisäministeriö perusteli linjaustaan keskusteluilla EU-komission kanssa.
Perussuomalaiset on esittänyt ankaraa kritiikkiä sisäministeriön linjaukselle.
Eilisessä Ylen A-studiossa pääministeri Sanna Marin (sd) yllättäen pakitteli itseään pois tilanteesta.
– Jos meille kohdistettaisiin hybridivaikuttamisen keinoilla ihmisiä rajalle, niin siinä tilanteessa itärajan rajanylityspaikat pitäisi pystyä sulkemaan. Meillä on olemassa erilaisia viranomaistulkintoja, joidenkin mukaan se on jo nyt mahdollista, Marin sanoi.
Etukäteen tiedettiin, mitä EU sanoo
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi pääministerille olevansa erittäin pettynyt siitä, että hallitus edes lähetti asian kierrokselle EU:hun.
– Etukäteen jo tiedettiin, millainen vastaus sieltä tulee.
Purra huomautti, että myös EU-maa Puola nimenomaan aiemmin laittoi rajat kiinni Valko-Venäjän pyrkiessä vyöryttämään ihmismassoja EU:n rajoille, eikä komissio moittinut Puolaa.
– Me tiedämme, että näin pitäisi voida toimia myös Suomessa. Toisaalta on huolestuttavaa vihjata, että Suomi voisi toimia näin ilman tukevaa lainsäädäntöä. Oikeusvaltiossa ei ole mahdollista, että rajavartijat ilman toimivaltuuksia virkavastuulla laitettaisiin tekemään näin. Tarvitsemme siis lainsäädäntömuutoksia, toivottavasti ne tuodaan eduskuntaan pikaisesti, Purra kehotti pääministerille.
Kiristääkö vihreät muita hallituspuolueita?
Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo katsoi, että lainvalmistelun jälkeen eduskuntaan on välittömästi tuotava pykälät, joilla tarvittaessa koko itäraja voidaan sulkea ja panna stoppi turvapaikanhaulle.
– Tähän pitää löytää ratkaisuja, Orpo sanoi.
Eduskunnan käytäväkeskusteluissa pidetään kuitenkin selvänä, että nimenomaan vihreille hallituksessa pysymisen kynnyskysymys on se, että valmiuslakiin ei oteta mukaan rajat kiinni -pykälää, joka kuitenkin on olemassa monissa muissa Euroopan maissa. Rajan auki pitäminen kaikissa tilanteissa turvapaikanhakijoita varten onkin todennäköisesti vain vihreiden muille hallituspuolueille asettama ehto.
Marin kuitenkin sanoi, että asia ”nostetaan uudestaan esille komission kanssa”, tarvittaessa jopa komission puheenjohtajan kanssa. Nähtäväksi jää, miten vihreät tulevat asiaan suhtautumaan.
Turkki nihkeilee Suomen Nato-hakemuksen kanssa
Eduskunnassa käsiteltiin eilen Suomen Nato-hakemusta. Historiallisena päivänä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan heitti kuitenkin hiekkaa rattaisiin. Uutistoimistojen mukaan Turkki ei aikoisi tukea Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon. Erdoğanin kerrotaan myös sanoneen, ettei Suomen ja Ruotsin edustajien vierailu Turkissa auttaisi asiaa.
Erdoğanin vaatimusten mukaan Suomen ja Ruotsin olisi lopetettava tukensa terroristijärjestöille ja poistettava Turkkiin kohdistuvat asevientikiellot. Turkin ulostuloja on pidetty hämmentävinä, koska ne tulevat viime hetkellä, juuri ennen Suomen ja Ruotsin Nato-lähentymisen syventyessä. Aiemmin Turkki on ilmaissut suhtautuvansa positiivisesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiin. Kaikkien Nato-jäsenmaiden, siis myös Turkin, hyväksyntä on edellytyksenä Nato-jäsenyydelle.
Purra arvioi, että Turkin kohdalla on kyse pitkälti sisäpoliittisesta väännöstä.
– Turkki saattaa viestittää myös muille Nato-maille omia viestejään. En usko, että Suomi lähtee mukaan lypsämiseen. Meidän politiikkamme ei ole kiristyksen kohteena. Totta kai diplomatialla ja neuvotteluilla mennään silti eteenpäin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- siirtolaismassat turvapaikanhakuoikeus Nato-jäsenyys rajaturvallisuus hybridioperaatio valmiuslaki Sisäministeriö lainsäädäntö Recep Tayyip Erdoğan EU-komissio Riikka Purra Sanna Marin Petteri Orpo Turkki Suomi Ruotsi Venäjä vihreät perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Elinkustannukset karkaavat käsistä, veronmaksajien rahat valuvat unelmahöttöön – Purra: “Elämme vihreää päiväunta, jota kokoomus ja hallitus kannattavat”

Vihreän sisäministeriön uskomaton kommentti kriittisellä hetkellä – kertoo, ettei maa voi suojautua Venäjän siirtolaisaseelta – Purra: “Uskomatonta! Suojatkaa tätä maata”

Erikoinen näytelmä eduskunnassa: Perussuomalaiset vaati varautumista Venäjän kostotoimiin ja kysyi rajaturvallisuudesta – ministeri syytti hybridivaikuttamisesta

Raju väittely kyselytunnilla – viherpiipertäjät politisoivat itärajan, sisäministeri syyttää oppositiota hybridivaikuttamisesta (video)

Koskela: Venäjä hyökkäyssodan takia onneksi silmät ovat auenneet – Nato-jäsenyydessä on kyse ennaltaehkäisystä

Juuso puoltaa Natoon liittymistä: Suomen turvallisuuden vahvistaminen ei ole uhka kenellekään

Perussuomalaiset: Nato-jäsenyys vähentäisi Suomen riippuvuutta EU:sta

Tavio: Turkki ei välitä maakuvastaan – vaatimukset epäsuhtaisia

Elomaa: “Nato ei ole koskaan hyökännyt yhteenkään valtioon”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää