MATTI MATIKAINEN
Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt RKP:n päätöksestä – tänään selviää hyväksyykö puolue hallitusneuvottelujen linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra katsoo, että mikäli tänään kokoontuva RKP:n ryhmäkokous ei hyväksy hallitusneuvotteluissa valmistuneita kompromissiesityksiä maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta, neuvotteluita ei voida enää jatkaa samalla kokoonpanolla. – Ei ole enää mahdollista jatkaa, mikäli nämä paperit eivät tule hyväksytyiksi, sillä ne ovat jo kompromisseja, Purra sanoo.
Suomen seuraavan hallituksen muodostamisen kannalta eletään tänään jännittäviä hetkiä. Useiden päivien neuvotteluväännön jälkeen eilen saatiin valmiiksi luonnospaperit ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikan päälinjoista. RKP otti kuitenkin vielä yhden aikalisän ja kutsui koolle täksi päiväksi puolueen eduskuntaryhmän, joka joko hyväksyy tai hylkää neuvottelujen yhteislinjaukset.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi jo eilen, että mikäli tänään kokoontuva RKP:n ryhmäkokous ei pidä neuvotteluissa valmistuneita esityksiä riittävinä, neuvotteluita ei voida enää jatkaa samalla kokoonpanolla, eli hallitusneuvottelujen eteneminen on suoraan kiinni RKP:n päätöksestä.
Viimeinen kierros ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikasta
Tällä viikolla perussuomalaisten aloitteesta hallitusneuvotteluissa on keskitytty juuri maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaan. Perussuomalaiset haluaa saada valmiiksi päälinjaukset molemmista, jotta neuvotteluja voidaan ylipäätään jatkaa.
Hallitustunnustelija, kokoomuksen Petteri Orpo ja muut hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden johtajat asettivat ensimmäisen deadlinen torstai-iltaan siten, että valmista olisi ollut perjantaihin mennessä. Vielä senkin jälkeen lisäaikaa annettiin neuvotteluryhmien pyynnöstä perjantai-iltaan klo 18 mennessä.
Vasta eilen illalla kuultiin, että RKP tarvitsee vielä eduskuntaryhmän kokouksen voidakseen hyväksyä neuvotellut asiat. Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa tänään puhunut Purra toteaa, että nyt menossa on viimeinen kierros.
– Aikaa on annettu ja neuvotteluryhmät ovat näyttäneet paperit puheenjohtajapöydälle, eli Säätytalolla on jo päästy kompromissiesitykseen. Viimeinen vaihe on nyt se, että RKP:n eduskuntaryhmä kuittaa esityksen.
PS:n kynnyskysymykset eivät voi olla yllätys
Purra korostaa, että koska nyt saavutettu neuvottelutulos on jo itsessään kompromissi, perussuomalaiset ei enää jousta lisää. Pallo on siis täysin RKP:lla.
– Meidän on mahdotonta joustaa enää enempää, kuten hyvin selvästi on jo aikaisemmin tuotu esille.
Purra huomauttaa, että perussuomalaisten kynnyskysymykset eivät voi tulla kenellekään yllätyksenä.
– Olen puheenjohtajaksi valinnastani asti, elokuusta 2021, kertonut julkisesti perussuomalaisten oleellisesta kynnyskysymyksestä maahanmuuttopolitiikkaan liittyen. Olen toistanut tätä siitä asti. Koko vaalikampanjan ajan, sen jälkeen, kaikissa virallisissa ja epävirallisissa yhteyksissä muiden puolueiden kanssa ja Säätytalolla. Se ei ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Vastaavasti olen korostanut – myös kaikki edelliset päivät, viikot, kuukaudet, melkein kaksi vuotta – että perussuomalaisilla ei ole mitään muuta syytä mennä hallitukseen kuin se, että kykenemme siellä edistämään asioita, joita haluamme edistää.
Lisäneuvottelu kynnyskysymyksistä olisi turhaa
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi eilen, että RKP:lla olisi valmiuksia jatkaa neuvotteluita edelleen, mikäli hallitusneuvotteluissa valmistuneita linjauksia ei hyväksyttäisi tämänpäiväisessä RKP:n ryhmäkokouksessa.
Purra torjuu ehdotuksen:
– Ei ole mahdollista jatkaa neuvotteluja, mikäli nämä paperit eivät tule hyväksytyiksi. Hyväksyminen on vähimmäisedellytys neuvottelujen jatkolle. Toivon kuitenkin, että RKP:n eduskuntaryhmä voi hyväksyä nämä paperit ja että neuvottelut jatkuvat. Kyseessä on kompromissit, jotka kolme muuta puoluetta ovat hyväksyneet ja RKP:n neuvottelijatkin eteenpäin päästäneet.
Purra huomauttaa, että kyseessä on vain kaksi asiakokonaisuutta, ja hallitusneuvotteluissa on edessä paljon muutakin.
– Edessä on lukuisia muita vaikeita asioita, joissa on nieltävää ja pureksittavaa kaikille neuvotteluosapuolille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Säätytalo Kynnyskysymykset Anna-Maja Henriksson Riikka Purra Hallitusneuvottelut Petteri Orpo ilmastopolitiikka perussuomalaiset RKP Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Maahanmuuttopolitiikan linjauksille päivä lisäaikaa hallitusneuvotteluissa – ilmastopolitiikan osalta jo edistystä tänään
Suomen Perustan tutkija Samuli Salminen tyrmää emeritusprofessori Vesa Kanniaisen laskelmat nettoveronmaksajista – “1 700 euroa kuussa tienaava ei maksa vuodessa 20 000 euroa veroja”
Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta esitykset valmiina – huomenna selviää, jatkuvatko hallitusneuvottelut samalla kokoonpanolla
Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt RKP:n päätöksestä – tänään selviää hyväksyykö puolue hallitusneuvottelujen linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta
Perussuomalaiset haluaa parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä korjata julkista taloutta – Purra: ”Tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa saamme edistettyä näitä asioita”
Purra hauskuutti ja vertasi perussuomalaisia euroviisuedustaja Käärijään: ”Vaikka ammattilaisraadin pisteet eivät riitä mitalisijoille, kansalaisten äänin me nousimme kakkoseksi”
RKP esittää muutoksia maahanmuuttopaperiin, haluaa jatkaa keskusteluja – Purra: ”Maahanmuuttoryhmän neuvottelut eivät missään nimessä enää jatku”
Perussuomalaiset valitsi jäsenet puoluehallitukseen
Yhteisymmärrys löytyi – Purra: ”Tulevaan hallituskauteen vaikuttava maahanmuuttopolitiikan kiristys ei ole muuttunut”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää