

MIKA RINNE
Hallituksen kansaa kurjistavat ilmastotoimet saavat moitteita itäsuomalaisilta: “Polttoaine alkaa olla niin kallista, ettei ole varaa ajaa kuin myötätuuleen”
Autoja tankataan verkkaiseen tahtiin Nurmeksen ABC-liikenneasemalla Pohjois-Karjalassa. Yksi tankkaajista on metsänhoitotöitä, pihapuiden kaatoa ja kattolumitöitä tekevä yrittäjä Antti Nuutinen Nurmeksesta. Kovassa käytössä olevat nelivetopakettiauto, moottorisahat ja traktori syövät paljon polttoainetta.
– Alkaa olla polttoaine niin kallista, ettei ole varaa ajaa kuin myötätuuleen. Ylämäessä joudutaan jo työntämään autoa, Antti Nuutinen murjaisee.
Bensiinin hintaa eri maissa seuraavan Global Petrol Prices -sivuston mukaan bensalitra maksaa monissa maissa noin euron, mutta Suomessa siitä joutuu pulittamaan paikoin jopa kaksi euroa.
– Dieselin hinta on noussut puolessa vuodessa noin 30 senttiä litralta ja alkaa olla liki kaksi euroa. Samoin on käynyt bensan hinnalle, mutta diesel on suhteessa kalliimpaa kuin bensa. Ei naurata, kun lähes kaikki yrityksen tekeminen liittyy koneisiin ja polttoaineisiin, Nuutinen harmittelee.
Hänen mukaansa akkukäyttöiset sähkötyökalut eivät ole vielä vaihtoehto metsurin töissä.
Lisälaskua asiakkaille
Yrittäjälle polttoaineen hinnan nousu tietää lisää kuluja, jotka pitäisi saada katettua. Se näkyy suoraan asiakkaan laskussa.
– Teen paljon puiden kaatoja yksityisasiakkaille ja pakkohan heitä on laskuttaa. Jos kuluja ei saa sinne asiakashintoihin, niin se on yrityksen katteesta pois. Oravanpyörä on valmis, Nuutinen sanoo.
Suomessa polttoaineiden kalleutta selittää se, että hinnasta suurin osa on veroa. Verojen ja veroluonteisten maksujen osuus bensiinin litrahinnasta on Suomessa noin euron luokkaa. Autoilun verottaminen on hallitukselle helppo keino kyniä kansalaisilta rahaa valtion kassaan.
– Raakaöljyn maailmanmarkkinoiden heilahtelut ja erityisesti hallituksen ilmastovöyhötys vaikuttaa hintoihin. Jos polttoaineen hinnasta valtaosa on veroa, niin siinä olisi korjaamisen varaa, Nuutinen tuumii.
Iskee pienituloisiin
Myös lämmityssähkön hinta puree Itä-Suomessa, josta tilastokeskuksen mukaan löytyvät kaikista pienituloisimmat asuntokunnat. Nuutinen tietää pörssisähkön hintapiikin tuoneen ihmisille jättilaskuja viime joulukuussa.
– Se ei ole vaihtoehto, että pienituloiset ajetaan sossun jonoon. Valtion pitäisi saada sähkön hinnanheilahdukset kuriin. Jos rahavirtaa hillittäisiin ulkomaille, niin voisi jäädä jotain helpotuksia oman maan kansalaisille, Nuutinen toteaa.
Hän katsoo hallituksen menettäneen tuntuman kansalaisten arjen asioihin.
– Kaupungeissa on helppo pienentää autoilun menoja, mutta täällä kulkeminen maksaa ja autot kuluvat. Jonkun on oltava maaseudullakin tekemässä töitä. Metsän raivuuta ei riitä kehäkolmosen sisäpuolella.
Nuutinen haluaa lähettää terveisiä hallitukselle:
– Pärjätään me täällä vaikka vähän huonomminkin, mutta ei tämä mukavaa tule olemaan, Nuutinen sanoo.
“Tottakai on hallituksen syytä”
Kallis polttoaineen hinta harmittaa myös nurmeslaista Kauko Timosta.
– Bensan hinta on ottajalleen kallista. Totta kai se on hallituksen syytä. Eihän sitä mahda mitään maailmanmarkkinoille, mutta sitä veroa siinä hinnassa on paljon. Jostain kai sitä rahaa on saatava, jotta virkamiehille saadaan maksettua palkkaa. Jos bensan hinta tästä vielä nousee, niin suksilla pitää alkaa kulkemaan kylälle 30 kilometrin matka, Timonen laukoo.
Kuopiolainen Pauliina Tykkyläinen katsoo, että turhasta autolla ajosta joutaa maksaa kovempaa hintaa.
– Silloin ei olla vielä kipurajalla, jos on varaa ajaa tyhjää ajoa kesämökille. Kaupungeissa on julkista paikallisliikennettä, jos arjessa ei tarvitse omaa autoa. Täällä maaseudulla ei ole kuitenkaan vaihtoehtoja kulkemiselle, vaan työmatkat ja muut ajot täytyy hoitaa omalla autolla. Silloin polttoaineen hinta tuntuu kukkarossa, Tykkyläinen toteaa.
Lieksalainen Risto Puumalainen joutuu ajamaan työnsä takia vuodessa noin 25 000 kilometriä.
– Dieselin hinta on korkea. Joudun ajamaan paljon työkseni ja kilometrikorvaus ei tahdo riittää kattamaan kuluja. Minusta se ei ole oikein, kun työssä on kuitenkin pakkoa kulkea autolla. Hallitus lisää veroja, mutta kannattaako se ympäristön takia, Puumalainen pohtii.
Jo useiden maiden hallitukset ovat helpottaneet kansalaistensa arkea laskemalla polttoaineiden verotusta. Suomen hallitukselta vastaavaa kädenojennusta ei ole luvassa.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ilmastokurjistaminen yritystoiminta ilmastotoimet lämmityskustannukset punavihreä politiikka Itä-Suomi työmatkaliikenne sähkön hinta polttoaineiden hinta autoilijat diesel pienituloiset bensa kustannukset hallitus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sähkön ja polttoaineiden hinnat kohosivat taivaisiin – ”Hallitus ei voi enää jatkaa kansalaisten ostovoiman tuhoamista ilmastokurjistamisella”

Perussuomalaisten esitys sähköveron alennuksesta vähentäisi hyvinvointialueiden energiakustannuksia ja tuottaisi vuodessa jopa 11 miljoonan säästöt

Perussuomalaiset Naiset: Polttoainekulut nostavat suoraan sotekustannuksia – ambulanssit ja paloautot kulkevat polttoaineella

Miten bensan hinta ja kehitysapu liittyvät aluevaaleihin? – Leena Meri: “Kyse on samoista resursseista ja rahat otetaan samasta rahapussista”

Eipä yllättänyt: Autoilijoille karmeita uutisia heti aluevaalien jälkeen – hallitus vihjaa dieselin litrahinnan kallistumisesta

Mäkelä: Suomeen on julistettava teollisuuden hätätila

Antikainen: Järjetön ilmastoposeeraus tekee liikkumisesta Suomessa maailman kalleinta ja tuhoaa maamme kilpailukyvyn

Purra: Pienen maan, jonka julkinen talous on rapakunnossa, ei pitäisi lähteä keulimaan ylikunnianhimoisilla ilmastotoimilla

Dieselin ja bensan hinnat nousivat yli kipurajan – tästä ei selittämällä selviä
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.