Artikkeli kuva

MIKA RINNE

Hallituksen kansaa kurjistavat ilmastotoimet saavat moitteita itäsuomalaisilta: “Polttoaine alkaa olla niin kallista, ettei ole varaa ajaa kuin myötätuuleen”

22.01.2022 |12:13

Autoja tankataan verkkaiseen tahtiin Nurmeksen ABC-liikenneasemalla Pohjois-Karjalassa. Yksi tankkaajista on metsänhoitotöitä, pihapuiden kaatoa ja kattolumitöitä tekevä yrittäjä Antti Nuutinen Nurmeksesta. Kovassa käytössä olevat nelivetopakettiauto, moottorisahat ja traktori syövät paljon polttoainetta.

– Alkaa olla polttoaine niin kallista, ettei ole varaa ajaa kuin myötätuuleen. Ylämäessä joudutaan jo työntämään autoa, Antti Nuutinen murjaisee.

Bensiinin hintaa eri maissa seuraavan Global Petrol Prices -sivuston mukaan bensalitra maksaa monissa maissa noin euron, mutta Suomessa siitä joutuu pulittamaan paikoin jopa kaksi euroa.

– Dieselin hinta on noussut puolessa vuodessa noin 30 senttiä litralta ja alkaa olla liki kaksi euroa. Samoin on käynyt bensan hinnalle, mutta diesel on suhteessa kalliimpaa kuin bensa. Ei naurata, kun lähes kaikki yrityksen tekeminen liittyy koneisiin ja polttoaineisiin, Nuutinen harmittelee.

Hänen mukaansa akkukäyttöiset sähkötyökalut eivät ole vielä vaihtoehto metsurin töissä.

Lisälaskua asiakkaille

Yrittäjälle polttoaineen hinnan nousu tietää lisää kuluja, jotka pitäisi saada katettua. Se näkyy suoraan asiakkaan laskussa.

– Teen paljon puiden kaatoja yksityisasiakkaille ja pakkohan heitä on laskuttaa. Jos kuluja ei saa sinne asiakashintoihin, niin se on yrityksen katteesta pois. Oravanpyörä on valmis, Nuutinen sanoo.

Suomessa polttoaineiden kalleutta selittää se, että hinnasta suurin osa on veroa. Verojen ja veroluonteisten maksujen osuus bensiinin litrahinnasta on Suomessa noin euron luokkaa. Autoilun verottaminen on hallitukselle helppo keino kyniä kansalaisilta rahaa valtion kassaan.

– Raakaöljyn maailmanmarkkinoiden heilahtelut ja erityisesti hallituksen ilmastovöyhötys vaikuttaa hintoihin. Jos polttoaineen hinnasta valtaosa on veroa, niin siinä olisi korjaamisen varaa, Nuutinen tuumii.

Iskee pienituloisiin

Myös lämmityssähkön hinta puree Itä-Suomessa, josta tilastokeskuksen mukaan löytyvät kaikista pienituloisimmat asuntokunnat. Nuutinen tietää pörssisähkön hintapiikin tuoneen ihmisille jättilaskuja viime joulukuussa.

– Se ei ole vaihtoehto, että pienituloiset ajetaan sossun jonoon. Valtion pitäisi saada sähkön hinnanheilahdukset kuriin. Jos rahavirtaa hillittäisiin ulkomaille, niin voisi jäädä jotain helpotuksia oman maan kansalaisille, Nuutinen toteaa.

Hän katsoo hallituksen menettäneen tuntuman kansalaisten arjen asioihin.

– Kaupungeissa on helppo pienentää autoilun menoja, mutta täällä kulkeminen maksaa ja autot kuluvat. Jonkun on oltava maaseudullakin tekemässä töitä. Metsän raivuuta ei riitä kehäkolmosen sisäpuolella.

Nuutinen haluaa lähettää terveisiä hallitukselle:

– Pärjätään me täällä vaikka vähän huonomminkin, mutta ei tämä mukavaa tule olemaan, Nuutinen sanoo.

“Tottakai on hallituksen syytä”

Kallis polttoaineen hinta harmittaa myös nurmeslaista Kauko Timosta.

– Bensan hinta on ottajalleen kallista. Totta kai se on hallituksen syytä. Eihän sitä mahda mitään maailmanmarkkinoille, mutta sitä veroa siinä hinnassa on paljon. Jostain kai sitä rahaa on saatava, jotta virkamiehille saadaan maksettua palkkaa. Jos bensan hinta tästä vielä nousee, niin suksilla pitää alkaa kulkemaan kylälle 30 kilometrin matka, Timonen laukoo.

Kuopiolainen Pauliina Tykkyläinen katsoo, että turhasta autolla ajosta joutaa maksaa kovempaa hintaa.

– Silloin ei olla vielä kipurajalla, jos on varaa ajaa tyhjää ajoa kesämökille. Kaupungeissa on julkista paikallisliikennettä, jos arjessa ei tarvitse omaa autoa. Täällä maaseudulla ei ole kuitenkaan vaihtoehtoja kulkemiselle, vaan työmatkat ja muut ajot täytyy hoitaa omalla autolla. Silloin polttoaineen hinta tuntuu kukkarossa, Tykkyläinen toteaa.

Lieksalainen Risto Puumalainen joutuu ajamaan työnsä takia vuodessa noin 25 000 kilometriä.

– Dieselin hinta on korkea. Joudun ajamaan paljon työkseni ja kilometrikorvaus ei tahdo riittää kattamaan kuluja. Minusta se ei ole oikein, kun työssä on kuitenkin pakkoa kulkea autolla. Hallitus lisää veroja, mutta kannattaako se ympäristön takia, Puumalainen pohtii.

Jo useiden maiden hallitukset ovat helpottaneet kansalaistensa arkea laskemalla polttoaineiden verotusta. Suomen hallitukselta vastaavaa kädenojennusta ei ole luvassa.

 

MIKA RINNE


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää