

MATTI MATIKAINEN
Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt RKP:n päätöksestä – tänään selviää hyväksyykö puolue hallitusneuvottelujen linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että mikäli tänään kokoontuva RKP:n ryhmäkokous ei hyväksy hallitusneuvotteluissa valmistuneita kompromissiesityksiä maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta, neuvotteluita ei voida enää jatkaa samalla kokoonpanolla. – Ei ole enää mahdollista jatkaa, mikäli nämä paperit eivät tule hyväksytyiksi, sillä ne ovat jo kompromisseja, Purra sanoo.
Suomen seuraavan hallituksen muodostamisen kannalta eletään tänään jännittäviä hetkiä. Useiden päivien neuvotteluväännön jälkeen eilen saatiin valmiiksi luonnospaperit ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikan päälinjoista. RKP otti kuitenkin vielä yhden aikalisän ja kutsui koolle täksi päiväksi puolueen eduskuntaryhmän, joka joko hyväksyy tai hylkää neuvottelujen yhteislinjaukset.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi jo eilen, että mikäli tänään kokoontuva RKP:n ryhmäkokous ei pidä neuvotteluissa valmistuneita esityksiä riittävinä, neuvotteluita ei voida enää jatkaa samalla kokoonpanolla, eli hallitusneuvottelujen eteneminen on suoraan kiinni RKP:n päätöksestä.
Viimeinen kierros ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikasta
Tällä viikolla perussuomalaisten aloitteesta hallitusneuvotteluissa on keskitytty juuri maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaan. Perussuomalaiset haluaa saada valmiiksi päälinjaukset molemmista, jotta neuvotteluja voidaan ylipäätään jatkaa.
Hallitustunnustelija, kokoomuksen Petteri Orpo ja muut hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden johtajat asettivat ensimmäisen deadlinen torstai-iltaan siten, että valmista olisi ollut perjantaihin mennessä. Vielä senkin jälkeen lisäaikaa annettiin neuvotteluryhmien pyynnöstä perjantai-iltaan klo 18 mennessä.
Vasta eilen illalla kuultiin, että RKP tarvitsee vielä eduskuntaryhmän kokouksen voidakseen hyväksyä neuvotellut asiat. Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa tänään puhunut Purra toteaa, että nyt menossa on viimeinen kierros.
– Aikaa on annettu ja neuvotteluryhmät ovat näyttäneet paperit puheenjohtajapöydälle, eli Säätytalolla on jo päästy kompromissiesitykseen. Viimeinen vaihe on nyt se, että RKP:n eduskuntaryhmä kuittaa esityksen.
PS:n kynnyskysymykset eivät voi olla yllätys
Purra korostaa, että koska nyt saavutettu neuvottelutulos on jo itsessään kompromissi, perussuomalaiset ei enää jousta lisää. Pallo on siis täysin RKP:lla.
– Meidän on mahdotonta joustaa enää enempää, kuten hyvin selvästi on jo aikaisemmin tuotu esille.
Purra huomauttaa, että perussuomalaisten kynnyskysymykset eivät voi tulla kenellekään yllätyksenä.
– Olen puheenjohtajaksi valinnastani asti, elokuusta 2021, kertonut julkisesti perussuomalaisten oleellisesta kynnyskysymyksestä maahanmuuttopolitiikkaan liittyen. Olen toistanut tätä siitä asti. Koko vaalikampanjan ajan, sen jälkeen, kaikissa virallisissa ja epävirallisissa yhteyksissä muiden puolueiden kanssa ja Säätytalolla. Se ei ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Vastaavasti olen korostanut – myös kaikki edelliset päivät, viikot, kuukaudet, melkein kaksi vuotta – että perussuomalaisilla ei ole mitään muuta syytä mennä hallitukseen kuin se, että kykenemme siellä edistämään asioita, joita haluamme edistää.
Lisäneuvottelu kynnyskysymyksistä olisi turhaa
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi eilen, että RKP:lla olisi valmiuksia jatkaa neuvotteluita edelleen, mikäli hallitusneuvotteluissa valmistuneita linjauksia ei hyväksyttäisi tämänpäiväisessä RKP:n ryhmäkokouksessa.
Purra torjuu ehdotuksen:
– Ei ole mahdollista jatkaa neuvotteluja, mikäli nämä paperit eivät tule hyväksytyiksi. Hyväksyminen on vähimmäisedellytys neuvottelujen jatkolle. Toivon kuitenkin, että RKP:n eduskuntaryhmä voi hyväksyä nämä paperit ja että neuvottelut jatkuvat. Kyseessä on kompromissit, jotka kolme muuta puoluetta ovat hyväksyneet ja RKP:n neuvottelijatkin eteenpäin päästäneet.
Purra huomauttaa, että kyseessä on vain kaksi asiakokonaisuutta, ja hallitusneuvotteluissa on edessä paljon muutakin.
– Edessä on lukuisia muita vaikeita asioita, joissa on nieltävää ja pureksittavaa kaikille neuvotteluosapuolille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Säätytalo Kynnyskysymykset Anna-Maja Henriksson Riikka Purra Hallitusneuvottelut Petteri Orpo ilmastopolitiikka perussuomalaiset RKP Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maahanmuuttopolitiikan linjauksille päivä lisäaikaa hallitusneuvotteluissa – ilmastopolitiikan osalta jo edistystä tänään

Suomen Perustan tutkija Samuli Salminen tyrmää emeritusprofessori Vesa Kanniaisen laskelmat nettoveronmaksajista – “1 700 euroa kuussa tienaava ei maksa vuodessa 20 000 euroa veroja”

Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta esitykset valmiina – huomenna selviää, jatkuvatko hallitusneuvottelut samalla kokoonpanolla

Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt RKP:n päätöksestä – tänään selviää hyväksyykö puolue hallitusneuvottelujen linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta

Perussuomalaiset haluaa parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä korjata julkista taloutta – Purra: ”Tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa saamme edistettyä näitä asioita”

Purra hauskuutti ja vertasi perussuomalaisia euroviisuedustaja Käärijään: ”Vaikka ammattilaisraadin pisteet eivät riitä mitalisijoille, kansalaisten äänin me nousimme kakkoseksi”

RKP esittää muutoksia maahanmuuttopaperiin, haluaa jatkaa keskusteluja – Purra: ”Maahanmuuttoryhmän neuvottelut eivät missään nimessä enää jatku”

Perussuomalaiset valitsi jäsenet puoluehallitukseen

Yhteisymmärrys löytyi – Purra: ”Tulevaan hallituskauteen vaikuttava maahanmuuttopolitiikan kiristys ei ole muuttunut”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää